Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Sverigepremiär för Stulen passion

Dela

På palmsöndagen framförs Carl Philipp Emanuel Bachs Lukaspassionen i Västerås domkyrka. För denna version, från 1771, är det Sverigepremiär.

- Att komponera stora musikaliska verk kring passionsberättelsen var inte något Carl Philipp Emanuel Bach var ovan vid, och i slutet av sitt liv kunde han summera närmare 20-talet passionsoratorier, berättar Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka.

Carl Philipp Emanuel Bach, född 1714, var son till Johann Sebastian Bach. Man kan säga att han bokstavligen fick med sig det kyrkliga komponerandet i blodet, men trots det musikaliska påbråt skulle han först skaffa sig en akademisk utbildning. Efter avlagda examina i juridik lade han dock denna karriär helt och hållet på hyllan för att istället ägna sig åt musik.

Att Carl Philipp Emanuels passionsverk av 1771 års datum enbart består av musik av andra tonsättare är helt säkert. Till största del lånar han musik av sin företrädare och gudfar Telemann, men även av andra tonsättare som Georg Anton Benda, Gottfried Heinerich Stötzel och Gottfried August Homilius.

- Det kan verka något komiskt att en person med juridiska studier i bagaget låter sin Lukaspassion av 1771 års version helt och hållet bestå av stulen musik. Men barockens kompositörer använde sig ofta och gärna av lån från kollegor. Detta sågs till och med som en hedersbetygelse – man visade sin respekt och uppskattning för kollegan och dennes verk, berättar Johan Hammarström.

Trots allt, genom Carl Philipp Emanuels passionsverk har musiken av hans tonsättarkollegor satts samman till ett nytt verk som skapar en väldigt fin enhet. På palmsöndagen framförs det i Västerås domkyrka av Västerås domkyrkas motettkör, solister från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola samt orkestern Stockholms Bachsällskap som spelar på tidstrogna instrument. Allt under ledning av Johan Hammarström.

Dag/tid: Söndag 25 mars 2018 kl 18.00 Palmsöndagen

Plats: Västerås domkyrka

Medverkande: Västerås domkyrkas motettkör, Solister från Musik- och operahögskolan vid Mälardalens högskola, Stockholms Bachsällskap, Johan Hammarström dirigent

Konsertlängd: 1 h

Entré: 150 kr vuxen • 130 kr upp till 25 år/senior. För barn, upp till 18 år, betalas endast serviceavgift 10 kr vid förköp.

FÖRKÖP via Turistbyrån eller ticketmaster.se. Biljettförsäljning i domkyrkan 1 h före konsert.

För mer information: Johan Hammarström, domkyrkoorganist i Västerås domkyrka, 021-81 46 19, johan.hammarstrom@svenskakyrkan.se

Nyckelord

Bilder

Om

Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat
Box 5
721 03 Västerås

https://www.svenskakyrkan.se/vasteras

Svenska kyrkan Västerås möter människor i vardag och högtid, i glädje såväl som sorg. Verksamheten är öppen för alla, oavsett tro eller tvivel. 
Det finns mötesplatser för alla åldrar och för många olika intressen, allt från öppen förskola och ungdomsgrupper till samtalsgrupper och körverksamhet. 
Kyrkan är också en naturlig del av vardagen i till exempel skolor och på sjukhuset. Fler än 60 procent, nästan 90 000, av alla västeråsare tillhör Svenska kyrkan, vilket gör kyrkan till den i särklass största folkrörelsen i Västerås. Här finns 29 kyrkor och 23 begravningsplatser.

Följ Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan Västerås / Västerås pastorat

Svenska kyrkan Västerås byter plattform för pressmeddelanden29.11.2018 11:54Pressmeddelande

Nu byter Svenska kyrkan Västerås/Västerås pastorat presstjänst och från Mynewsdesk till TT. Både nya och tidigare pressmeddelanden går från och med nu att hitta hos vår nya leverantör. För att registrera dig som följare i den nya plattformen, se: https://via.tt.se/abonnera Pressmeddelanden från Svenska kyrkan Västerås berör stora som små händelser inom områden som religion, kultur och socialt arbete.

Braskväll - Om psykisk ohälsa hos äldre29.10.2018 08:32Pressmeddelande

Onsdag den 31 oktober kl 18 tänds brasan i Martasalen, Tomasgården. Det blir en samtalskväll om psykisk ohälsa hos seniorer. Fyra gäster från olika föreningar kommer att vara på plats för att prata om psykisk ohälsa och var hjälp finns att få. De representerade föreningar är: ReagerA, (h)järnkoll, NSPH och föreningen Balans. Under kvällen kommer Anders Caringer och Bo Senter att underhålla med tänkvärd musik. Kvällens värd är präst Gunnar Kärrbom. Även diakon Sofie Möllberg kommer att finnas på plats. Fri entré! Martasalen öppnas från kl 17.30 och det finns fika att köpa (30 kr för kaffe och smörgås). För mer information, kontakta: Gunnar Kärrbom, 021-40 41 25, e-post Gunnar.Karrbom@svenskakyrkan.se. Adress: Tomasgården, Cedergatan 1, 723 41 Västerås.

Eric Ericson 100 år22.10.2018 09:17Pressmeddelande

Exakt på 100-årsdagen av Eric Ericsons födelse ger två av hans världsberömda körensembler, Radiokören och Eric Ericsons kammarkör, en hyllningskonsert till körnestorn i Västerås domkyrka. Eric Ericson är en av få svenska musikprofiler som med självklar rätt bar epitetet ”levande legend”. Han var verksam som dirigent i de stora sammanhangen i över 60 år, och kom med sitt konstnärskap att prägla generationer av dirigenter och sångare. 1945 startade han Kammarkören, och som kormästare vid Sveriges Radio i över tre decennier gjorde han Radiokören till en världsledande ensemble. Samma världsrykte nådde han med anrika Orphei Drängar i Uppsala. Sin egen kammarkör vårdade han hela tiden ömt, och efter pensionering 1983 tog kören hans namn - Eric Ericsons Kammarkör. Under sin långa gärning som professor i kördirigering vid Kungliga Musikhögskolan i Stockholm formade han årskull efter årskull av dirigenter som i sin tur startade egna kammarkörer runt om i Sverige och över hela världen. Hans inte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum