Dramaten

Tanja Lorentzon tillbaka med hyllade Mormors svarta ögon och nypremiär och Kinaturné för Och ge oss skuggorna

Dela
Två succéuppsättningar återvänder till repertoaren i augusti. Den 25 augusti ställer sig Tanja Lorentzon på Lilla scenen med den självbiografiska monologen Mormors svarta ögon, som en del av programmet för Finlands 100-årsjubileum . Den 26 augusti är det nypremiär för Eirik Stubøs rosade uppsättning av Noréns Och ge oss skuggorna , som i september åker på turné till Kina. Mormors svarta ögon , nypremiär 25 augusti, Lilla scenen


”överdådigt fräck och rolig, full av trots mot inskränktheten och med underbara utbrott av galen finsk tango. Det är en pionjärinsats Tanja Lorentzon gör. En likadan pjäs har aldrig spelats på Dramaten .” (DN)

”en stor liten debut. Under 90 minuter trollbinder hon publiken” (SvD) 
”en lika angelägen som stark bit närhistoria” (SvD)

Tanja Lorentzons monolog om sig själv, sin mamma och sin mormor gjorde succé när den hade premiär 2010. Nu återvänder den till repertoaren. En personlig, humoristisk och rörande betraktelse över tre generationers olika situationer. Om att leva under kriget, om att flytta till ett nytt land och om att prata ett annat språk än sina släktingar .

Tumba 1981. ”Jag blir kallad finnen, finnpajsarn, finnjävel. Folk spelar upp fulla finnar för mig, och till vilken nytta? Jag är ju bara en fuskfinne som inte ens kan finska. Vad spelar det för roll att vi har bytt till ett svenskt efternamn så länge jag heter Tanja i förnamn?”.

Sverige 1963. Mirjams dotter Terttu, hennes man och barn har kommit till Sverige med den stora arbetskraftsinvandringen. ”Hur länge skall vi stanna? Vi har det ju bra här. Du måste börja prata svenska! Du måste sluta säga att vi skall flytta tillbaka när vi aldrig gör det!”

Finland 1939 under vinterkriget. Mirjam försöker överleva med sina två barn i huset mitt i skogen och längtar efter sin man. Kommer han till jul? 

Av och med: Tanja Lorentzon 
Personregi: Lotta Tejle

Ingår i programmet för Finland 100 år , som markerar att Finland den 6 december 1917 blev en självständig stat. Läs mer på http://suomifinland100.fi/?lang=sv

Och ge oss skuggorna, nypremiär 26 augusti, Stora scenen

"Det är andlöst, det är storslaget. Det är Dramatenhistoria." SvD 
"En stark, njutbar och obehaglig uppsättning" DN 
"Vi möter en utsökt ensemble." Aftonbladet 
"Dramatenteater när den är som bäst" Expressen

Ingen pjäs är mer förknippad med Dramaten än Eugene O'Neills självbiografiska Lång dags färd mot natt , som fick legendarisk urpremiär på Stora scenen 1956 och testamenterades till teatern av författaren. Och ge oss skuggorna är Lars Noréns pjäs om nobelpristagaren O’Neill, skrivandet och ensamheten. 
Familjedramat utspelar sig en oktoberdag 1949 i Eugene O'Neills hus på Atlantkusten. Författaren firar födelsedag tillsammans med sina två vuxna söner från två olika förhållanden och sin nya hustru. Frun och sönerna lever i skuggan av den litterära giganten, Nobelprisbelönad och upphöjd, men ångestdrabbad och plågad. Hans stora mästerverk har ännu inte nått sin publik. 

Och ge oss skuggorna hade urpremiär på Dramaten 1991. Nu är den tillbaka i en helt ny uppsättning på Stora scenen med Örjan Ramberg och Lena Endre som Eugene O'Neill och hans hustru Carlotta och Thomas Hanzon och Erik Ehn som O'Neills söner. Regi: Eirik Stubø.

Under september turnerar Och ge oss skuggorna till Kina. Den 7 till 9 september gästas The National Center of the Performing Arts i Beijing och den 14 till 15 september Shanghai Oriental Arts Center i Shanghai.

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Presschef 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Interim vd är Ann-Sofie Lindahl och Mattias Andersson är teaterchef och konstnärlig ledare.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908 och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69, som sedan hösten 2021 drivs tillsammans med Dansens Hus.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Frankas monster – en vild och gotisk teaterlek för lågstadiet3.4.2024 08:53:56 CEST | Pressmeddelande

Frankas monster är en kittlande och lekfull föreställning löst baserad på Mary Shelleys Frankenstein från 1816. I centrum står nioåriga Frank, som förlorat sin mamma och som försöker ta kontroll över sin livssituation. – Det kommer bli galet, surrealistiskt och absurt, säger Carl Johan Karlson, konstnärlig ledare för Unga Dramaten som också regisserar. Urpremiär på Lejonkulan den 19 april.

Young People from all over the World Write to the Future2.4.2024 11:58:17 CEST | Pressmeddelande

The play 77 Messages to the Future is based on stories by young people from all over the world who, from different angles, describe how it feels to be young and to know that we are in the middle of a climate crisis. To choreography and music, these stories are now woven together into a play. Jacob Hirdwall has written the script and will also direct. World premiere at The Royal Dramatic Theatre in Stockholm, Sweden, April 25.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye