Symboljakt i Växjö stifts sommarkyrkor – fisken årets symbol
Antalet sommarkyrkor slår rekord varje år – i år finns 191 sommarkyrkor med i Växjö stifts broschyr Vägen till kyrkrike. Nytt för i år är att det förutom duvor även finns fiskar att samla i Symboljakten.

Knäppta händer eller öppna toaletter? Jättegamla målningar eller nybakta bullar? Pilgrimsvandra eller sträcka på benen? Oavsett vad man letar efter finns chans att hitta det i landets sommarkyrkor. Konstupplevelser, stillhet, spännande historia, en kopp kaffe eller en stunds svalka. Kanske till och med en laddstolpe till bilen.
För varje år blir det fler sommarkyrkor i Växjö stifts broschyr Vägen till kyrkrike.
– Det är roligt att kunna ses igen i kyrkorna efter pandemin, att kunna fika tillsammans, bjuda in till guidningar och så vidare. Sommarkyrkorna är generationsöverskridande, någonting som tilltalar olika åldrar, säger Sara Peterson, som är kommunikatör på Växjö stiftskansli.
Många av kyrkorna deltar i stiftets symboljakt, som anordnas för tredje året i rad. Första året gick det att samla drakar i stiftets kyrkor, i fjol introducerades duvan och i år går det även att samla fiskar. Dessa symboler finns i olika färger att samla i en nyckelring. Det finns även gnuggis-tatueringar och målarhäften med föremål från stiftets kyrkor. De kyrkor som ingår i Symboljakten är märkta med sigillet för Symboljakten i broschyren så att det enkelt går att se vilka kyrkor som deltar. I dessa kyrkor finns sigillet som klistermärke som kan klistras in i broschyren så att den som vill kan ”stämpla in” sitt besök.
Symboljakten vill uppmuntra till besök i kyrkan men framför allt till att verkligen titta och upptäcka allt som finns samt väcka nyfikenhet om vad det man ser vill förmedla.
– Det finns många föremål och symboler i kyrkorna runt om i Växjö stift, som är laddade med betydelse. Fisken är en tidig kristen symbol som användes av de första kristna, som levde i en tid där det kunde kosta livet om andra fick veta att man var kristen. Fisken fungerade som ett gemensamt tecken genom att en person ritade en båge i sanden, halva fisken, och den andra personen kompletterade med bågen som saknades, berättar stiftsantikvarie Maria Brynielsson.
Läs mer om Växjö stifts sommarkyrkor. Här finns även broschyren med alla stiftets sommarkyrkor att läsa digitalt.
Om sommarkyrkor
Sommarkyrkor har funnits ända sedan 1960-talet, då kyrkor på Öland började visa upp sin verksamhet bland annat på campingplatser. Sedan 1980-talet görs en enkel broschyr med information om de sommaröppna kyrkorna. Ambitionen med verksamheten var och är att Svenska kyrkan ska möta människor på semestern.
Kontakter
Maria Brynielssonstiftsantikvarie
Tel:0470-773806maria.brynielsson@svenskakyrkan.seSara Petersonkommunikatör
projektledare för sommarkyrkorna
Bilder

Om
Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.
Följ Växjö stift
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Växjö stift
Växjö stift får åtta nya diakoner och präster 8.6.2022 13:02:00 CEST | Pressmeddelande
På söndag den 12 juni viger biskop Fredrik Modéus fyra personer till diakoner och fyra till präster, varav en vigs till tjänst inom EFS.
Nya kyrkoreservatet Lillån invigs 30 maj25.5.2022 09:51:06 CEST | Pressmeddelande
Kyrkoreservatet Lillån i Bankeryd invigs av biskop Fredrik Modéus på måndag den 30 maj. Lillån är Växjö stifts sjunde kyrkoreservat.
Nya kyrkoherden välkomnas i Torsås pastorat20.5.2022 09:47:17 CEST | Pressmeddelande
Nu på söndag den 22 maj mottas Helén Johansson av biskopen som ny kyrkoherde i Torsås pastorat. Mottagandet firas med en festhögmässa i Torsås kyrka.
100 barn med processionskors på kalas för 850-åriga Växjö stift19.5.2022 09:49:20 CEST | Pressmeddelande
På lördag den 21 maj blir det barn- och ungdomskördag och kalas för alla barn i Växjö domkyrka och på Östrabo. Stiftets samtliga församlingar kommer då att få ett processionskors för barn som gåva av stiftet.
71 miljoner till underhåll av det kyrkliga kulturarvet19.5.2022 08:12:07 CEST | Pressmeddelande
Församlingar och pastorat i Växjö stift delar på cirka 71 miljoner kronor i kyrkoantikvarisk ersättning och kyrkounderhållsbidrag för 2023. Pengarna går framför allt till takarbeten samt fasad- och fönsterarbeten, invändiga ytskikt, konservering, brand- och stöldskydd, värmesystem och främjande av inomhusklimat.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum