Patent- och registreringsverket

Sveriges första rörelsevarumärke visualiserar koldioxidavtryck

Dela

Sedan årsskiftet är det möjligt för svenska företag att söka varumärkesskydd för nya typer av multimedia, såsom ljud, rörliga bilder och hologram i Sverige. Först ut inom den nya varumärkeskategorin rörelse är ett varumärke som visualiserar koldioxidavtryck från företag, organisationer och privatpersoner.

Global Footprint Level: Mats Huss och Karl-Fredrik Johnfors. Se nedan för rörligt material.
Global Footprint Level: Mats Huss och Karl-Fredrik Johnfors. Se nedan för rörligt material.

Mats Huss är först i Sverige med en godkänd varumärkesansökan inom rörlig bild, ett så kallat rörelsemärke. Tillsammans med konceptutvecklare och art director Karl-Fredrik Johnfors har han utvecklat konceptet Global Footprint Level för att visualisera företags, organisationers och privatpersoners koldioxidavtryck. De valde att registrera och skydda just ett rörelsemärke för att skydda idé och koncept, något som Mats Huss tidigare upplevt svårigheter med.

- I de flesta fall när man pratar om koldioxidavtryck pratar man om hur mycket som släpps ut. Vi vill göra tvärtom. Därför har vi utvecklat ett belönande rörelsemärke som visualiserar hur bra företags och organisationers hållbarhetsarbete avseende koldioxid är och även tar tempen på hur hållbart privatpersoner lever. Rörelsemärket är tänkt att exponeras via våra kunders digitala och analoga plattformar, säger Mats Huss.

EU:s nya varumärkesdirektiv, som trädde i kraft 1 januari i år, innebar bland annat att kravet på att varumärket ska kunna återges grafiskt, till exempel med en logotyp i tryck, togs bort.

- Den här modernare lagstiftningen har öppnat upp helt nya möjligheter att skydda värdefull media och teknik, som fler behöver få upp ögonen för. Att skydda de här värdefulla tillgångarna kan vara en förutsättning för att företag ska kunna etablera sig i Sverige, innan de ger sig ut på en större marknad, säger Håkan Ekdahl, enhetschef design- och varumärkesavdelningen på PRV.

Nyckelord

Kontakter

Mats Huss: 0708 13 46 60, yes@matshuss.se
Håkan Ekdahl, enhetschef design- och varumärkesavdelningen på PRV
Presskontakt: 08 782 27 00, press@prv.se

Bilder

Global Footprint Level: Mats Huss och Karl-Fredrik Johnfors. Se nedan för rörligt material.
Global Footprint Level: Mats Huss och Karl-Fredrik Johnfors. Se nedan för rörligt material.
Ladda ned bild
Global Footprint Level: Mats Huss och Karl-Fredrik Johnfors
Global Footprint Level: Mats Huss och Karl-Fredrik Johnfors
Ladda ned bild
Mats Huss, foto: Stefan Porutis
Mats Huss, foto: Stefan Porutis
Ladda ned bild

Om

Patent- och registreringsverket
Patent- och registreringsverket
Vallhallavägen 136
102 42 Stockholm

08-782 27 00http://www.prv.se

PRV (Patent- och registreringsverket) är myndigheten för immaterialrätt, såsom patent, varumärke, design och upphovsrätt, i Sverige och arbetar med nya idéer i teknikens och utvecklingens framkant med det huvudsakliga syftet att stärka Sveriges tillväxt och konkurrenskraft.

Följ Patent- och registreringsverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Patent- och registreringsverket

Smaklig måltid i rymden!30.6.2021 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

Myrägg, larver och agar. Vad kommer rymdfararna att äta när de färdas i raketfart mot Mars? Det och många andra roliga och oväntade saker finns att ta reda på i PRV:s årliga statistikårsbok. Varje år sammanställer vi patentinformation som avspeglar kreativa tendenser i samhället och som fångar upp och sätter ljus på vad som är på gång och inom vilka områden innovationerna främst sker. Nu är årets upplaga här med särskilt fokus på miljö- och rymdteknik.

Sverige vinner årets europeiska uppfinnartävling17.6.2021 20:20:00 CEST | Pressmeddelande

Ikväll blev det klart att svenska uppfinnarna Henrik Lindström och Giovanni Fili vann prestigefyllda European Inventor Award i kategorin Små- och medelstora företag. De fick priset för sitt patent som vidareutvecklar nanonsolcellsteknik. Det gör det möjligt att skriva ut solceller i en mängd ytskikt och kvalitéer med solceller som är så kraftfulla att de kan driva till exempel hemelektronik, även i inomhusbelysning.

Svensk teknologi i fokus när uppfinnarduo nomineras för nanosolceller som laddar sig själva4.5.2021 12:00:00 CEST | Pressmeddelande

Henrik Lindström och Giovanni Fili är uppfinnarduon bakom en ny typ av solcellsteknik. Nu har deras vidareutveckling av nanocellsteknologi nominerats i EPO:s European Inventor Awards 2021. De nomineras för den tunna flexibla solcellsfilm som innehåller ett lager med 1000 gånger högre ledningsförmåga än tidigare solceller. Effekten blir att solcellerna kan bli en pålitlig energikälla även inomhus. Råvarorna i tillverkningen är billigare än traditionella solceller och skonsammare mot miljön. Materialet kan likna läder, borstat stål eller trä till exempel. De första konsumentprodukterna, ett par självladdande hörlurar och en cykelhjälm, lanseras nu i år.

Sverige i världstoppen över innovation inom tech-området10.12.2020 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Sverige ligger i världstoppen över antal internationella patentansökningar inom området smart teknologi, även kallad fjärde industriella revolutionens teknologier. I snitt ökade antalet patentansökningar på området smart teknologi med 22,6 procent under åren 2012–2018 vilket är högst bland alla Europas länder, och högre än den genomsnittliga ökningen globalt. Det visar den senaste studien från det europeiska patentverket EPO (European Patent Office).

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum