Sveriges första kvinnliga läkare ger namn åt nytt gymnasium i Flemingsberg

Dela
Illustration: Tengbom
Illustration: Tengbom

Ett nytt gymnasium med inriktning på naturvetenskap och life-science ska etableras i Flemingsberg. I går kväll beslöt gymnasienämnden i Huddinge att skolan ska heta Widerströmska gymnasiet efter Sveriges första kvinnliga läkare, Karolina Olivia Widerström.

- I dessa korridorer och klassrum kommer en del av morgondagens läkare, forskare och entreprenörer att formas. Karolina Olivia Widerström är en förebild som passar perfekt med skolans inriktning och anda, säger Christina Eklund (M), gymnasienämndens ordförande

En jury har under en period arbetat fram olika namnförslag och även diskuterat potentiella namn med gymnasieungdomar under Huddinges skoldialoger. Tidigt i processen dök flera kvinnonamn upp.

- Det finns så många kvinnor genom historien som förtjänar att lyftas och nu har vi ett unikt tillfälle att få hylla en kvinna som har haft stor betydelse för den medicinska världen men också för kvinnors rättigheter, det gör mig riktigt stolt, fortsätter Christina Eklund (M), gymnasienämndens ordförande

Karolina Olivia Widerström var engagerad i kvinnofrågor som kvinnlig rösträtt och arbetade dessutom med sexualupplysning och sociala frågor. Hon var aktiv i föreningen ABKF, Akademiskt Bildade Kvinnors Förening, som verkade för att kvinnor skulle få samma rättigheter som män i yrkesliv och samhälle.

Widerströmska gymnasiet beräknas vara färdigt för skolstart hösten 2019.

 

För mer information:

 

Christina Eklund (M),

Kommunalråd och ordförande för gymnasienämnden,

08-535 302 52,

christina.eklund@huddinge.se

 

Hampus Holmgren (M)

Politisk sekreterare

0701-98 48 06

hampus.holmgren@huddinge.se

Nyckelord

Bilder

Illustration: Tengbom
Illustration: Tengbom
Ladda ned bild

Dokument

Om

Huddinge kommun - politik
Kommunstyrelsens förvaltning
141 85 Huddinge kommun

http://huddinge.se

Välkommen till den styrande koalitionen i Huddinge

Huddinges styrande koalition består av Moderaterna, Liberalerna, Centerpartiet, Drevvikenpartiet, Kristdemokraterna och Huddingepartiet.

Huddinge har en ung befolkning och växer snabbt – med 110 000 invånare är vi den största kommunen i länet efter Stockholms stad. Huddinge ligger bara 15 minuter från Stockholm C och kännetecknas av stark utveckling, unika naturmiljöer och ett mångsidigt näringsliv.

Följ Huddinge kommun - politik

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Huddinge kommun - politik

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum