Trafikverket

Ta en säker paus på resan – drygt 90 rastplatser att upptäcka i Västsverige

Dela

Sommaren närmar sig och allt fler ger sig ut på vägarna. Då ökar behovet av väl fungerande, inbjudande och trygga rastplatser. Runt om i landet finns drygt 350 rastplatser som förvaltas och sköts på uppdrag av Trafikverket. Omkring 90 av dessa finns i region Väst.

Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket

– Våra rastplatser fyller flera viktiga funktioner. De ger människor på resande fot chans till en stunds vila, en plats att äta matsäck, toalettbesök och information. Rastplatserna bidrar också till en ökad trafiksäkerhet då de hjälper till att minska antalet spontana stopp på trafikfarliga ställen, säger Martina Rydberg, Trafikverket Underhåll.

Standard och utrustning kan se lite olika ut på rastplatserna, men gemensamt är att besökaren ska kunna använda dem oavsett eventuellt funktionshinder eller inte. Toaletter, informationstavlor, sittplatser med bord och soptunnor är exempel på utrustning som ska finnas på Trafikverkets rastplatser.

I region Väst har dessutom Trafikverket och Polisen ett samarbete sedan 2017 för att öka säkerheten på rastplatserna längs E6 i Halland och Bohuslän. Samarbetet har resulterat i ökad trygghet och minskade kostnader för skadegörelse på rastplatserna. 

Tänk på att rastplatserna inte är till för långtidsuppställda husbilar och husvagnar utan för trafikanter som stannar en stund och kopplar av. I de fall du som besökare behöver stanna mer än 24 timmar på en av Trafikverkets rast- eller parkeringsplatser behöver du tillstånd från Trafikverket.

Planera din resa och besök gärna någon av landets vackra rastplatser och utnyttja möjligheten till en paus på resan.
Här kan du se och söka på karta var våra rastplatser finns, vilken standard de har och vilken service vi erbjuder.

Trevlig resa önskar Trafikverket!

Kontakter

Martina Rydberg, Trafikverket Underhåll region Väst, 010-123 71 88, martina.rydberg@trafikverket.se

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Bilder

Foto: Trafikverket
Foto: Trafikverket
Ladda ned bild

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt. På Trafikverket jobbar cirka 8000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum