Sveriges Museer

Sveriges Museer: Budgeten bromsar inte museernas resursurholkning

Dela

Idag presenterade regeringen budgetpropositionen för 2021. De förslag som gäller museer har i huvudsak tidigare aviserats under september och gäller 2020. För kommande år presenteras inga ytterligare medel till museerna med anledning av pandemins effekter på ekonomin.

– Museernas situation kommer att vara fortsatt svår på grund av pandemin även under 2021 och 2022. Det syns knappt i regeringens budget, säger Jeanette Gustafsdotter generalsekreterare Sveriges Museer.

I början av september presenterade kulturminister Amanda Lind ytterligare satsningar på museerna i en extra ändringsbudget.Satsningarna i regeringens budget innebär bland annat permanenta förstärkningar av regional kultur genom kultursamverkansmodellen.

Propositionen som presenterades idag visar utfallet under 2020 då flera statliga museer fått tillskjutet extra medel och även andra museer med statsbidrag fått extra medel med anledning av pandemins drastiska effekt på ekonomin. Några extra medel för 2021 och 2022 med anledning av pandemins effekter syns inte i de aviserade anslagen, som ligger på samma nivåer som tidigare år.

Redan i februari visade Sveriges Museers rapport Museer under press att anslagen till museerna är urholkade sedan flera år tillbaka. Resursurholkningen försvårar bland annat museernas uppdrag att arbeta med aktiv samlingsförvaltning.

Kontakter

Bilder

Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer
Jeanette Gustafsdotter, generalsekreterare Sveriges Museer
Ladda ned bild

Länkar

Om

Sveriges Museer
Sveriges Museer
Box 4042
102 61 Stockholm

http://www.sverigesmuseer.se

Sveriges Museer bildades 2004. Vi tar tillvara och driver den svenska museisektorns gemensamma intressen. Med cirka 230 medlemmar representerar vi stora delar av Museisverige.

Följ Sveriges Museer

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sveriges Museer

Sveriges Museer: Äntligen föreslår regeringen nödvändiga lättnader för 50-gränsen och ytterligare kulturstöd21.8.2020 12:52:58 CESTPressmeddelande

Under en pressträff idag presenterade kulturminister Amanda Lind och inrikesminister Mikael Damberg förslag till undantag i de nuvarande restriktionerna för att kunna tillåta sittande publik med fler än 50 personer. Undantaget planeras gälla från 1 oktober och möjliggöras genom ökat ansvar för arrangörerna att hindra smittspridning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum