Svenska kyrkan

Sverigefinska telefonjouren 30 år

Dela

1989 öppnade den Sverigefinska telefonjouren, Palveleva puhelin. Den har sedan dess varit ett stöd för dem som vill prata om sin livssituation på finska.

– Det var skönt att kunna prata med en annan vuxen. Jag kunde tala ut om min livssituation och säga hur maktlös jag kände mig, berättar Anneli som uppskattade stödet hon fick av jouren i en svår fas i livet. Att få prata om allt det svåra på finska var viktigt för henne.

– Finska är hjärtats språk som man kan dela sina innersta tankar med trots att man är välintegrerad i det svenska samhället. Anonymiteten skyddar den som ringer. Man kanske inte kan eller vill dela sina tankar med sina närmaste eller inte har någon att prata med, säger stiftsadjunkt Mikko Peltola i Uppsala.

Idag är Palveleva puhelin den andra av Svenska kyrkans telefonjourer, vid sidan av Jourhavande präst.

Jouren är bemannad av både frivilliga och anställda. Att öppna en motsvarighet till Jourhavande präst är inte möjligt på grund av att det inte finns tillräckligt med finsktalande präster i Sverige. Istället rekryteras ideella som ges en grundutbildning i telefonsjälavård.

Förebilden för denna modell är Kyrkans samtalstjänst i Finlands evangelisk-lutherska kyrka.

Palveleva puhelin 020-26 25 00 är öppen varje kväll kl. 21-24

www.svenskakyrkan.se/palvelevapuhelin

Kontakter

Bilder

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Ärkebiskopen i unikt uttalande med de lutherska och katolska kyrkoledarna i Norden: Flyktingsituationen kräver vårt medmänskliga ansvar!9.3.2020 10:50:00 CETPressmeddelande

”Det som pågår vid Europas utkanter, på gränsen mellan Turkiet och Grekland, ställer vår mänsklighet på prov. Komplicerade politiska, kulturella, ekonomiska och demokratiska problem skapar berättigad oro och rädsla. Rädslor ska tas på allvar, men de ska inte hålla oss fångna och hindra oss från ansvarstagande”, skriver de högsta ledarna för de lutherska kyrkorna och katolska kyrkan i Norden i ett unikt uttalande med anledning av flyktingsituationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum