Svenska institutet

TAF Arkitektkontor bakom SI Paris samtida svenska designprofil

Dela

Prisbelönta TAF Arkitektkontor har under ett års tid arbetat fram ny inredning och design för Svenska institutet i Paris, som nu har öppnat efter en omfattande renovering och tillgänglighetsanpassning. Projektet genomsyras av hållbarhet, tillgänglighet och kvalitet, samt en samtida svensk designprofil för ett svenskt kulturhus mitt i Paris.

Foto: Julien Bourgeois
Foto: Julien Bourgeois

– Bakom valen av material, formgivare och producenter finns olika berättelser där alla har en tydlig anknytning till Sverige. Till varje objekt som köpts in kommer en kort berättelse att medfölja. Det kan vara generell information om produkten, dess tillverkningsprocess, en anekdot om dess tillkomst eller liknande, säger Mattias Ståhlbom på  TAF Arkitektkontor.

Utmaningen har varit att både varsamt och modernt hantera en historisk byggnad från 1560-talet, Hôtel de Marle. I huset har SI behållit svenska designklassiker av till exempel Bruno Mathsson och Carl Malmsten. Dessa legendariska formgivare samsas nu med nya tillägg i form av samtida design och konsthantverk med svensk anknytning, av bland andra Åsa Jungnelius, Thomas Bernstrand, Note Design Studio och Oyyo.

TAF Arkitektkontors formgivning genomsyrar nu de publika utrymmena på Svenska institutet i Paris, inklusive i Café suédois. Där har TAFs design sitt ursprung i det koncept som tagits fram av en grupp formgivare för restaurang och café i det nya Nationalmuseum som öppnar igen hösten 2018. Konceptet som utvecklats tillsammans med formgivarna Matti Klenell, Stina Löfgren, Carina Seth Andersson, kombinerar svenska hantverkstraditioner med ett samtida uttryck.

Stor designhöst på SI Paris

För att förstärka institutets nya designprofil kommer hösten att präglas av utställningar och program inom mode, design, konsthantverk och arkitektur.  Inom ramen för satsningen Swedish Design Moves Paris, som Visit Sweden och Svenska institutet genomför tillsammans med aktörer som Sveriges Arkitekter och Association of Swedish Fashion Brands, står SI Paris värd för en rad utställningar, workshops, events och samtal.

– Design och arkitektur är bland de viktigaste konstarterna då de formar våra liv och samhällen. Det känns även logiskt att vi efter en sådan omfattande renovering och face lift inleder programverksamheten med en stor satsning på design, arkitektur, mode och konsthantverk, säger Mats Widbom, kulturråd och chef för Svenska institutet i Paris.

Se hela programmet på SI Paris webbplats.

Svenska institutet i Paris har funnits sedan 1971 och är i dag ett av de mest populära utländska kulturinstituten i den franska huvudstaden. Renoveringen av lokalerna i 1500-talspalatset Hôtel de Marle tar avstamp i Frankrikes nya lag om tillgänglighetsanpassning av publika byggnader och är den mest omfattande sedan verksamheten startade 1971.

Detta är Svenska institutet i Paris

  • Svenska institutet i Paris (Institut suédois) har funnits sedan 1971 och är Sveriges enda renodlade kulturhus i utlandet.
  • SI Paris öppnade för allmänheten igen den 21 oktober efter en omfattande renovering. Kulturhuset lockar årligen cirka 100 000 besökare till ett fyrtiotal programpunkter och utställningar med svensk kultur, de flesta med fritt inträde.
  • Under 2016 har bland andra Annika von Hausswolff, Gnučči, Jonas Karlsson, Adam Tensta och Liv Strömquist deltagit i programverksamheten vid SI Paris.
  • Svenska institutet i Paris visar även delar av Tessininstitutets konstsamling som Nationalmuseum förvaltar med verk av bland andra Alexander Roslin, Adolf Ulrik Wertmüller och Olle Baertling.
  • Varje vecka kommer över 250 fransmän till SI Paris för att lära sig svenska vid någon av språkkurserna.
  • På institutet erbjuder Café suédois nybakade kanelbullar och andra bakverk, samt dagens soppa, sallad och smörgåsar.
  • SI Paris har även sex gästbostäder för uthyrning till forskare och kulturskapare med projekt som har anknytning till Frankrike.

Regeringens satsning på design

Regeringen har gett Visit Sweden i uppdrag att stärka den internationella marknadsföringen av Sverige som designdestination, och har satsat totalt 28 miljoner kronor i fyra år, 2016-1019. Designprogrammet, Swedish Design Moves, drivs av Visit Sweden och är ett samarbete med Svensk Form, Association of Swedish Fashion Brands, Trä- och Möbelföretagen och Sveriges Arkitekter.

Nyckelord

Kontakter

Mattias Ståhlbom
Arkitekt, TAF Arkitektkontor
0708 280 264
mattias@tafarkitektkontor.se

Bilder

Foto: Julien Bourgeois
Foto: Julien Bourgeois
Ladda ned bild
Foto: Julien Bourgeois
Foto: Julien Bourgeois
Ladda ned bild
Foto: Julien Bourgeois
Foto: Julien Bourgeois
Ladda ned bild
Foto: Julien Bourgeois
Foto: Julien Bourgeois
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Foto: Julien Bourgeois
Foto: Julien Bourgeois
Ladda ned bild
Foto: Julien Bourgeois
Foto: Julien Bourgeois
Ladda ned bild

Om

Svenska institutet
Svenska institutet
Slottsbacken 10
111 30 Stockholm

08-4537800https://si.se/

Svenska institutet

Svenska institutet är en statlig myndighet som verkar för att öka omvärldens intresse och förtroende för Sverige. Genom strategisk kommunikation och utbyte inom kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv främjar vi samarbete och långsiktiga relationer med andra länder.

Följ Svenska institutet

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Svenska institutet

Svenska institutet ger över 16 miljoner i projektstöd för att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet3.5.2018 13:57Pressmeddelande

En mediekampanj mot könsrelaterat våld, ett initiativ för att motverka desinformation mot barn och unga och ett program för att främja dokumentärfilmvisningar med fokus på mänskliga rättigheter. Det är några av de projekt som nu får stöd för sitt arbete med att stärka mänskliga rättigheter, demokrati och yttrandefrihet. Totalt beviljar Svenska institutet, genom Creative Force, 16,5 miljoner kronor till 37 projekt i Ryssland, Turkiet, Östeuropa, Afrika samt Mellanöstern och Nordafrika.

Stockholm Forum on Gender Equality to bring together top names from more than 100 countries28.3.2018 14:47Pressmeddelande

Award-winning author Chimamanda Ngozi Adichie, Executive Director of UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka and human rights counsellor Colin Gonsalves are some of the 500 gender equality actors who will participate in the Stockholm Forum on Gender Equality on 15–17 April. The global forum is about strengthening women’s and girls’ rights, representation and access to resources.

Stockholm Forum on Gender Equality samlar toppnamn från över 100 länder28.3.2018 13:48Pressinbjudan

Den prisbelönta författaren Chimamanda Ngozi Adichie, UN Women-chefen Phumzile Mlambo-Ngcuka och människorättsjuristen Colin Gonsalves är några av de 500 jämställdhetsaktörer som deltar i den globala jämställdhetskonferensen Stockholm Forum on Gender Equality den 15-17 april. Konferensen handlar om att stärka kvinnors och flickors rättigheter, representation och tillgång till resurser.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum