Solna stad

Sveriges Bästa Idrottsstad – Solna klättrar till fjärde plats

Dela

Solna utsågs till Sveriges fjärde bästa idrottsstad 2021 av SVT Sport. Staden klättrar därmed upp på topp 10-listan igen, från en trettonde placering förra året.

Skytteholms IP i Solna
Skytteholms IP i Solna

– Jag är stolt och glad över att Solna klättrar till en fjärde plats bland Sveriges bästa idrottsstäder. Även om topplistan handlar om elitidrott, så hänger det förstås ihop med att Solna också är den kommun i landet med flest unga aktiva idrottare. Vi ska fortsätta utveckla vår nära samverkan med föreningslivet i Solna, för att bli en ännu bättre idrottsstad för inte minst barn och unga, säger Peter Edholm, kultur- och fritidsnämndens ordförande, Solna stad.

Sveriges Bästa Idrottsstad röstas fram varje år av en jury som till hälften består av sportredaktionen på SVT och till hälften av en särskilt utsedd tittarjury. 2021 fick Solna till en fjärde plats, vilket innebär att staden klättrat nio placeringar från förra årets plats 13. Solna har funnits med på topp-10-listan alla år mellan 2012 och 2019, med högst placeringar 2013 och 2014, då staden kom på andra plats.

SVT Sport om Solnas placering:

Bara 82 000 invånare men stora idrottsframgångar. SM-guld till Solna Tennis herrar, första någonsin. AIK bandy herr till SM-fina och damerna till semifinal. AIK hockey dam till slutspel. AIK damfotboll upp i allsvenskan. AIK-produkten Alexander Isak med svenskt målrekord i La Liga.

Om Sveriges Bästa Idrottsstad

Priset för Sveriges Bästa Idrottsstad har delats ut sedan 2011 av SVT Sport. Topplistan röstas fram av en jury som består av femtio personer, varav 25 tillhör sportredaktionen på SVT samt specialinbjudna gäster, och 25 utgörs av en tittarjury, med stor blandning vad gäller kön, ålder och geografi. Grundkriterierna innebär att lag och idrottare representerar den kommun de kommer ifrån och/eller kommuner i de klubbar de representerar. För att en kommun ska kunna vara med i omröstningen krävs att den har minst fyra lag eller föreningar på elitnivå i någon av de 28 sporter som finns med i genomgången.

Kontakter

Bilder

Skytteholms IP i Solna
Skytteholms IP i Solna
Ladda ned bild

Länkar

Om

Solna stad
Solna stad
Stadshusgången 2
171 45 Solna

08-7461000http://www.solna.se

Solna är en framtidsstad i tillväxt, unikt belägen mellan Hagaparkens lugn och huvudstadens puls. Varje dag fördubblas befolkningen av människor som jobbar här eller besöker oss. Och i takt med att Solnaborna blir fler växer nya kvarter och stadsdelar fram, kollektivtrafiken byggs ut och allt fler företag etablerar sig i staden. Här kan du ta del av stadens pressmeddelanden om till exempel nya detaljplaner och hållbar stadsutveckling.

Följ Solna stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Solna stad

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum