Stockholms stad

Tal: Karin Wanngård, Irene Svenonius och Stefan Löfven i samband med tyst minut

Dela

Karin Wanngårds tal

Eders majestäter

Eders kungliga högheter

Stockholmare och vänner till Stockholm

Idag minns och hedrar vi de som drabbades av fredagens våldsdåd i centrala Stockholm. Dom drabbade hade valt att tillbringa en våreftermiddag i vår pulserande stad. Dom hade inget gemensamt mer än var dom befann sig.

Det är ett fegt och hänsynslöst våld som så urskillningslöst drabbar oskyldiga. Men när terrorn slog till mot Stockholm så reste sig stockholmarna. Enskilda satte sin egen säkerhet på spel för att ta hand om skadade på plats.

Stockholmarna ordnade skjuts och uppehälle åt dem som fastnat i det kaos som blev följden av dådet. Stockholms reaktion var inte den av skräck utan av djupaste solidaritet och medkänsla. Och när det skedde så förlorade terrorismen.

Den öppna staden visade sin styrka. Idag hedrar vi också alla de stockholmare som osjälviskt agerade tillsammans för att skapa trygghet och värme. Vi är djupt tacksamma för de insatser som gjordes av polisen och räddningstjänsten för att rädda liv, återställa ordning och ge oss trygghet.

Jag vill hylla alla i skola och förskola som tog hand om barnen vars föräldrar fastnat i staden. Jag vill hylla dem som tog hand om skadade sjuka och gamla.

Ni är våra hjältar.

Och vi lovar er att Stockholm kommer fortsätta vara en öppen stad.

Today we remember the victims of Friday’s tragic attack and I like to address the representatives of Great Britain and Belgium who also lost citizens in this ruthless act. We mourn with you and for all victims of this tragic attack. But we make this pledge: 

We will never give in to violence.

We will never let terror prevail.

Stockholm will remain an open and tolerant city.

------

 

Irene Svenonius tal

Eders majestäter,

Eders kungliga högheter,

Excellenser,

Vänner och stockholmare

Vi har blivit utsatta för ett angrepp mitt i hjärtat av Stockholm, riktat mot oss alla och mot vår vardag. Men vi har tillsammans visat att vi står starka.

Vi tänker på dem som har mist livet och deras familjer, på dem som skadats och på dem som bevittnade attentatet. Men mitt i sorgen märker vi också alla de insatser som har gjorts för att rädda, vårda och skydda andra. Det är vanliga stockholmares som har ställt upp, men det är också en fungerande sjukvård som har gjort just det den ska och mer därtill.

Från ambulansens medarbetare till sjukhusens sköterskor och läkare som fanns där när det behövdes och som fortsätter att ge stöd och vård till drabbade. Alla inom olika verksamheter och myndigheter har gjort den där extra ansträngningen i nödens stund. Alla har agerat precis så professionellt och korrekt som man någonsin kan önska.

Ett varmt och djupt tack till er alla som har visat medmänsklighet och upprätthållit samhällets funktioner. Det är en trygghet att veta att ni finns där när ni behövs som mest.

-----

Stefan Löfvens tal

Eders majestäter, eders kungliga högheter, excellenser, svenskar, stockholmare, vänner, att förlora någon man älskar, är det mest fruktansvärda i en människas liv.

Jag har tänkt så mycket på er, som i fredags förlorade någon ni älskar mer än något annat, Ni bär nu minnena, av samtalen, blickarna, skratten, tillsammans med den avgrundsdjupa saknaden. Jag vill bara säga: Ni är inte ensamma. Vi tänker på er. Sverige är med er.

* * *

Och så många, har gjort så mycket för sina medmänniskor under de här dagarna.

Sveriges modiga poliskår. Vår skickliga räddningstjänst. Vår fantastiska sjukvårdspersonal. Och alla ni, som upptäckte att ni hade en hjälte inom er, som hjälpte och tröstade. Ni kan inte tackas nog. Ert agerande är en stolthet för Sverige, ett bevis på människans otroliga förmåga i svåra tider. Ni fick mig att tänka på de här raderna av prästen och författaren Anders Frostensson:

”Våra egna sår blir läkta, när vi helar andras sår. Böjda under bördor, bärs vi.
Ur den tröst jag gav en annan, tröst mitt eget hjärta fick. Hem jag kom, när bort till någon som behövde mig jag gick.”

Så tack, från botten av mitt hjärta. Ni prövades. Ni stod upp. Ni kan känna tacksamheten från ett helt land.

* * *

Och jag vet, att vi kommer att ta oss igenom detta, som vi i Sverige alltid gjort: Tillsammans.

Den styrka, den beslutsamhet, den orubblighet i våra värderingar, 
som Sverige har visat under de här dagarna,
den kan aldrig en mördare ta ifrån oss.

Vår sammanhållning, kommer alltid vara starkare än de krafter som vill slita oss isär.
Vår samhällsmodell, kommer aldrig att kunna kuvas.
Vår demokrati, kommer att segra över fundamentalismen.

* * *

Friends,
Sweden, Belgium and the United Kingdom stand together in mourning the citizens we have lost.

Our three countries have suffered horrendous acts of terrorism.
But we have also seen the strength, determination and power of our democratic societies.

We will never surrender to terror. 
We will get through this, together.

Om

Stockholms stad
Stockholms stad
Hantverkargatan 3
105 35 Stockholm

+46 8 508 290 00http://stockholm.se/presskontakt

I Stockholms stad arbetar cirka 40 000 personer. Du möter oss till exempel i skolan, på äldreboenden, i parken och när du ska söka bygglov eller går till simhallen för att träna. Stockholms stads verksamhet styrs av folkvalda politiker och organiseras i stadens förvaltningar och bolag.

Stockholms stad är en organisation med en hög grad av decentraliserat ansvar. Det innebär att besluten i stor utsträckning fattas lokalt, så nära de berörda som möjligt.

Följ Stockholms stad

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Stockholms stad

Årets Bragdpris till stockholmarna för insatserna i samband med terrorattacken 7 april27.10.2017 09:35Pressmeddelande

Priset för Årets Bragd gick till Alla stockholmare för de gemensamma insatserna i samband med terrorattacken den 7 april 2017. Det stod klart när Säkerhetsbranschens egen gala Security Awards gick av stapeln torsdag den 26 oktober. Finansborgarrådet Karin Wanngård (S) var på plats för att ta emot priset tillsammans med oppositionsborgarrådet Anna König Jerlmyr (M).

Stockholms läns musik- och kulturskolor blickar framåt24.10.2017 12:05Pressmeddelande

Kulturskolan är vår viktigaste verksamhet för barns och ungdomars möjlighet att själva skapa kultur. Därför möts nu drygt 700 medarbetare från Stockholms läns musik- och kulturskolor för att utbyta erfarenheter, blicka mot framtiden och diskutera möjligheter och utmaningar. Konferensen går i linje med regeringens satsningar på kulturskolan och öppnas av Sveriges kultur- och demokratiminister Alice Bah Kuhnke. Urval ur dagens program: Sverker Härd, direktör vid Myndigheten för kulturanalys, presenterar kulturen i siffror. Tobias Karlsson känd, från TV4:s ”Let’s Dance”, berättar om hur han som 8-åring började dansa och sedan under många år levde med både mobbing och en dansvärld fylld av beröm och ryggklapp. Torbjörn Neiman, utvecklingschef vid SLL:s kulturförvaltning, berättar om projektet ”Regionalt utvecklad kulturskola”, som drivs av Stockholms läns kommuner tillsammans med bland andra Stockholms läns landstings kulturförvaltning. Carina Hauge-Rouass, prefekt för Institutionen

Grattis till Årets lärare och Årets lärarteam inom vuxenutbildning!20.10.2017 16:55Pressmeddelande

Den 19 oktober utsågs vinnarna av priserna Årets lärare och Årets arbetsteam i Stockholm 2017 i kategorin vuxenutbildning. – Lärarna är skolans ryggrad och vi vill gärna ta den här chansen att tacka alla som jobbar med vuxenutbildningen i Stockholm för deras fenomenala arbete, säger Bengt Jönsson som är chef för Vuxenutbildning Stockholm. Prisets syfte är att lyfta fram lärare och lärarlag inom vuxenutbildningen som utmärker sig för särskilt goda insatser i undervisningssituationen. Prissumman är 10.000 kronor till den vinnande läraren och 50.000 till arbetsteamen. Prispengarna ska användas till kompetensutveckling. – Vinnarna är lärare som gör det lilla extra, som är goda pedagoger och ledare samtidigt som de involverar och väcker intresset hos sina elever. Vi fick fina nomineringar i år och vi har gratulerat alla som var nominerade genom att uppvakta dem på deras arbetsplatser med diplom och tårta, berättar Bengt Jönsson. Motiveringen för Årets lärare 2017, Li Zheng, från OLU Omsorgs

Besök vuxmässan på Kulturhuset Stadsteatern 19 och 20 oktober17.10.2017 15:08Pressmeddelande

Stockholms stads årliga vuxenutbildningsmässa är öppen för alla. Här kan stockholmarna ta del av alla stadens utbildningar som erbjuds genom komvux, yrkeshögskolan, sfi, och särvux. På plats kan besökarna få information om, råd kring och jämföra ett stort antal både teoretiska och yrkesinriktade vuxenutbildningar, inte minst inom bristyrken, där chansen att få jobb är mycket stor. Stort utbud av utbildningar i Stockholm Vuxenutbildningscentrum finns med på plats för att hjälpa besökarna hitta rätt i utbudet. Mässan vänder sig till den som vill studera och bli en av 45 000 personer som går en vuxenutbildning i år. Mässan äger rum varje höst sedan många år tillbaka. –Vuxenutbildningen är högaktuell, aldrig tidigare har vi haft så många som studerar hos oss. Arbetsmarknaden rör sig snabbt och stockholmarna har goda möjligheter att utbilda sig eller uppdatera sina kunskaper när det behövs så att arbetsgivare kan hitta den kompetens de behöver, säger Bengt Jönsson, chef för Vuxenutbildning

Joanna Rubin Dranger – 2018 års juryordförande för Stockholms stads kulturpriser12.10.2017 17:35Pressmeddelande

Stockholms stad delar varje år ut sju priser till kulturutövare eller möjliggörare som har stor betydelse för staden och dess kulturliv. Till ny ordförande för 2018 års jury för Stockholms stads kulturpriser föreslås Joanna Rubin Dranger som är illustratör, författare, serietecknare och professor vid Konstfack. Stockholms kulturnämnd har i uppdrag av kommunstyrelsen att lämna förslag till kandidater för Stockholms stads kulturpriser. Förslaget tas fram av en externt engagerad jury utifrån de nomineringar som stockholmarna skickar in. Vid kommande kulturnämnd den 17 oktober beslutas valet av juryns ordförande.  Kulturnämndens ordförande Roger Mogert är nöjd med förslaget.  – Stadens kulturpriser har en imponerande historia av att uppmärksamma och premiera människor som betytt mycket för staden och dess kulturliv. Joanna Rubin Dranger är en mycket bra ordförande att föra vidare prisets stolta historia, säger kulturborgarråd Roger Mogert.  Stockholms stads kulturpriser delas ut vid en pri

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum