Stockholms stad

Tal: Karin Wanngård, Irene Svenonius och Stefan Löfven i samband med tyst minut

Dela

Karin Wanngårds tal

Eders majestäter

Eders kungliga högheter

Stockholmare och vänner till Stockholm

Idag minns och hedrar vi de som drabbades av fredagens våldsdåd i centrala Stockholm. Dom drabbade hade valt att tillbringa en våreftermiddag i vår pulserande stad. Dom hade inget gemensamt mer än var dom befann sig.

Det är ett fegt och hänsynslöst våld som så urskillningslöst drabbar oskyldiga. Men när terrorn slog till mot Stockholm så reste sig stockholmarna. Enskilda satte sin egen säkerhet på spel för att ta hand om skadade på plats.

Stockholmarna ordnade skjuts och uppehälle åt dem som fastnat i det kaos som blev följden av dådet. Stockholms reaktion var inte den av skräck utan av djupaste solidaritet och medkänsla. Och när det skedde så förlorade terrorismen.

Den öppna staden visade sin styrka. Idag hedrar vi också alla de stockholmare som osjälviskt agerade tillsammans för att skapa trygghet och värme. Vi är djupt tacksamma för de insatser som gjordes av polisen och räddningstjänsten för att rädda liv, återställa ordning och ge oss trygghet.

Jag vill hylla alla i skola och förskola som tog hand om barnen vars föräldrar fastnat i staden. Jag vill hylla dem som tog hand om skadade sjuka och gamla.

Ni är våra hjältar.

Och vi lovar er att Stockholm kommer fortsätta vara en öppen stad.

Today we remember the victims of Friday’s tragic attack and I like to address the representatives of Great Britain and Belgium who also lost citizens in this ruthless act. We mourn with you and for all victims of this tragic attack. But we make this pledge: 

We will never give in to violence.

We will never let terror prevail.

Stockholm will remain an open and tolerant city.

------

 

Irene Svenonius tal

Eders majestäter,

Eders kungliga högheter,

Excellenser,

Vänner och stockholmare

Vi har blivit utsatta för ett angrepp mitt i hjärtat av Stockholm, riktat mot oss alla och mot vår vardag. Men vi har tillsammans visat att vi står starka.

Vi tänker på dem som har mist livet och deras familjer, på dem som skadats och på dem som bevittnade attentatet. Men mitt i sorgen märker vi också alla de insatser som har gjorts för att rädda, vårda och skydda andra. Det är vanliga stockholmares som har ställt upp, men det är också en fungerande sjukvård som har gjort just det den ska och mer därtill.

Från ambulansens medarbetare till sjukhusens sköterskor och läkare som fanns där när det behövdes och som fortsätter att ge stöd och vård till drabbade. Alla inom olika verksamheter och myndigheter har gjort den där extra ansträngningen i nödens stund. Alla har agerat precis så professionellt och korrekt som man någonsin kan önska.

Ett varmt och djupt tack till er alla som har visat medmänsklighet och upprätthållit samhällets funktioner. Det är en trygghet att veta att ni finns där när ni behövs som mest.

-----

Stefan Löfvens tal

Eders majestäter, eders kungliga högheter, excellenser, svenskar, stockholmare, vänner, att förlora någon man älskar, är det mest fruktansvärda i en människas liv.

Jag har tänkt så mycket på er, som i fredags förlorade någon ni älskar mer än något annat, Ni bär nu minnena, av samtalen, blickarna, skratten, tillsammans med den avgrundsdjupa saknaden. Jag vill bara säga: Ni är inte ensamma. Vi tänker på er. Sverige är med er.

* * *

Och så många, har gjort så mycket för sina medmänniskor under de här dagarna.

Sveriges modiga poliskår. Vår skickliga räddningstjänst. Vår fantastiska sjukvårdspersonal. Och alla ni, som upptäckte att ni hade en hjälte inom er, som hjälpte och tröstade. Ni kan inte tackas nog. Ert agerande är en stolthet för Sverige, ett bevis på människans otroliga förmåga i svåra tider. Ni fick mig att tänka på de här raderna av prästen och författaren Anders Frostensson:

”Våra egna sår blir läkta, när vi helar andras sår. Böjda under bördor, bärs vi.
Ur den tröst jag gav en annan, tröst mitt eget hjärta fick. Hem jag kom, när bort till någon som behövde mig jag gick.”

Så tack, från botten av mitt hjärta. Ni prövades. Ni stod upp. Ni kan känna tacksamheten från ett helt land.

* * *

Och jag vet, att vi kommer att ta oss igenom detta, som vi i Sverige alltid gjort: Tillsammans.

Den styrka, den beslutsamhet, den orubblighet i våra värderingar, 
som Sverige har visat under de här dagarna,
den kan aldrig en mördare ta ifrån oss.

Vår sammanhållning, kommer alltid vara starkare än de krafter som vill slita oss isär.
Vår samhällsmodell, kommer aldrig att kunna kuvas.
Vår demokrati, kommer att segra över fundamentalismen.

* * *

Friends,
Sweden, Belgium and the United Kingdom stand together in mourning the citizens we have lost.

Our three countries have suffered horrendous acts of terrorism.
But we have also seen the strength, determination and power of our democratic societies.

We will never surrender to terror. 
We will get through this, together.

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Ragnar Östbergs plan 1
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss i skolan, på äldreboenden, i parken, när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med decentraliserat ansvar. Det betyder att besluten ofta fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Översikt av Stockholmsenkätens resultat för Skärholmens stadsdelsförvaltning 201817.10.2018 13:48Pressmeddelande

När det gäller ANDT-frågor ser vi ett fortsatt positivt resultat när det gäller alkoholkonsumtion, tobak och narkotika. Inga stora variationer har skett över tid. Vad det gäller brott har Skärholmens stadsdelsförvaltning flera utmaningar samtidigt som tryggheten bland flickor ökat. Vi ser också ett ökat deltagande av både flickor och pojkar på fritidsgårdar/mötesplatser: för år 9 ligger Skärholmen högst i staden när det kommer till flickors deltagande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum