MHF

Tack till infrastrukturministern för ansats till lagändring

Dela

MHF – INGEN ska dö av rattfylleri – har i många år drivit frågan om att det ska vara lagligt för Polisen att genomföra slumpvisa drogtester av förare i trafiken på samma sätt som vid körkorts-, alkohol-, eller hastighetskontroller.

För att kontrollera körkort eller hastighet behöver Polisen ingen misstanke om att lagbrott föreligger. Så är det däremot med droger. Utan skälig misstanke får alltså inte narkotikakontroll göras i trafiken. Det gör att upptäcktsrisken snarast är obefintlig.

Både Norge och Danmark tillåter att polisen gör rutinmässiga drogkontroller av förare med instrument oavsett om det finns en misstanke eller inte. Det har lett till att fler drogpåverkade kan upptäckas.

I januari 2019 påbörjade MHF en namninsamling genom sina lokala avdelningar för att visa medborgarnas låga acceptans för förbudet mot slumpvisa drogtester av trafikanter.

Idag leder MHF ett arbete gällande standardisering av drogtestinstrument inom ramen för SIS (Svenska institutet för standarder). Detta arbete kommer att underlätta ett genomförande och en lagändring.

Vi är därför fantastiskt glada för det besked som kom från Infrastrukturminister Tomas Eneroth den 26 augusti att utreda frågan.

Det är hög tid för detta, så vi säger ett stort tack till ministern.
–Tack Tomas Eneroth, för att du lyssnat på oss och att du tagit detta initiativ.

Förslaget innefattar att:

–utreda förutsättningarna för att tillåta myndigheter att utföra sållningsprov i fråga om narkotika, det vill säga att testa förare utan misstanke om brott för att finna personer som framför fordon när de är påverkade av narkotika.

Göran Sydhage, VD MHF 

Lars Olov Sjöström, Trafiksäkerhetschef MHF

Nyckelord

Kontakter

Om

MHF
MHF
Byängsgränd 8, 2tr
120 40 Årsta

08-555 765 55http://www.mhf.se

MHF Motorförarnas Helnykterhetsförbund arbetar för att ingen ska dö av rattfylleri. Man har ca 13 000 medlemmar uppdelade i sju regioner och 200 lokalavdelningar. MHF tillhör de mest aktiva trafiksäkerhetsorganisationerna i landet.

Följ MHF

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från MHF

I Coronatider: MHF skapar särskild webbsida för att uppmuntra medlemmar27.3.2020 16:20:12 CETPressmeddelande

Corona: MHF skapar sida för medlemmarnas förströelse i Coronatider. Kanske är några inte så vana att söka efter saker på internet, kanske har några redan surfat igenom allt man kunnat komma på? MHF har därför skapat en särskild sida på MHF:s webbsajt. En sida som enbart är inriktad på roliga saker och förströelse. Det är viktigt att vi inte bara tänker mörka tankar i dessa dagar.

Nykterhetsorganisationer besvikna efter Global Ministerkonferens25.2.2020 08:20:00 CETPressmeddelande

Internationella nykterhetsorganisationer med svenska MHF och IOGT-NTO i spetsen lämnar förra veckans globala ministerkonferens besvikna. Det stora problemet med rattfylleri lyser nästan helt med sin frånvaro i de dokument som konferensen resulterar i. Så mycket som en fjärdedel av alla dödsfall i trafiken orsakas av förare påverkade av alkohol och andra droger. Detta är ett allvarligt och dyrbart misstag, anser organisationerna.

Uppvärmning med sång inför global ministerkonferens om trafiksäkerhet18.2.2020 08:00:00 CETPressmeddelande

Den 18 februari händer det mycket runt Stockholms Central för den som är intresserad av trafiksäkerhet. MHF:s körmanifestation mot rattfylleri på Sergels Torg idag den 18 februari kl 16:30 är en del i evenemangen runt den globala ministerkonferensen 19-20 februari. Stor kör med Gatans Röster och Kör För Alla. Efter framträdandet öppnar den starka interaktiva utställningen med ideella trafiksäkerhetsorganisationer på Stockholms Central. Körledare: Caroline af Ugglas och Maria Peters. Arrangör: MHF och MHF Haninge Stockholm

MHF värmer upp Stockholm med sång inför ministerkonferensen.13.2.2020 10:29:33 CETPressinbjudan

Körmanifestation mot rattfylleri på Sergels Torg den 18 februari kl 16:30. Stor kör med Gatans Röster och Kör För Alla. Vi uppmärksammar den globala ministerkonferensen om trafiksäkerhet som startar dagen efter. Efter framträdandet öppnar den starka interaktiva utställningen med ideella trafiksäkerhetsorganisationer på Stockholms Central. Körledare: Caroline af Ugglas och Maria Peters. Arrangör: MHF och MHF Haninge Stockholm

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum