Riksförbundet M Sverige

Sveriges bilägare vinner delseger i garantitvist

Dela

Konsumentombudsmannen har lämnat in en stämningsansökan mot företaget Svensk Fordonsgaranti AB. KO anser att marknadsföringen i det erbjudande som företaget skickar ut är vilseledande. Företaget skriver bland annat att det kan vara riskfyllt för bilägaren att avstå från att anta erbjudandet om en förlängd garanti, vilket KO alltså inte håller med om. Motormännen har under ett par års tid uppmanat konsumenter att anmäla marknadsföringen till Konsumentverket.

– Det är verkligen ett positivt besked och ett kvitto på att landets bilister har agerat helt rätt när de ifrågasatt garantierbjudandet. Nu hoppas vi att företagets marknadsföring stoppas en gång för alla. Vi vill slippa se fortsatta utskick med oriktiga påståenden som vilseleder konsumenter genom att framkalla oroskänslor, säger Malin Johansson, förbundsjurist på Motormännens Riksförbund.

Riskerna med extra garantier, som ofta är en komponentstyrd försäkring, är att villkoren är snåriga och att bilägaren i värsta fall står helt utan skydd. Villkoren i en befintlig maskinskadeförsäkring kan nämligen utesluta denna om skadan täcks av annan part.

– Vi anser att tjänsten som erbjuds är tämligen innehållslös eftersom vi har svårt att se mervärdet för konsumenten. Att hänvisa till att bilägarens fabriksgaranti har upphört eller snart kommer upphöra och att konsumenten därmed riskerar att stå utan skydd är vilseledande. Vi har fått väldigt många samtal från våra medlemmar om de här breven och rådet är alltid detsamma: betala inte, säger Malin Johansson.

Kontakter

Länkar

Om

Riksförbundet M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Motormännen är Sveriges största konsumentorganisation för bilister. Vi arbetar med opinionsbildning för bättre och säkrare vägar, bilar och förare. Som medlem är du med och stöder vårt arbete och får samtidigt en rad förmåner, erbjudanden och fri personlig rådgivning inom juridik, bilteknik och resor. Läs mer på motormannen.se

Följ Riksförbundet M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Riksförbundet M Sverige

Hållbar HVO – ett viktigt bränsle i omställningen29.3.2019 06:30:00 CETPressmeddelande

Sverige måste tydligare befästa positionerna som föregångsland i omställningen till en fossiloberoende fordonsflotta. Samtidigt måste alla ges en chans att ställa om efter sina egna förutsättningar. Med rätt styrmedel har många av de bilar som redan rullar på våra vägar en naturlig plats i den förflyttningen. Hydrerade vegetabiliska oljor, HVO, är ett bränsle som kan komma att spela en viktig roll framöver.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum