Sveriges riksdag besöker Ljusgårda
En representant för Sveriges riksdag besökte under måndagen Ljusgårdas anläggning i Tibro. Och det är ingen slump, Ljusgårda är ett av världens hetaste foodtech-bolag och bidrar till Sveriges självförsörjning av livsmedel i enlighet med EU-kommissionens inriktning att minska EUs sårbarhet. Därutöver stärker företaget den regionala, och framför allt lokala, tillväxten när de ökar antalet anställda till sina anläggningar i Tibro.

Ljusgårda har bjudit in de regionala riksdagsledamöterna för samtal om hur vi kan bidra till att minska Sveriges sårbarhet och samtidigt öka vår egen självförsörjning. Moderaten och riksdagsledamoten Sten Bergheden var först ut med att besöka företaget.
- Utifrån det nya säkerhetspolitiska läget kan vi göra skillnad genom att vårt företag, med hjälp av modern teknologi, kan producera sallad och grönt året runt. Det innebär att beroendet av importer från utlandet reduceras, säger Erik Lundgren, medgrundare samt forsknings- och utvecklingschef på Ljusgårda. Vi är glada att vi i måndags kunde välkomna riksdagsledamoten Sten Bergheden till vårt företag för samtal om hur vi kan bidra till svensk självförsörjning och regional utveckling.
Ljusgårdas produktion kräver också 90% mindre vatten än traditionellt jordbruk, det behövs inga bekämpningsmedel och heller inga långa transporter, så hållbarhet är en annan samhällsfråga med stark koppling till Ljusgårdas verksamhet som diskuterades under besöket. Likaså hur just sallad är en av de mest klimatnegativa produkterna att importera då transporten kräver kyla och antal kalorier per kubikmeter är extremt låg då salladen inte kan packas tätt utan att bli dålig.
Riksdasledamot Sten Bergheden var nöjd med besöket och uttryckte att han kommer att ta med sig flera av frågorna som diskuterades till sina partikamrater och kollegor i riksdagen. Med under besöket var även de lokala representanterna för Moderaterna PeO Andersson och Mikael Faleke.
Kontakter
Erik LundgrenChief Research & Development officerLjusgårda AB
Tel:0708860987erik.lundgren@ljusgarda.seMaria HillerströmMarknadsansvarigLjusgårda AB
Tel:0704998176maria.hillerstrom@ljusgarda.seBilder
Länkar
Om
Om Ljusgårda
Ljusgårda odlar svensk sallad med gott samvete året runt. Bolaget specialiserar sig på att bygga ekosystem inomhus för att skapa en kontrollerad miljö med optimala odlingsförhållanden för varje specifik planta, 365 dagar om året. Ljusgårda har höga tillväxtambitioner både i Sverige och globalt och driver redan en av de största vertikalodlingarna i Europa. Bolaget grundades 2018 och rankas i dag som ett av världens hetaste foodechbolag, med välrenommerade och långsiktiga investerare som tillsammans med teamet tagit sikte på att Ljusgårda ska bli världsledande i sin bransch.
Följ Ljusgårda
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Ljusgårda
Svenskodlad sallad på Mathem året om – Ljusgårdas vertikalodlade sallad börjar säljas på Mathem30.6.2022 09:53:19 CEST | Pressmeddelande
Ljusgårda grundades 2018 och rankas i dag som ett av världens hetaste foodechbolag med flera tunga svenska industrifamiljer som investerare. Företaget driver redan en av de största vertikalodlingarna i Europa och har nu ingått ett avtal med Mathem som från och med denna vecka börjar sälja Ljusgårdas sallad på nätet.
Ljusgårdas förpackning blir pantbar med Bower24.2.2022 13:30:15 CET | Pressmeddelande
För att bidra till att fler förpackningar sorteras och återvinns har inomhusodlingen Ljusgårda gjort sina salladspåsar pantbara med återvinningsappen Bower.
The Swedish Food Tech company Ljusgårda raises SEK 170 million in new capital12.1.2022 13:10:42 CET | Press release
The Swedish food Tech company Ljusgårda is raising SEK 170 million in new capital. Among the investors are companies supported by the Lundin family, Karl-Johan Persson and Jula. Ljusgårda is now continuing its journey to become the biggest indoor farm in Europe.
Foodtechbolaget Ljusgårda tar in 170 miljoner kronor i nytt kapital12.1.2022 11:55:09 CET | Pressmeddelande
Det svenska foodtechbolaget Ljusgårda tar in 170 miljoner kronor i nytt kapital. Bland investerarna finns bolag som stöttas av familjen Lundin, Karl-Johan Persson och Jula. Nu fortsätter Ljusgårda sin satsning för att bli Europas största företag inom inomhusodling.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum