Svenska Judoförbundet

Sveriges trupp till EM i judo för synskadade

Dela

I helgen avgörs judo-EM för synskadade i Cagliari, Italien. Sveriges trupp består av rutinerade paralympiern Nicolina Pernheim, som bland annat har tre EM-guld på meritlistan, och Oscar Widegren som har tagit ett junior-VM-guld och ett junior-EM-brons. Målet är medalj och i och med den nya klassindelningen, med en egen klass för blinda, tävlar de på mer rättvisa villkor och har bättre chanser än vid tidigare mästerskap.

Nicolina Pernheim och Oscar Widegren. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Nicolina Pernheim och Oscar Widegren. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté

-       Det har gått bra för både Nicolina och Oscar i år. Vid den senaste tävlingen, Grand Prix i Brasilien i juli, tog Nicolina guld och Oscar brons. Det gör att vi naturligtvis hoppas att vi får med oss två medaljer hem även från EM, säger förbundskapten Martin Pernheim.

Första europamästerskapet med den nya synklassindelningen

Inför den nya kvalificeringsperioden till Paralympics trädde en ny klassindelning i kraft. Den nya indelningen innebär att det nu finns två synklasser, en för blinda och en för de med synnedsättning men som ändå har viss syn. Tidigare tävlade alla synskadade mot varandra oavsett grad av synnedsättning, vilket har inneburit en klar nackdel för de som är blinda. EM är den första tävlingen där det finns möjlighet att ta kvalpoäng till Paralympics i Paris 2024 och också det första internationella mästerskapet med de nya synklasserna.

För Nicolina och Oscar, som båda är båda blinda, är den nya synklassen efterlängtad då det ger dem möjlighet att tävla på mer rättvisa villkor. Båda tävlar nu i den nya klassen J1. I och med den nya synklassindelningen har även viktklasserna justerats. Det innebär att Nicolina och Oscar har behövt gå upp en viktklass; Nicolina från -63 kg till -70 kg och Oscar från -81 kg till -90 kg.  

Svenskarnas tävlingstider

Både Nicolina Pernheim, J1 -70 kg, och Oscar Widegren, J1 -90 kg, tävlar lördag 3 september. Grundomgången startar kl. 10:00. Finalpasset startar kl. 16:30.

Tävlingen livesänds via Internationella blindsportsförbundets, IBSAs, officiella Youtube-kanal och Facebook-sida.

Bilder

Sveriges Paralympiska Kommitté har en fotograf är på plats på mästerskapet. Bilderna kommer att läggas upp på deras Flickr-konto kontinuerligt med fri användning. Ange fotograf: KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté. 

Fakta om de tävlande

Namn: Nicolina Pernheim
Klass: J1 -70 kg
Klubb: Göteborgs judoklubb
Ort: Göteborg
Födelseår: 1991
Började med judo: Som 4-åring.
Meriter: EM-guld 2013, 2011 och 2009 samt EM-brons 2019.
Paralympics: Tokyo 2021 (7:a), Rio de Janeiro 2016 (5:a), London 2012 (7:a) och Beijing (5:a) 2008.
Guld på Grand Prix, Brasilien 2022, brons på World Games 2019 och 2015.

Namn: Oscar Widegren
Klass: J1 -90 kg.
Klubb: Ekerö Judoklubb
Ort: Stockholm
Födelseår: 1999
Började med judo: Som 11-åring.
Meriter: Junior VM-guld 2013, Junior-EM-brons 2017.
Brons på Grand Prix, Brasilien 2022, brons på All-Japanese Visual Impaired Judo Championships 2019.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nicolina Pernheim och Oscar Widegren. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Nicolina Pernheim och Oscar Widegren. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Ladda ned bild
Nicolina Pernheim. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Nicolina Pernheim. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Ladda ned bild
Nicolina Pernheim tränar. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Nicolina Pernheim tränar. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Ladda ned bild
Oscar Widegren. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Oscar Widegren. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Ladda ned bild
Oscar Widegren tränar. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Oscar Widegren tränar. Foto KARL NILSSON / Sveriges Paralympiska Kommitté
Ladda ned bild

Länkar

Om

Svenska Judoförbundet
Svenska Judoförbundet
Edith Södergrans gata 7
754 60 Uppsala

+46 (0)18-430 05 10http://www.judo.se

Svenska Judoförbundet (SJF) är en medlemsstyrd organisation som består av ca 20 000 medlemmar organiserade i omkring 160 klubbar. Svenska Judoförbundet verkar för att utvecklingen inom judo i Sverige ska gå framåt och har som syfte att främja medlemsklubbarnas verksamhet såväl som den nationella och internationella verksamheten. SJF arbetar för en jämställd judomiljö där alla som vill ska kunna delta. SJF bedriver verksamhet från barn till veteran där majoriteten av medlemmarna är mellan 7 och 12 år. Både det svenska landslaget och paralandslaget i judo är framgångsrika internationellt och har tagit flera medaljer vid internationella mästerskap och på världstouren. www.judo.se

Följ Svenska Judoförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Judoförbundet

Nicolina Pernheim Goodrich är guldfavorit inför VM7.11.2022 18:29:47 CET | Pressmeddelande

Den 8-10 november avgörs judo-VM för synskadade i Baku, Azerbajdzjan. Sveriges trupp består av regerande europamästaren och paralympiern Nicolina Pernheim Goodrich, och den tidigare juniorvärldsmästaren Oscar Widegren. Båda tävlar onsdag 9 november. Målet är medalj och i och med den nya klassindelningen, med en egen klass för blinda, tävlar de på mer rättvisa villkor och har bättre chanser än tidigare år.

Robert Eriksson slutar som landslagschef - får ny position på RF2.11.2022 18:31:43 CET | Pressmeddelande

Efter nästan 20 år som ledare för det svenska judolandslaget slutar nu landslagschef Robert Eriksson för att i stället börja som verksamhetsutvecklare inom forskning och utveckling på Riksidrottsförbundets elitdrottsavdelning. Robert Eriksson har under sina år på Svenska Judoförbundet bland annat varit med och tagit Sveriges första EM-guld samt Sveriges första VM-medaljer på herrsidan och även lett den svenska truppen genom tre OS.

Marcus Nyman gör comeback - igen!26.10.2022 08:00:00 CEST | Pressmeddelande

För ett par veckor sedan gjorde Anna Bernholm comeback på VM efter sin korsbandsskada. Nu, en knapp månad senare, är det rutinerade Marcus Nymans tur att göra comeback. Nyman, som tog en paus från elitjudon efter OS i Tokyo, är tillbaka för att satsa mot sitt fjärde OS. 32-åringens första världstourtävling efter uppehållet blir Grand Slam i Baku, Azerbajdzjan, den 4-6 november. I truppen till Baku ingår även Anna Bernholm och Ida Eriksson, samt Axel Oscarsson från LUGI Judoklubb som debuterar på världstouren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum