Sweco Sverige AB

Sweco samarbetspartner när LKAB planerar cirkulär industripark utanför Luleå

Dela

Sweco har fått i uppdrag att bland annat ta fram tillståndsansökan för LKAB:s cirkulära industripark med tilltänkt placering på Svartön utanför Luleå som offentliggjordes idag. Sweco har också varit en viktig part i arbetet med industriparkens layout och design samt utformning av processer och kalkylering.

Genom innovativa, cirkulära och fossilfria processer planerar LKAB att utvinna sekundära produkter från järnmalmsbrytningen.

Sweco och LKAB arbetar just nu med industriparkens tillståndsansökan inklusive samordning och framtagande av det samrådsunderlag som LKAB offentliggjorde idag. Men Sweco har varit involverat i projektet sedan 2020 och har bland annat varit en viktig part i arbetet med industriparkens layout och design samt utformning av processer och kalkylering.

– I ett stort och komplext projekt som detta är Swecos kompetensbredd mycket värdefull. Särskilt i detta skede med tillståndsansökan, att de kan ta ett helhetsgrepp med alla de expertkunskaper som krävs, säger Ulrika Håkansson, projektchef affärsområde specialprodukter, LKAB.

– Vi är jättestolta över att bidra med vår expertis inom miljö, energi och industri för LKAB:s innovationsprojekt inom cirkulär och fossilfri industri. Satsningen är en viktig del i den gröna omställningen, säger Martina Söderström, divisionschef Environment & Planning på Sweco.

Anläggningen ska ta vara på och framställa produkter från anrikningssanden, som är en restprodukt från LKAB:s järnmalmsproduktion i Kiruna och Gällivare/Malmberget. Anrikningssanden innehåller värdefulla mineraler som behövs vid produktion av mineralgödsel, sällsynta jordartsmetaller, gips och fluor.

Tillståndsansökan planeras att lämnas in i slutet av 2022.

Det sammanlagda ordervärdet är hittills 13 miljoner kronor.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
LKAB Cirkulära industripark i Luleå_Konceptbild LKAB_Foto av Fredrik Alm_Grafik av STARK ARKITEKTER
LKAB Cirkulära industripark i Luleå_Konceptbild LKAB_Foto av Fredrik Alm_Grafik av STARK ARKITEKTER
Ladda ned bild
LKAB Cirkulära industripark i Luleå_Koncept LKAB_Grafik av STARK ARKITEKTER
LKAB Cirkulära industripark i Luleå_Koncept LKAB_Grafik av STARK ARKITEKTER
Ladda ned bild
Martina Söderström divisionschef Environment & Planning Sweco Fotograf Anna W Thorbjörnsson
Martina Söderström divisionschef Environment & Planning Sweco Fotograf Anna W Thorbjörnsson
Ladda ned bild

Om

Sweco Sverige AB
Sweco Sverige ABSweco planerar och utformar framtidens hållbara samhällen och städer. Tillsammans med våra kunder utvecklar våra 18 000 arkitekter, ingenjörer och andra specialister lösningar för att hantera urbaniseringen, ta vara på digitaliseringens möjligheter och göra framtidens samhällen mer hållbara. Sweco är det ledande konsultföretaget inom teknik och arkitektur i Europa med en omsättning på cirka 22 miljarder SEK. Företaget är noterat på Nasdaq Stockholm. För ytterligare information, https://www.sweco.se/

Följ Sweco Sverige AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Sweco Sverige AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum