E-hälsomyndigheten

Taket för högkostnadsskyddet höjs vid årsskiftet

Dela

Från och med den 1 januari 2022 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel från 2 350 kronor till 2 400 kronor. Det innebär att den som handlar läkemedel på apotek kan få betala ikapp för att hamna rätt i högkostnadstrappan vid det första uttaget efter årsskiftet.

Höjningen beror på att rabattstegen i högkostnadsskyddet är kopplad till prisbasbeloppet som för 2022 höjs till 48 300 kronor.

Enligt den nya högkostnadstrappan betalar invånarna från och med årsskiftet högst 2 400 kronor under en 12-månadersperiod för de läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet.

De apotekskunder som befinner sig i något av högkostnadstrappans steg vid årsskiftet och inte har uppnått frikort, får betala ett extrabelopp första gången de hämtar ut sina läkemedel på apotek under 2022.

I tabellen nedan framgår vilka extrabelopp som invånarna får betala efter årsskiftet för att hamna rätt i högkostnadsskyddets rabattrappa.

 Betald egenavgift före 1 januari 2022  Extra belopp att betala
 0–1 174 kronor  0 kronor
 1 175–1 708 kronor  12,50 kronor
 1 709–2 189 kronor  24,43 kronor
 2 190–2 350 kronor  37,73 kronor

Effekten av det höjda taket i högkostnadsskyddet kan vara svår att förutse för apotekskunderna. Det beror bland annat på högkostnadsskyddets konstruktion med olika rabattsteg och att rabatten beräknas på den sammanlagda varukostnaden.

Den som har betalat 2 350 kronor senast 2021-12-31 och uppnått frikort, behåller detta så länge det gäller.

Faktablad förklarar för apotekskunderna

E-hälsomyndigheten har tagit fram ett faktablad som förklarar höjningen av taket i högkostnadsskyddet. Faktabladet kan användas av apotekspersonal i kontakt med kunder och i liknande situationer.

Information om högkostnadsskyddet samt faktabladet om det höjda taket i högkostnadsskyddet finns här på E-hälsomyndighetens webbplats.

Mer om hur högkostnadsskyddet fungerar finns på Tandvårds- och läkemedelsförmånsverkets webbplats.

E-hälsomyndigheten ansvarar för högkostnadsdatabasen, det register som samlar uppgifter om hur mycket patienten har betalat för de läkemedel på recept som ingår i högkostnadsskyddet. Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket har tillsyn över lagen (2002:160) om läkemedelsförmåner m.m.

Nyckelord

Kontakter

Om

E-hälsomyndigheten
E-hälsomyndigheten
Box 913
391 29 Kalmar

010-458 62 00https://www.ehalsomyndigheten.se/

E-hälsomyndigheten skapar ett bättre informationsutbyte inom hälsa, vård och omsorg. Det gör vi genom att leda regeringens initiativ inom e-hälsoområdet och erbjuda effektiva, kvalitetssäkrade tjänster till professionerna och privatpersoner.

Följ E-hälsomyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från E-hälsomyndigheten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum