Växjö stift

Symboljakt i Växjö stifts sommarkyrkor – fisken årets symbol

Dela

Antalet sommarkyrkor slår rekord varje år – i år finns 191 sommarkyrkor med i Växjö stifts broschyr Vägen till kyrkrike. Nytt för i år är att det förutom duvor även finns fiskar att samla i Symboljakten.

Växjö stifts broschyr om sommarkyrkorna.
Växjö stifts broschyr om sommarkyrkorna.

Knäppta händer eller öppna toaletter? Jättegamla målningar eller nybakta bullar? Pilgrimsvandra eller sträcka på benen? Oavsett vad man letar efter finns chans att hitta det i landets sommarkyrkor. Konstupplevelser, stillhet, spännande historia, en kopp kaffe eller en stunds svalka. Kanske till och med en laddstolpe till bilen.

För varje år blir det fler sommarkyrkor i Växjö stifts broschyr Vägen till kyrkrike.
– Det är roligt att kunna ses igen i kyrkorna efter pandemin, att kunna fika tillsammans, bjuda in till guidningar och så vidare. Sommarkyrkorna är generationsöverskridande, någonting som tilltalar olika åldrar, säger Sara Peterson, som är kommunikatör på Växjö stiftskansli.

Många av kyrkorna deltar i stiftets symboljakt, som anordnas för tredje året i rad. Första året gick det att samla drakar i stiftets kyrkor, i fjol introducerades duvan och i år går det även att samla fiskar. Dessa symboler finns i olika färger att samla i en nyckelring. Det finns även gnuggis-tatueringar och målarhäften med föremål från stiftets kyrkor. De kyrkor som ingår i Symboljakten är märkta med sigillet för Symboljakten i broschyren så att det enkelt går att se vilka kyrkor som deltar. I dessa kyrkor finns sigillet som klistermärke som kan klistras in i broschyren så att den som vill kan ”stämpla in” sitt besök.

Symboljakten vill uppmuntra till besök i kyrkan men framför allt till att verkligen titta och upptäcka allt som finns samt väcka nyfikenhet om vad det man ser vill förmedla.

– Det finns många föremål och symboler i kyrkorna runt om i Växjö stift, som är laddade med betydelse. Fisken är en tidig kristen symbol som användes av de första kristna, som levde i en tid där det kunde kosta livet om andra fick veta att man var kristen. Fisken fungerade som ett gemensamt tecken genom att en person ritade en båge i sanden, halva fisken, och den andra personen kompletterade med bågen som saknades, berättar stiftsantikvarie Maria Brynielsson.

Läs mer om Växjö stifts sommarkyrkor. Här finns även broschyren med alla stiftets sommarkyrkor att läsa digitalt.

Läs mer om Symboljakten

Om sommarkyrkor
Sommarkyrkor har funnits ända sedan 1960-talet, då kyrkor på Öland började visa upp sin verksamhet bland annat på campingplatser. Sedan 1980-talet görs en enkel broschyr med information om de sommaröppna kyrkorna. Ambitionen med verksamheten var och är att Svenska kyrkan ska möta människor på semestern.

Kontakter

Bilder

Växjö stifts broschyr om sommarkyrkorna.
Växjö stifts broschyr om sommarkyrkorna.
Ladda ned bild
Symboler i olika färger finns att samla i stiftets sommarkyrkor under Symboljakten. Foto: Maria Brynielsson
Symboler i olika färger finns att samla i stiftets sommarkyrkor under Symboljakten. Foto: Maria Brynielsson
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum