Växjö stift

Symboljakt och sommarkyrkor att upptäcka

Dela

I sommar går det att upptäcka kyrkor genom att gå på symboljakt efter drakar och duvor i Växjö stift. Dessutom finns det 185 sommarkyrkor att besöka, vilket är rekordmånga.

Foto: Maria Brynielsson
Foto: Maria Brynielsson

Med sommarkyrkorna vill Svenska kyrkan möta semesterlediga och turister och ge möjlighet att uppleva det levande kulturarv som kyrkobyggnaderna utgör. Många av stiftets kyrkor är unika kulturmiljöer, med konstföremål från olika tidsepoker från tidig medeltid till idag. Kyrkorna är också andaktsrum dit vem som helst kan söka sig, kanske för att tända ett ljus, be en bön eller bara för en stunds stillhet. Många kyrkor bjuder in till olika evenemang och programpunkter inom ramen för sommarkyrkoverksamheten.

– Det finns mycket att upptäcka i och runtom sommarkyrkorna, det kan bli en trevlig utflykt eller kanske ett stopp på vägen någonstans, eller varför inte åka på turné till flera sommarkyrkor. Det är en aktivitet som kan genomföras väldigt corona-säkert, säger Sara Peterson, kommunikatör på Växjö stiftskansli.

I 114 av sommarkyrkorna bjuds det i sommar in till Symboljakt med drakar och duvor. Symboler finns överallt i kyrkorna, på kyrkportar, i målningar, på dopfunten och så vidare. I kyrkor som ingår i Symboljakten finns samlarsymboler besökaren får och kan samla på en nyckelring. Symbolerna finns i flera olika färger. Till symboljakten finns även två målarhäften för barn.

– Vi hoppas på att väcka nyfikenhet och upptäckarlust för allt spännande som finns i våra kyrkor. Det finns så många symboler i kyrkorummen som vi nog inte alltid tänker på, men som kan berätta mycket för oss om vi vet vad de betyder, säger stiftsantikvarie Maria Brynielsson, projektledare för Symboljakten.

Symboljakten är en uppföljning på Drakrundan som genomfördes i stiftet 2020, och har i år utökats med duvor. Symboljakten ingår i ett större projekt med fokus på metall och metallföremål i kyrkorna.

Läs mer om Symboljakten

Läs mer om sommarkyrkor och ladda ned broschyren med samtliga sommarkyrkor

Ta gärna kontakt med församlingarna i ert spridningsområde för information om vad som händer lokalt och för att boka intervjuer!

Kontakter

Bilder

Foto: Maria Brynielsson
Foto: Maria Brynielsson
Ladda ned bild

Om

Växjö stift
Växjö stift
Östraboliden
352 39 Växjö

+46(470)773800https://www.svenskakyrkan.se/vaxjostift

Växjö stift är en del av Kristi världsvida kyrka och ett av Svenska kyrkans 13 stift. Det omfattar församlingarna inom stiftets område som består av större delen av Småland och hela Öland. Stiftet är ett pastoralt område som leds av en biskop.

Följ Växjö stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Växjö stift

Rekordhögt valdeltagande när rösterna i Växjö stift är färdigräknade13.10.2021 09:00:00 CEST | Pressmeddelande

Rösterna i kyrkovalet 2021 är färdigräknade och visar på att rekordhöga 18,15 procent av de röstberättigade i Växjö stift har sagt sitt i årets kyrkoval. Valdeltagandet har därmed ökat ytterligare jämfört med det tidigare högsta resultatet från 2017. Klart är också vilka ledamöter som tar plats i Växjö stifts högsta beslutande organ kommande mandatperiod, 2022-2025.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum