Tekniska verken i Linköping

Tack till alla som tvättar bilen i en biltvätt!

Dela

Sverige firar biltvättarhelg den 25-26 april i år, en helg instiftad för att få fler att tvätta bilen i biltvätt för miljöns skull. I Linköping går Tekniska verken all in hela veckan och hyllar alla de som tvättar rätt – det vill säga i en biltvätt eller gör det själv-hall istället för hemma på gatan. Den stora och viktiga skillnaden är att det smutsiga vattnet i en biltvätt renas innan det går tillbaks ut i naturen, medan vattnet från en tvätt hemma på uppfarten rinner rakt ut i närmaste dike via dagvattenledningarna och förorenar miljön.

När bilen tvättas på gatan, gården eller p-platsen så rinner olja, tungmetaller och kemikalier ner i närmsta gatubrunn. Gatubrunnarna är till för att ta hand om regn, snö och is som smälter. Det vattnet renas därför inte i reningsverken. Vattnet som rinner av bilen vid en tvätt innehåller föroreningar från bilen och kemikalier från bilvårdsmedel. Rinner det ner i gatubrunnen kan det skada människor, djur och natur. När bilen tvättas i en biltvätt eller i en gör det själv-hall, tar biltvättarnas reningsverk bort olja och giftiga partiklar ur vattnet så att de inte hamnar i naturen.

- I Sverige tvättar vi våra bilar över 30 miljoner gånger per år, och 20 miljoner av biltvättarna sker tyvärr direkt på gatan! Det betyder att stora mängder svårnedbrytbara ämnen som exempelvis olja, tungmetaller och asfaltsrester rinner rakt ut i våra vattendrag, sjöar och hav vilket är skadligt för både människor och miljön. Tidigare undersökningar visar att det släpps ut cirka 5,6 ton koppar, 11,3 ton zink, 1 800 kg bly, krom och nickel och 41 kg kadmium varje år. Det allra bästa för allt levande är att tvätta bilen i en modern biltvätt, allra helst i en miljömärkt sådan. Det finns både automatiska och gör det själv-hallar. Biltvätten ska ha oljeavskiljare, och gärna kompletterande rening utöver oljeavskiljaren, för att rena det smutsiga vattnet från tvätten, säger Camilla Johansson, miljöingenjör på Tekniska verken

Där det inte finns tillgång till en biltvätt är det minst dåligt att tvätta bilen på gräs eller grus. Då fastnar föroreningen i det översta jordlagret medan vattnet fortsätter ner i marken och filtreras grovt innan det når grundvattnet. 

I de tvättanläggningar där egna bilvårdsprodukter används är det viktigt att välja miljömärkta alternativ. I bilschampo och avfettningsmedel finns ämnen som kan skada eller störa vattenlevande djur och växter, till exempel tensider. Även miljöanpassade bilschampon, tvättmedel och såpa innehåller tensider men de bryts ner snabbare.

Många avfettningsmedel innehåller lösningsmedel. Kallavfettningsmedel är baserade på nafta, en petroleumprodukt som är särskilt skadlig för både människor och livet i våra vatten. I dag finns miljöanpassade avfettningsmedel som är lika effektiva som petroleumbaserade medel. Det är oftast bara under vinterhalvåret som bilen behöver avfettas.

För mer information kontakta gärna:
Camilla Johansson, miljöingenjör, Tekniska verken 013-30 85 28 
camilla.johansson@tekniskaverken.se

Nyckelord

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Nu driftsätts Sveriges största solcellspark i Linköping9.7.2020 15:40:00 CESTPressmeddelande

Första panelerna sattes upp i mitten av maj och trots förseningar, som en effekt av coronapandemin, kan nu Sveriges hittills största solcellspark börja producera el. En solig sommardag beräknas den ge el motsvarande årliga hushållselen hos 18 villor eller 36 lägenheter. Solcellsparken är en gemensam satsning för en mer hållbar energiförsörjning i Sverige från Alight, Infranode, Tekniska verken i Linköping och Swedbank.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum