Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Sverigepremiär för Stulen passion

Dela

På palmsöndagen framförs Carl Philipp Emanuel Bachs Lukaspassionen i Västerås domkyrka. För denna version, från 1771, är det Sverigepremiär.

- Att komponera stora musikaliska verk kring passionsberättelsen var inte något Carl Philipp Emanuel Bach var ovan vid, och i slutet av sitt liv kunde han summera närmare 20-talet passionsoratorier, berättar Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka.

Carl Philipp Emanuel Bach, född 1714, var son till Johann Sebastian Bach. Man kan säga att han bokstavligen fick med sig det kyrkliga komponerandet i blodet, men trots det musikaliska påbråt skulle han först skaffa sig en akademisk utbildning. Efter avlagda examina i juridik lade han dock denna karriär helt och hållet på hyllan för att istället ägna sig åt musik.

Att Carl Philipp Emanuels passionsverk av 1771 års datum enbart består av musik av andra tonsättare är helt säkert. Till största del lånar han musik av sin företrädare och gudfar Telemann, men även av andra tonsättare som Georg Anton Benda, Gottfried Heinerich Stötzel och Gottfried August Homilius.

- Det kan verka något komiskt att en person med juridiska studier i bagaget låter sin Lukaspassion av 1771 års version helt och hållet bestå av stulen musik. Men barockens kompositörer använde sig ofta och gärna av lån från kollegor. Detta sågs till och med som en hedersbetygelse – man visade sin respekt och uppskattning för kollegan och dennes verk, berättar Johan Hammarström.

Trots allt, genom Carl Philipp Emanuels passionsverk har musiken av hans tonsättarkollegor satts samman till ett nytt verk som skapar en väldigt fin enhet. På palmsöndagen framförs det i Västerås domkyrka av Västerås domkyrkas motettkör, solister från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola samt orkestern Stockholms Bachsällskap som spelar på tidstrogna instrument. Allt under ledning av Johan Hammarström.

Dag/tid: Söndag 25 mars 2018 kl 18.00 Palmsöndagen

Plats: Västerås domkyrka

Medverkande: Västerås domkyrkas motettkör, Solister från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola, Stockholms Bachsällskap, Johan Hammarström dirigent

Konsertlängd: 1 h

Entré: 150 kr vuxen • 130 kr upp till 25 år/senior. För barn, upp till 18 år, betalas endast serviceavgift 10 kr vid förköp.

FÖRKÖP via Turistbyrån eller ticketmaster.se. Biljettförsäljning i domkyrkan 1 h före konsert.

För mer information: Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka, 021-81 46 19, johan.hammarstrom@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum