Tekniska verken i Linköping

Tänk om toaletten inte fanns - i morgon ägnar vi den extra uppmärksamhet på Världstoalettdagen

Dela

Internationella Världstoalettdagen är instiftad av FN och infaller i morgon, tisdagen den 19 november. Vi är lyckligt lottade i Sverige som har tillgång till vattentoaletter, men en tredjedel av världens befolkning har inte det.

Något som tåls att upprepa varje år är att vi behöver bli bättre på att spola ner rätt saker. Det är bara kiss, bajs och toapapper som hör hemma i toaletten. Men i Linköping spolades 253 ton skräp ned i toaletterna under 2018. Det var allt ifrån ”fulpapper” som hushållspapper och våtservetter till tops, bomullsrondeller, plastbitar, snus och tandtrådsbyglar som spolades ner i avloppet.

- Vi måste vara rädda om vattnet som är vår viktigaste råvara. Skräpet som spolas ner orsakar problem för inte bara naturen utan också avloppsledningarna och reningsverken. Snus innehåller till exempel tungmetaller som inte kan renas bort i reningsverket och därför hamnar i våra vattendrag. Hushållspapper, tops och tandtrådsbyglar fastnar i ledningarna och ställer till stora problem, säger Jenny Nordenberg, avdelningschef för Process och miljö på Tekniska verken i Linköping.

Förutom stopp i ledningar och pumpar, och översvämningar med efterföljande utsläpp av orenat avloppsvatten till våra vattendrag, orsakar Linköpingsbornas nedspolade skräp också en stor mängd avfall. Det måste rensas bort från galler och ledningar i avloppsreningsverken och sedan köras bort för förbränning. I snitt rensas ca 1,9 kg skräp per person och år bort från avloppsreningsverket i Linköping.

En papperskorg i badrummet är ett enkelt sätt att se till att det blir lätt att göra rätt, säger Jenny Nordenberg.

För mer information kontakta gärna:
Jenny Nordenberg, avdelningschef för Process och miljö på Tekniska verken i Linköping, 013-20 81 37
jenny.nordenberg@tekniskaverken.se

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum