Svenska institutet

Sveriges nationaldag firas world wide!

Dela

Den 6 juni bjuder Sverige in världen till ett storslaget digitalt nationaldagsfirande. Med National Day 2021 – celebrate with Sweden! vill Svenska institutet förmedla hopp om en ljusare framtid efter pandemin. Medverkande gäster är bland andra Kronprinsessan med familj, utrikesminister Ann Linde, artisterna José González, LÉON och Amason samt vårdpersonal, kockar, konstnärer, komiker och många fler.

På nationaldagen sänder Svenska institutet ett 90-minuter långt digitalt nationaldagsfirande. Programmet, som är på engelska, vänder sig till en internationell publik som är nyfiken på Sverige, till den drygt halva miljonen utlandssvenskar och till Sveriges närmare 100 ambassader och konsulat runt om i världen som vanligtvis bjuder in till firande. Men det digitala firandet är förstås öppet för alla från Lagos till Laxå, Kuala Lumpur till Kiruna.   

- Med en mix av hemma-hos-hälsningar och artistframträdanden från Sverige vill vi visa en bredd av Sverige med en känsla av global gemenskap, säger projektledaren Sara Djupsund. 

- I år vill vi erbjuda ett nationaldagsfirande präglat av framtidshopp, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet. För många är Sveriges nationaldag en av de stora högtiderna och under pandemin har behovet av att känna samhörighet, om än på skärm, ökat.  

 Årets globala fest bjuder annat bland annat på:  

  • hälsningar från Kronprinsessan med familj samt utrikesminister Ann Linde
  • konserter med José González, LÉON och indiebandet Amason.   
  • repertoarkompaniet Cullberg som framför verket ‘Cullberg working from home’
  • matlagning med kockarna Camilla Hamid, Jessica Frej och Gustav Johansson (från kontot “Jävligt gott”)
  • sketcher med komikern Liam Kalevi om svenskar och svenska traditioner   
  • inslag med bland andra skidåkaren Charlotte Kalla, musik med vårdpersonal Trapptoner, virusforskaren Ali Mirazimi och skådespelaren Emma Örtlund  

Arrangörer för National Day 2021 – celebrate with Sweden! är Svenska institutet och de svenska ambassaderna. Programmet sänds via den uppdaterade och nylanserade sweden.se och dess facebook- och youtubesida samt i utlandsmyndigheternas egna sociala mediekanaler, där de översätts till bland annat ryska, arabiska, spanska, portugisiska, franska och tyska.    

Sändningen ses enklast på Sweden.se:s facebookevenemang som sker två gånger den 6 juni.    

Evenemanget kl 10:00: swedn.me/nationaldayat10   

Evenemanget kl 20:00: swedn.me/nationaldayat20   

   

De officiella Sverigekanalerna, med över 3 miljoner följare, är på engelska: sweden.se (webb, Facebook, Instagram,Twitter),ryska:  ru.sweden.se webb, Facebook, Instagram och Vkontakte) samt arabiska: ar.sweden.se (webb, Facebook, Instagram och Twitter).   

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Virkesvägen 2
120 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder. www.si.se

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Så uppfattades Sverige utomlands 2021 – årsrapport från Svenska institutet23.2.2022 09:54:17 CET | Pressmeddelande

Svenska institutet presenterar idag 2021 års rapport om bilden av Sverige utomlands. Året präglades till stor del av coronapandemin och hanteringen av den. Dock har inte rapporteringen om den svenska pandemihanteringen varit lika omfattande som 2020. Rapporteringen speglade mer varierade ämnen, till exempel idrott, inrikesfrågor som kriminalitet och säkerhetsfrågor samt politiska händelser. Rapporten konstaterar att bilden av Sverige i utlandet är fortsatt stabil och i regel positiv.

Sveriges styrkor som kunskapsnation lyfts i Dubai13.12.2021 13:57:50 CET | Pressmeddelande

Under ”Knowledge & Learning Week” 12–18 december ansvarar Svenska institutet för programmet i den svenska paviljongen på Expo 2020 i Dubai. SI samlar då aktörer inom högre utbildning, forskning och innovation för att presentera en bred bild av Sveriges erbjudande som Kunskapsnation. Syftet är att öka kunskapen och väcka intresse hos internationella företag, talanger och studenter att verka i Sverige.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum