Svenska institutet

Sveriges nationaldag firas world wide!

Dela

Den 6 juni bjuder Sverige in världen till ett storslaget digitalt nationaldagsfirande. Med National Day 2021 – celebrate with Sweden! vill Svenska institutet förmedla hopp om en ljusare framtid efter pandemin. Medverkande gäster är bland andra Kronprinsessan med familj, utrikesminister Ann Linde, artisterna José González, LÉON och Amason samt vårdpersonal, kockar, konstnärer, komiker och många fler.

På nationaldagen sänder Svenska institutet ett 90-minuter långt digitalt nationaldagsfirande. Programmet, som är på engelska, vänder sig till en internationell publik som är nyfiken på Sverige, till den drygt halva miljonen utlandssvenskar och till Sveriges närmare 100 ambassader och konsulat runt om i världen som vanligtvis bjuder in till firande. Men det digitala firandet är förstås öppet för alla från Lagos till Laxå, Kuala Lumpur till Kiruna.   

- Med en mix av hemma-hos-hälsningar och artistframträdanden från Sverige vill vi visa en bredd av Sverige med en känsla av global gemenskap, säger projektledaren Sara Djupsund. 

- I år vill vi erbjuda ett nationaldagsfirande präglat av framtidshopp, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet. För många är Sveriges nationaldag en av de stora högtiderna och under pandemin har behovet av att känna samhörighet, om än på skärm, ökat.  

 Årets globala fest bjuder annat bland annat på:  

  • hälsningar från Kronprinsessan med familj samt utrikesminister Ann Linde
  • konserter med José González, LÉON och indiebandet Amason.   
  • repertoarkompaniet Cullberg som framför verket ‘Cullberg working from home’
  • matlagning med kockarna Camilla Hamid, Jessica Frej och Gustav Johansson (från kontot “Jävligt gott”)
  • sketcher med komikern Liam Kalevi om svenskar och svenska traditioner   
  • inslag med bland andra skidåkaren Charlotte Kalla, musik med vårdpersonal Trapptoner, virusforskaren Ali Mirazimi och skådespelaren Emma Örtlund  

Arrangörer för National Day 2021 – celebrate with Sweden! är Svenska institutet och de svenska ambassaderna. Programmet sänds via den uppdaterade och nylanserade sweden.se och dess facebook- och youtubesida samt i utlandsmyndigheternas egna sociala mediekanaler, där de översätts till bland annat ryska, arabiska, spanska, portugisiska, franska och tyska.    

Sändningen ses enklast på Sweden.se:s facebookevenemang som sker två gånger den 6 juni.    

Evenemanget kl 10:00: swedn.me/nationaldayat10   

Evenemanget kl 20:00: swedn.me/nationaldayat20   

   

De officiella Sverigekanalerna, med över 3 miljoner följare, är på engelska: sweden.se (webb, Facebook, Instagram,Twitter),ryska:  ru.sweden.se webb, Facebook, Instagram och Vkontakte) samt arabiska: ar.sweden.se (webb, Facebook, Instagram och Twitter).   

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Swedish Design Movement – en hållbar designrörelse tar plats i Paris31.8.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Kan design vara nyckeln till en hållbar framtid? För första gången presenteras nya Swedish Design Movement samlat för en internationell publik. Under september går över trettio svenska formgivare och designföretag samman i en gemensam manifestation på Svenska institutet i Paris. I utställningar och seminarier möter de branschkollegor och diskuterar hur design kan bidra till en hållbar omställning.

Sverige och Indien utvecklar lösningar för framtidens transporter24.2.2021 14:53:29 CET | Pressmeddelande

Den 26–28 februari 2021 bjuder Svenska institutet in till ett 42-timmar långt digitalt hackaton: Sweden-India Mobility Hack – Changing the way we move. Ett femtiotal partners från internationella branschledande företag till startups, inkubatorer och forskningsinstitut från Indien och Sverige har anslutit sig. Målet är att gemensamt arbeta med viktiga frågor gällande säkra och hållbara transporter.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum