Sveriges första helhetskoncept för autonoma transporter utvecklas i Hässleholm

Dela

De första autonoma hubb till hubb-leveranserna på allmän väg i Sverige blir snart verklighet i Hässleholm. Här skapas förutsättningar för livsmedelstransporter mellan Bergendahls Food och Autoport logistikcenter med autonoma, eldrivna lastbilar. E.ON bidrar till projektet med helhetslösningar som skapar energieffektivitet genom hela värdekedjan.

Fotograf: Daniel Larsson
Fotograf: Daniel Larsson

Ett konsortium bestående av E.ON, Bergendahls Food, Autoport och AFRY i samarbete med Scania, har inlett en förstudie för att utveckla en affärsmässig och hållbar lösning för framtidens logistik, som en del av ett smart stad-koncept. Förstudien är den första delen i ett projekt som ska möjliggöra autonoma transporter mellan Bergendahls Food och Autoport logistikcenter i Hässleholm. I steg två och tre kommer transporterna att utökas, först lokalt och sedan regionalt.

– Vad som gör projektet unikt är att vi tittar på hur lastbilarna – och i förlängningen även aktörerna i området där transporterna sker – kan använda lokalt producerad energi från till exempel solceller, samt delning, balansering och lagring av energi för att skapa energieffektivitet genom hela värdekedjan. Detta för att möjliggöra en smart, hållbar helhetslösning, som framöver ska kunna etableras på fler ställen, säger Marc Hoffmann, vd E.ON Sverige.

De deltagande aktörerna ska undersöka allt från laddinfrastruktur med solceller till vilken mjukvaruutveckling som behövs för befintliga logistik-, fordons- och navigeringssystem – med mera. Till exempel hur eldrivna autonoma fordon kan utnyttja tiden för av- och omlastning till att ladda batterierna och samtidigt vara uppkopplade mot internetbaserade logistiksystem. Vidare kommer aktörerna att skapa ett ekonomiskt och juridiskt ramverk, som kan användas av andra aktörer i Sverige för att bidra till en sammanhållen värdekedja i transportsystemet.

Hässleholm är en viktig knutpunkt i Öresundsregionen och i Sverige. Projektdeltagarna räknar med att ha elektrifierade, autonoma lastbilstransporter i drift inom ett till två år. I projektet ingår även att automatisera i- och urlastning.

– Vi ser att utvecklingen mot smarta hållbara transporter går för långsamt. Genom att göra ett skarpt projekt vill vi visa att tekniken redan finns men att det krävs ett nytt mindset för att påskynda omställningen. Affärs- och miljömässiga vinster sker på alla nivåer såsom energi, effektivitet och logistik med mera, säger Magnus Sjöström, digitaliseringsexpert på AFRY.

– Vi på Bergendahls Food vill vara med och driva utvecklingen mot smarta, hållbara transporter. Vår ambition är självklart att minska vårt klimatavtryck men vi ser också goda möjligheter till högre resursutnyttjande av våra fordon, säger Andor Döme, Transportchef på Bergendahls Food.

Fakta

Följande aktörer ingår i projektet: AFRY,Autoport, AI Innovation of Sweden, Bergendahls Food, E.ON, Future by Lund, Hässleholms kommun, Hässleholms Energi, Regionfastigheter i Region Skåne, Rymdstyrelsen, Scania, Wexoe samt Øresundsbro Konsortiet.

Kontakter

Bilder

Fotograf: Daniel Larsson
Fotograf: Daniel Larsson
Ladda ned bild

Om

E.ON Sverige AB
Carl Gustafs Väg 1
205 09 Malmö

https://www.eon.se

Vi bygger det hållbara samhället

E.ON Sverige ingår i den internationella E.ON-koncernen, som är ett av världens största investerarägda energiföretag. E.ON har cirka 2 200 medarbetare i Sverige.

Följ E.ON Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E.ON Sverige AB

E.ON samarbetar med FN:s miljöprogram UNEP och investerar mångmiljonbelopp för att öka den biologiska mångfalden i ledningsgator7.6.2021 11:15:44 CEST | Pressmeddelande

Som första energibolag i världen går E.ON med och stödjer ”UN Decade on Ecosystem Restoration”, ett globalt initiativ som tagits fram av FN:s miljöprogram UNEP med målet att återskapa världens viktiga ekosystem. E.ON investerar ett tvåsiffrigt miljonbelopp i Euro för att öka den biologiska mångfalden i bolagets ledningsgator, en area motsvarande 70 000 hektar.

Effektfull lösning mot flaskhalsar i det skånska elnätet utökas25.5.2021 08:17:54 CEST | Pressmeddelande

I EU-projektet CoordiNet bidrar företag och elproducenter i Malmö-, Landskrona- och Helsingborgsområdet till en effektivare användning av elnätet genom att, mot ersättning, minska sin elförbrukning eller öka sin produktion för att möta efterfrågan på effekt. Under vinterns kallaste dagar har skånska flexibilitetsleverantörer levererat 122 MWh – energi motsvarande maxförbrukningen per timme i två städer av Ystads storlek.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum