Specsavers Sweden AB

Synproblem kan orsaka huvudvärk och onda axlar - få besöker optiker med besvären

Dela

Drygt en månad efter sommarledigheten och många välbekanta symptom som ont i huvudet, värk och grusiga ögon gör sig påminda igen för många. Inte sällan är det synproblem bakom problemen. Men 8 av 10 svenskar har ändå inte besökt en optiker på grund av sina besvär, visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Specsavers.

Svenskar går inte till optiker på grund av huvudvärk eller ont i axlar, visar ny undersökning. Bild fri för publicering.
Svenskar går inte till optiker på grund av huvudvärk eller ont i axlar, visar ny undersökning. Bild fri för publicering.

Det har gått en tid sedan semestern tog slut och tillbaka på jobbet påminns många igen om sina vardagliga problem som huvudvärk, besvärande ögon, ont i axlar eller migrän. Inte sällan är problem med synen den bakomliggande orsaken. Men hur många går till en optiker med anledning av den sortens besvär?

Det ville Specsavers ha svar på, och bad Sifo fråga ett statistiskt urval av befolkningen: Har du någon gång under de senaste fem åren på grund av något av dessa symptom: huvudvärk, kliande/torra ögon, värkande axlar eller migrän?

Det visade sig att 81 procent, eller drygt 8 av 10 svenskar, har inte under de senaste fem åren besökt en optiker av den anledningen.

– Få gör nog den kopplingen till synen, ändå vet vi att det är en vanligt förekommande bakomliggande orsak till många bekymmer i vardagen, säger Caroline Schiller, optiker och produktchef på Specsavers.

Endast 4 procent har gjort mer än ettbesök hos optiker av med anledning av den sortens symptom senaste fem åren – och 13 procent har gjort motsvarande besök en gång på grund av åtminstone ett av dessa symptom.

Att arbeta vid datorn långa stunder orsakar inte sällan sådant som huvudvärk, irriterade ögon eller ont i axlar eller nacke.

– Många får en aha-upplevelse när de förstår orsaken till besvären de haft, kanske har de under flera års tid suttit lite för nära skärmarna och böjt sig framåt, när de egentligen hade behövt hjälp av terminalglasögon. Det kan också vara så att ens privata glasögon inte fungerar vid skärmen eller om man känner andra symptom, som till exempel frontal huvudvärk, grusiga ögon eller trötthet i ögonen, säger Caroline Schiller.

 

Det var vanligare bland kvinnor (24 procent) än män (11 procent) att man gjort besök en optiker på grund av dessa symptom.

Kontakter

För mer information, kontakta:
Irene Hernberg, kommunikationschef, Specsavers Oy, +358 40 662 5866, irene.hernberg@specsavers.com

Bilder

Svenskar går inte till optiker på grund av huvudvärk eller ont i axlar, visar ny undersökning. Bild fri för publicering.
Svenskar går inte till optiker på grund av huvudvärk eller ont i axlar, visar ny undersökning. Bild fri för publicering.
Ladda ned bild

Om

Specsavers Sweden AB
Specsavers Sweden AB
Box 205
401 23 Göteborg

http://www.specsavers.se

Välkommen till Specsavers

Specsavers är en av Sveriges största optikkedjor. Genom att erbjuda bra 
priser, god service och hög professionell kunskap ger Specsavers sina 
kunder värde för pengarna. Specsavers är ett familjeägt företag som 
grundades 1984 på Guernsey. Företaget har över 1 600 optikbutiker med cirka 
30 000 medarbetare i Storbritannien, Irland, Nederländerna, Sverige, Norge, 
Danmark, Finland, Spanien, New Zealand och Australien. Specsavers erbjuder 
produkter av hög kvalitet till fördelaktiga priser. Specsavers etablerade 
sig i Sverige 2004 och har idag drygt 115 butiker. 

Följ Specsavers Sweden AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Specsavers Sweden AB

Specsavers på Götgatan nyöppnar: Stort tryck att kolla ögonen hos Söderborna23.2.2021 08:30:00 CETPressmeddelande

Söderborna blev pandemimedvetna om vikten av att ta hand om sin syn, vilket ställer nya krav på optikerna: – Många som jobbar hemma behöver nu undersöka synen. Med strikta hygienrutiner och kedjans nya inredningskoncept kan vi garantera en säker och professionell miljö för kunderna, säger Seta Norin, optiker och delägare i Specsavers Götgatan på Söder i Stockholm.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum