MHF

Tack till infrastrukturministern för ansats till lagändring

Dela

MHF – INGEN ska dö av rattfylleri – har i många år drivit frågan om att det ska vara lagligt för Polisen att genomföra slumpvisa drogtester av förare i trafiken på samma sätt som vid körkorts-, alkohol-, eller hastighetskontroller.

För att kontrollera körkort eller hastighet behöver Polisen ingen misstanke om att lagbrott föreligger. Så är det däremot med droger. Utan skälig misstanke får alltså inte narkotikakontroll göras i trafiken. Det gör att upptäcktsrisken snarast är obefintlig.

Både Norge och Danmark tillåter att polisen gör rutinmässiga drogkontroller av förare med instrument oavsett om det finns en misstanke eller inte. Det har lett till att fler drogpåverkade kan upptäckas.

I januari 2019 påbörjade MHF en namninsamling genom sina lokala avdelningar för att visa medborgarnas låga acceptans för förbudet mot slumpvisa drogtester av trafikanter.

Idag leder MHF ett arbete gällande standardisering av drogtestinstrument inom ramen för SIS (Svenska institutet för standarder). Detta arbete kommer att underlätta ett genomförande och en lagändring.

Vi är därför fantastiskt glada för det besked som kom från Infrastrukturminister Tomas Eneroth den 26 augusti att utreda frågan.

Det är hög tid för detta, så vi säger ett stort tack till ministern.
–Tack Tomas Eneroth, för att du lyssnat på oss och att du tagit detta initiativ.

Förslaget innefattar att:

–utreda förutsättningarna för att tillåta myndigheter att utföra sållningsprov i fråga om narkotika, det vill säga att testa förare utan misstanke om brott för att finna personer som framför fordon när de är påverkade av narkotika.

Göran Sydhage, VD MHF 

Lars Olov Sjöström, Trafiksäkerhetschef MHF

Nyckelord

Kontakter

Om

MHF
MHF
Hammarby Fabriksväg 25, 8 tr
120 30 Stockholm

http://mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 13 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 200 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

Ta paus i sommar: Trafiksäkerhetskampanj28.6.2019 14:25:10 CESTPressmeddelande

MHF:s stora sommarkampanj firar 20 år. Trafiknykterhetsorganisationen MHF uppmuntrar förare att ta regelbundna pauser under resan och informerar om säkerhet i trafiken. Enligt statistik från Transportstyrelsen sker fler trafikolyckor under sommaren än under någon annan period. Därför träffar du mellan maj och september hundratals funktionärer från MHF på många större rastplatser längs med huvudleder runt om i Sverige. Här kan du ställa frågor, få tips och diskutera problem och möjligheter i trafiken. Målet är en skön och trygg resa samt ökad trafiksäkerhet. Med hjälp av Trafikverket som äger de flesta rastplatserna, kan vi på MHF bidra till en säkrare trafik.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum