A Non Smoking Generation

Sveriges ungdomar tänker inte börja röka

Dela

Efter A Non Smoking Generations föreläsningsturné ”Tobaksbarn” svarar merparten av de ungdomar som lyssnat att de inte kommer börja använda tobak. Nu kommer turnén till flera nya städer under våren 2017.

Victoria Christensson och Sofie Wernborg.
Victoria Christensson och Sofie Wernborg.

”Tobaksbarn – 50 kr och barnarbete på köpet” är en föreläsningsturné som uppmärksammar barnarbete och slavliknande arbetsförhållanden på världens tobaksplantage. Projektet finansieras delvis av SIDA/Forum Syd samt Postkodstiftelsen.

Under hösten 2016 genomfördes drygt 200 föreläsningar under fyra månader och nådde drygt 30 000 elever (högstadie och gymnasium) över hela Sverige.

Efter sammanställning av enkäter till eleverna kan vi se följande intressanta och glädjande siffror:

  • 89,5 % tycker att föreläsningen varit tankeväckande
  • 72,26 % anser att föreläsningen påverkat dem att inte prova tobak eller sluta om man redan provat

– Många av eleverna kastar sina cigarettpaket i affekt efter att ha deltagit på vår föreläsning. Ingen vill bidra till en industri som utnyttjar barn och förstör miljön. Fler än 70 % är motiverade att avstå tobak efter att ha lyssnat till föreläsningen. Det är så här vi skapar en rökfri generation, säger Helen Stjerna, generalsekreterare, A Non Smoking Generation.

Föreläsningen skapar insikt om tobaksindustrins metoder och effekter samt vilken konsumentmakt vi alla har. För att ta tillvara det engagemang som väcks lanserar vi ett fadderprogram där ungdomar kan mötas med sina idéer om hur man bäst kan sprida kunskapen om barnarbetet på tobaksplantage. Fadderprogrammet kommer bland annat att resultera i en resa till en tobaksplantage och inspelningen av en dokumentär där en eller ett par elever ges chansen att medverka.

Nu kommer föreläsningen Tobaksbarn för första gången ut på vårturné under våren 2017.

Håll utkik efter vårt besök i din stad och få möjlighet att medverka på en föreläsning.

Bifogat finner ni även bilder på föreläsarna på turnén.

Kontakter

Bilder

Victoria Christensson och Sofie Wernborg.
Victoria Christensson och Sofie Wernborg.
Ladda ned bild
Christofer Johansson och Ida Arnesson.
Christofer Johansson och Ida Arnesson.
Ladda ned bild

Om

A Non Smoking Generation
A Non Smoking Generation
Skicka brev: Box 555 12/ Besök: Järntorget 78
102 04 Stockholm

08-10 93 00http://www.nonsmoking.se/

Stiftelsen A Non Smoking Generation har sedan 1979 verkat för att barn och ungdomar själva ska välja att inte börja använda tobak. Organisationen arbetar aktivt för att begränsa tobakens plats i samhället och skapa skyddande miljöer för barn och ungdomar.

Följ A Non Smoking Generation

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från A Non Smoking Generation

A Non Smoking Generation kommer till Haparanda13.12.2018 06:00Pressmeddelande

Tisdag 18 december kommer A Non Smoking Generation till Haparanda för att anordna två kunskaps- och inspirationsevent i samverkan med kommunen. Syftet är att belysa tobakens inverkan på människor och miljön för att stärka det tobaksförebyggande arbetet riktat till barn och unga. Eventen riktar sig till elever och personal från högstadie- och gymnasieskolor, samt till de som arbetar med folkhälsan i kommunen och regionen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum