Svenska Basketbollförbundet

Sveriges kvalmotstånd klart

Dela

Herrlandslagets motstånd i förkvalet till VM-kvalet som avgörs i augusti står klart efter lottningen i Berlin under onsdagen. Österrike och Portugal hamnade i Sveriges grupp. De två bästa lagen i gruppen avancerar till VM-kvalet med start i november.

Under onsdagen genomfördes lottningen till VM-förkvalet i augusti. Tolv lag delas upp i fyra trelagsgrupper där de två bästa lagen går vidare till det stora VM-kvalet i november. Sverige var seedade i den första gruppen och kunde därmed redan innan lottningen vila tryggt i att man slipper Lettland, Montenegro och Makedonien.

Istället blev motståndet Österrike och Portugal. På världsrankningen är dessa länder Sverige hack i häl. Sverige ligger på 55:e, Österrike på 57:e och Portugal på 58:e plats. Österrikes största stjärna är NBA-centern Jakob Pöltl som i år snittar 8,5 poäng och 8,0 returer per match för San Antonio Stars, hans deltagande i förkvalet är emellertid inte bekräftat. Han deltog heller inte under EM-kvalet där Österrike förlorade alla matcher mot Ungern, Slovenien och Ukraina.  

Övriga stjärnor är Rasid Mahalbasic och ACB-spelaren Thomas Schreiner. Laget coachas av erkänt skicklige Raoul Korner, som till vardags huserar i MediBayreuth i BBL.

Portugal har en mycket positiv trend och spelar en väldigt snabb och fysisk basket med individuellt skickliga spelare, bland annat naturaliserade Sasa Borovnjak.De slog ut Belarus och Cypern för att ta sig till detta förkval.

Intressant lottning mot två länder som ligger väldigt nära oss i ranking. För vår del är detta mycket viktiga matcher för framtiden, och de kommer i en period där vi förhoppningsvis har goda chanser att få med de som staben vill ha med, säger landslagsansvarig Fredrik Joulamo.

Matchdatum är ännu inte fastslagna och det är heller inte klart om matcherna kommer att spelas hemma/borta som vanligt eller om de spelas i en bubbla.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Silvana Imam släpper ”Känslan” – Sveriges officiella låt till Basket-EM7.6.2021 08:06:29 CEST | Pressmeddelande

Lekfull, medryckande, pang på och magisk som den bästa av basketmatcher. Nu kommer ”Känslan”, basketambassadören Silvana Imams låt till basket-EM som avgörs i Spanien 17–27 juni. Medverkar i låtens video gör landslagsstjärnorna Frida Eldebrink och Kalis Loyd. I samband med släppet lanseras även en klädkollektion ihop med adidas där överskottet används till ett stipendium vars syfte blir att främja basket som inkluderande kraft. Låten släpps 14 juni.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum