Hermods AB

SYV viktigt stöd för Hermods sfi-elever under pandemin

Dela

Att som sfi-elev studera på distans kan vara utmanande. Motivationen kan tryta och annat kan komma i vägen. Med digital beredskap och engagerade studie- och yrkesvägledare (SYV) har Hermods under våren lyckats fånga upp många av dem som hamnat efter.

Foto: Hermods AB
Foto: Hermods AB

- Vi stöttar eleverna med struktur i deras studier och kartlägger målet för att öka motivationen för lärande. Detta har blivit ännu viktigare sedan vi gått över till online-verksamhet, Sanna Wallin, studie- och yrkesvägledare på Hermods City i Stockholm.

Pandemin satte stopp för den fysiska sfi-undervisningen under våren. På Hermods City var den digitala beredskapen god. Lärarlagen där SYV är en integrerad del, var digitalt förbereda med Google Classroom, Zoom-livesända lektioner och den egna lärplattformen Novo, vilket underlättade omställningen till helt digital undervisning, berättar Sanna Wallin.

– Vi arbetade redan innan corona med olika digitala verktyg så våra elever var rätt vana vid att arbeta digitalt. Majoriteten har också klarat studierna under pandemin bra och uppger att de uppskattar studierna på distans även om de saknar klassrumsundervisningen, säger hon. 

SYV höjer studiemotivationen

För vissa elever har det dock varit svårare. Många bor trångt utan en bra plats att studera på, andra saknar datorer eller har svårt att hänga med rent språkligt eller tekniskt. För att dessa elever inte ska tappa studiemotivationen är det viktigt att vara flexibel i bemötandet, berättar Sanna Wallin.

– Vid behov har vi fysiska möten på skolan eller via telefon. För de som egentligen valt klassrumsundervisning, men nu inte kan komma till fysiska lektioner är den här mixen väldigt viktig. Ofta handlar det om att hjälpa eleven att hitta en struktur på sina studier och att få dem att våga lyfta saker som de tycker är svåra eller jobbiga. Allt för att förstå vilken typ av stöd varje enskild elev behöver.

Möter eleverna på deras villkor

Oksana Olsson, är biträdande rektor och studie- och yrkesvägledare på Hermods i Alvik i Stockholm. Hon delar Sanna Wallins positiva erfarenheter av kombinationen av digitala och fysiska möten för eleverna. Utöver undervisning via digitala verktyg erbjuder Hermods i Alvik eleverna undervisning i mindre grupper ett par gånger i veckan. Oksana Olsson försöker också att vara på alla digitala plattformar där hon vet att eleverna finns, som Instagram och Facebook.

– När eleverna inte kan delta på mina Zoom-föreläsningar har de möjlighet att titta på inspelningar i efterhand, vilket är uppskattat bland eleverna. Jag driver även ett syv-konto på Instagram med syfte att inspirera våra elever. Där jag bjuder in specialister från olika yrken och intervjuar dem live så att eleverna kan ställa frågor direkt. Jag strävar efter att vidga elevernas perspektiv och låta dem bli inspirerade av andra. Dessutom är det en bra möjlighet för att knyta nya kontakter, säger Oksana Olsson. 

Hur motiverar ni era elever när de tycker att det är lite extra tungt?

– Jag vill lyfta fram de positiva sakerna i samtalen med eleverna, vad kan eleverna redan och vad gör de bra. Det gäller att synliggöra deras framsteg. Sen är struktur i studierna jätteviktigt. Vi jobbar mycket med veckoplaner där eleverna själva fyller i sin planering och sedan har vi regelbundna uppföljningar, säger Sanna Wallin.

– Jag har löpande kontakt med eleverna och försöker möta eleverna på deras villkor. Genom den individuella studieplaneringen som jag gör tillsammans med eleverna vet de sina mål med studierna, vilket förstärker deras motivation. Alla insatser som jag gör syftar till att stärka elevernas möjligheter på arbetsmarknaden, säger Oksana Olsson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Hermods AB
Foto: Hermods AB
Ladda ned bild
Foto: Sanna Wallin Hermods AB.
Foto: Sanna Wallin Hermods AB.
Ladda ned bild
Foto: Oksana Olsson Hermods AB.
Foto: Oksana Olsson Hermods AB.
Ladda ned bild

Om

Hermods AB
Hermods AB
Sveavägen 34
111 34 Stockholm

08-410 251 00https://www.hermods.se/

Hermods AB grundades 1898 och är ett av Sveriges äldsta utbildningsföretag. Våra yrkeshögskolor, gymnasieskolor, vuxenutbildningar och SFI hjälper varje år över 70 000 studerande och deltagare med utbildning, coachning och jobbmatchning. Vår vision är att vara ledande inom sysselsättning, integration och utbildning. Hermods ingår i AcadeMedia, norra Europas största utbildningsföretag, som vill skapa en bättre framtid genom utbildning med hög kvalitet, goda resultat och nytänkande.

Följ Hermods AB

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Hermods AB

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum