Dramaten

Sverigepremiär för internationellt pjäskoncept om klassresor

Dela
Tillbaka till Reims är en pjäs med personliga betraktelser av klass och klassresor som bygger på Didier Eribons självbiografiska bok. För regi står Thomas Ostermeier, en av Europas mest framstående regissörer. I rollerna syns Lena Endre, Jesper Söderblom och rapartisten Parham. Premiär på Lilla scenen den 26 september.
Lena Endre. Foto: Klara G.
Lena Endre. Foto: Klara G.

En skådespelerska spelar in en voice over för filmversionen av Didier Eribons bok Tillbaka till Reims, under ledning av en regissör. Snart spiller filmens frågor om klass över och skapar livliga diskussioner även i ljudstudion.

Tillbaka till Reims är ett pjäskoncept som tidigare satts upp i England, Tyskland, Frankrike och Italien. Regissören Thomas Ostermeier utgår från det land han arbetar i, och använder de medverkande skådespelarnas biografier som ett verktyg för att ta temperaturen på landet. Och borrar på så sätt ner i det samtida Europas brännande frågor om klass, identitet och samhällsutveckling.

Thomas Ostermeier är konstnärlig ledare för Schaubühne Berlin och har där regisserat ett trettiotal uppsättningar. Den första var Lars Noréns Personkreis 3:1 (Personkrets 3:1) år 2000. Hans pjäser har turnerat över hela världen och 2012 gästade han Dramaten med Lars Noréns Dämonen (Demoner) och 2016 med William Shakespeares Richard III. Thomas Ostermeier är även hedersdoktor vid Göteborgs Universitet. Tillbaka till Reims är den första egna produktionen Thomas Ostermeier sätter upp i Sverige.

En samproduktion med Göteborgs stadsteater, där den får premiär 18 mars 2022, efter ett koncept utvecklat av Schaubühne Berlin.

Regi: Thomas Ostermeier. Medverkande: Lena Endre, Jesper Söderblom, Parham Pazooki. Översättning: Johan Wollin, Ulf Peter Hallberg. Dramaturg: Florian Borchmeyer, Maja Zade. Scenografi: Nina Wetzel. Ljus: Erich Schneider. Ljud: Jochen Jezussek. Film: Sébastien Dupouey, Thomas Ostermeier. Kamera: Marcus Lenz, Sébastien Dupouey Filmljud: Peter Carstens. Musik: Nils Ostendorf.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Lena Endre. Foto: Klara G.
Lena Endre. Foto: Klara G.
Ladda ned bild
Thomas Ostermeier. Foto: Brigitte Lacombe.
Thomas Ostermeier. Foto: Brigitte Lacombe.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye