Trafikverket

Tåg ställs in – stor risk för solkurvor i värmen

Dela

Med anledning av värmen och SMHI:s vädervarning klass 2, stänger Trafikverket tillfälligt av tågsträckorna Linköping-Kalmar, Linköping-Västervik samt Berga-Oskarshamn.

- Vi gör det som en säkerhetsåtgärd då vi bedömer att risken för solkurvor för närvarande är stor. Det är därför Trafikverket tar beslutet att tillfälligt stänga de aktuella sträckorna fram tills dess vi ser att temperaturen sjunker. Prognosen är att trafiken kan återupptas i början av nästa vecka, säger Linda Corsvall, tf presschef på Trafikverket.

- Den ihållande värmen kan påverka rälsen negativt, därför stänger vi av sträckorna tillfälligt för både persontrafik och godstrafik, fortsätter Linda Corsvall.

Skarvspårsbanor är känsligare för höga temperaturer än helsvetsade banor med betongsliper. När det blir extremt hög värme över en period vill Trafikverket säkerställa att värmen inte påverkar rälsen negativt och vill minimera risken för solkurvor. Därför är det säkrare att tillfälligt stänga av de berörda sträckorna.

- Kombinationen med vädervarning klass 2 och denna typ av järnväg gör att vi stänger av trafiken på sträckorna, avslutar Linda Corsvall.

Avstängningen träder i kraft från och med onsdag den 25 juli.

Resenärer uppmanas att kontakta respektive tågbolag för mer information.

Nyckelord

Kontakter

Trafikverkets pressjour, 0771-31 15 00

Om

Trafikverket ansvarar för långsiktig planering av det samlade transportsystemet samt byggande, drift och underhåll av statliga vägar och järnvägar. Vår vision är att alla kommer fram smidigt, grönt och tryggt.
På Trafikverket jobbar cirka 7000 engagerade medarbetare som tillsammans bidrar till samhällsutvecklingen genom sina olika roller och kunskaper.

Följ Trafikverket

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Trafikverket

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum