Svenska Ishockeyförbundet

Tacklingar införs i SDHL och Damettan

Dela
Säsongen 2022/2023 kommer ett pilotprojekt att sjösättas där tacklingar tillåts inom hockeyn på damsidan. Piloten genomförs i SDHL och Damettan.

Pilotprojektet kommer att genomföras i SDHL och Damettan under säsongen 2022/2023. Ändringen innebär införande av tacklingar motsvarande tacklingar inom hockeyn på herrsidan. Däremot kommer tacklingar på öppen is, även kallade nord-syd-tacklingar inte att tillåtas.

– Vi har tillåtit mer fysiskt spel i SDHL de senaste fyra säsongerna med bra utfall. Att utan fakta på bordet påstå att mer fysiskt spel innebär färre hjärnskakningar är svårt, men nu har vi det underlaget. Det känns otroligt spännande att svensk ishockey kan vara pionjärer i att införa tacklingar inom hockeyn på damsidan, säger Morgan Johansson, projektledare för Projekt Nollvision.

Säsongen 2018/2019 startade Projekt Nollvision med syfte att förebygga problematiken kring hjärnskakningar. När projektet startade var problemet med hjärnskakningar lika stor inom hockeyn på damsidan som herrsidan. På damsidan identifierades flera anledningar till den höga statistiken på hjärnskakningar, bland annat att dålig intensitet under träningar gjorde att spelarna inte var ”påslagna” i matchsituationer. De senaste fyra säsongerna har mer fysiskt spel tillåtits i SDHL och hjärnskakningsfallen har minskat med 75%. Morgan menar att utbildningsinsatser kombinerat med mer fysiskt spel har bidragit till minskningen.

– Vi har arbetat hårt under fyra säsonger genom bland annat föreningsbesök inför varje säsong och vi ser nu en ökad medvetenhet och en förändring i hur spelarna förhåller sig till varandra. Målet är att skapa en tryggare och säkrare tillvaro för spelarna och alla siffror pekar på att när vi tillåter tuffare spel och mer fysisk kontakt så minskar risken för hjärnskakningar, säger Morgan.

I svensk ishockeys strävan att uppnå en hög nivå på svenska spelare i prestationsserierna blir det fysiska spelet en viktig del. Genom att tillåta tacklingar inom hockeyn på damsidan vill svensk ishockey ta kliv för att närma sig toppnationerna internationellt. Genom att utveckla spelarnas fysik och aktivitet på isen kan Damkronorna bli än mer slagkraftiga internationellt.

– Jag tycker att det handlar om en naturlig tävling i spelet. Med puck ska du, med blicken uppe, skydda den och dig själv för att vinna tid och yta offensivt. Utan puck vill du minimera tid och yta för att så snabbt som möjligt återta pucken. Vi tränare utbildar sedan länge i ”blad mot puck - kropp mot kropp” och jag tror att denna förändring kommer att gynna det kreativa spelet eftersom det ställs högre krav på aktionssnabbhet, säger Ulf Lundberg, förbundskapten för Damkronorna.

En ytterligare aspekt kring införandet av tacklingar är en jämnare nivå vad gäller bedömningar på isen för domarna.

– Det kommer helt enkelt att bli lättare för domarna att döma hockey på damsidan då spelet regelmässigt bedöms som all övrig ishockey. Jag ser positivt på den här förändringen och för oss kommer kommunikationen framåt att bli jätteviktig då det självklart kommer att vara en inkörsperiod för både spelare och domare, säger David Bergman, domaransvarig för Svenska Ishockeyförbundet.

– Vi har under de senaste säsongerna fört in mer fysiskt spel med ambitionen att kunna öppna upp för tacklingar i SDHL. Vi har försökt driva tacklingsfrågan tidigare hos IIHF men inte fått gehör så därför känns det inspirerande att vi nu tar ett beslut för vår egen liga och inte endast banar väg för svensk damhockey utan för hela damhockeyvärlden. En stor majoritet av spelarna har också ställt sig positiva till att testa det här så vi tror detta ska falla väl ut och att ännu fler ska vilja ta sig till arenorna och se riktigt underhållande hockey, säger Gizela Ahlgren Bloom, Sportchef för SDHL.

Införandet av tacklingar kommer att utvärderas löpande under säsongen 2022/2023.

Nyckelord

Kontakter

Morgan JohanssonProjektledare "Nollvision", Spelares Säkerhet

Tel:070-318 21 75

Länkar

Om

Svenska Ishockeyförbundet
Svenska Ishockeyförbundet
Tjurhornsgränd 6, 3 tr, Box 5204
121 16 Johanneshov

08-449 04 00http://www.swehockey.se

Svensk Ishockey – tillsammans tar vi ansvar och skapar passion, framgång och glädje i vardagen. Svenska Ishockeyförbundet bildades den 17 november 1922. Medlem i Sveriges Riksidrottsförbund sedan starten och i Internationella Ishockeyförbundet (IIHF) sedan 1920. Vi är en av de mest framgångsrika idrotterna i Sverige och en av de mest framgångsrika inom vår idrott i världen. Det ska vi fortsätta att vara. Svensk Ishockey ska också vara en samlande kraft och bidra till att bygga vårt framtida samhälle.

Svenska Ishockeyförbundet är ett av Sveriges största idrottsförbund med 392 föreningar i 22 distrikt och drygt 68 000 spelare och domare. 2 301 ishockeylag samsas i 363 ishallar runt om i landet.

Om Svenska Ishockeyförbundets pressmeddelanden 
Den som vill ändra, lägga till eller ta bort E-postmottagare meddelar detta till info@swehockey.se

Följ Svenska Ishockeyförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Ishockeyförbundet

Licensnämnden ges möjlighet att bevilja ett andra dispensår12.4.2024 15:00:00 CEST | Pressmeddelande

Svenska Ishockeyförbundet meddelar idag att en översyn av licensregelverket för samtliga ligor ska genomföras inför säsongen 2025/2026. Med anledning av det har Förbundsstyrelsen beslutat att möjliggöra för licensnämnden att besluta om ett andra dispensår avseende klubbars ekonomi. Enligt licensnämndens regler kan en förening beviljas ett dispensår under en femårsperiod. I och med styrelsens beslut kan nu ett andra dispensår beviljas under en femårsperiod. Beslutet har föregåtts av dialog med de fyra ligaorganisationerna SDHL, SHL, HockeyAllsvenskan och Hockeyettan, som samtliga står bakom beslutet. – Med tanke på det utmanande omvärldsläget de senaste åren, med bland annat en pandemi och stark inflation i ekonomin, har ett behov av översyn av licensreglerna och kravet på eget kapital uppkommit. Ett dispensår innebär inte friår, utan det finns dispensregler som bland annat innebär att man ska kunna uppvisa en rimlig plan för att komma tillrätta med eventuella ekonomiska trångmål, säger

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye