Tänk på hur du eldar i vinter
Snart väntas kallare väder och fler privatpersoner kan komma att elda i sina kaminer för att minska på elräkningarna. Men att elda med ved hemma ska göras på rätt sätt och får inte störa grannarna.

- Vi vill uppmana folk att elda med måtta. Det är viktigt att visa hänsyn till sina grannar, men det är också viktigt med tanke på den ökade brandrisken, säger Erica Björkebäck, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Jönköpings kommun.
Eget ansvar
Miljö- och hälsoskyddskontoret har märkt att antalet klagomål kring just vedeldning har ökat något under hösten. Jönköpings kommun har inga lokala regler för eldning inomhus utan stödjer sig på reglerna i miljöbalken. Den som eldar med ved eller andra bränslen har själv ansvar för att minska utsläppet av luftföroreningar och andra störningar för omgivningen. Det framgår av miljöbalkens andra kapitel.
- Det är viktigt att ta hänsyn till närliggande bostäder när man eldar. När röken sprider sig i kvarteret ökar exempelvis påverkan på människors hälsa. Att andas in rök kan leda till fler hjärtinfarkter eller luftrörsproblem, säger Erica Björkebäck.
Jönköpings kommun har dock begränsade möjligheter att komma tillrätta med alla störningar kring eldning. Att göra en utredning tar tid och den som eldar i kaminen kan själv få bekosta utredningen, vilket kan kosta flera tusen kronor.
- Därför är det första steget alltid att ta en kontakt med sina grannar och försöka få till en dialog om man störs av vedeldningen, säger Erica Björkebäck.
Ökad brandrisk
Räddningstjänsten har också uppmanat till försiktighet med eldning i kaminer och kakelugnar i vinter. De flesta kaminer är inte dimensionerade för att användas i syfte att värma upp en hel bostad. Om det eldas i för stor omfattning riskerar det att leda till fler bränder.
- Vi uppmanar alla att se över sin eldstad, kontrollera att den har genomgått brandskyddskontroll, är sotad och godkänd för bruk, säger sotningssamordnare Maria Boqvist på Räddningstjänsten.
Fakta: Så eldar du rätt
- Elda alltid med torr ved.
- Elda med rätt lufttillförsel. När elden tänds behövs rikligt med luft och då kan du ha luckan lite öppen. När elden tagit sig, stäng luckan men se till så att lufttillförseln fortfarande är god. När elden har kommit igång kan du sänka lufttillförseln lite, men pyrelda inte.
- Det är inte tillåtet att elda med hushållsavfall, mjölkkartonger, plast, målat eller impregnerat virke, spånskivor eller liknande
- Följ alltid eldningsinstruktionerna för din eldstad. Använder du för mycket ved och eldar under för lång tid finns risken att det blir alldeles för varmt i rökkanalen och det kan orsaka brand.
- Elda max tre kilo ved per timme, annars riskerar du överhettning och låt kaminen svalna lika länge som du eldat i den.
- Förvara askan i ett icke brännbart kärl med tättslutande lock.
- Eldar du mer denna vinter än tidigare år kan det medföra att du behöver tätare sotning. Eldar du mer än en kubikmeter så ska sotning göras varje år. Förändringar anmäls till Gösab.
Nyckelord
Kontakter
Erica Björkebäck, miljö- och hälsoskyddsinspektör
erica.bjorkeback@jonkoping.se
Telefon: 036-102130
Maria Boqvist, brandinspektör Räddningstjänsten
maria.boqvist@jonkoping.se
Telefon: 036-107007
Erik BergerPresskommunikatör
Tel:036-10 57 22Tel:072-57 49 400erik.berger@jonkoping.seBilder
Om
I Jönköpings kommun arbetar omkring 13 000 medarbetare för att ge våra 144 699 invånare välfärd och service av hög kvalitet. Läs mer om våra verksamheter på kommunens webbplats.
Följ Jönköpings kommun
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Jönköpings kommun
Fler ukrainska flyktingar väntas till Jönköping20.1.2023 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Jönköpings kommun förbereder ytterligare boenden för flyktingar från Ukraina. Vid årsskiftet flyttade ett 20-tal personer in i lägenheter på Råslätt och nu ska fler platser ställas i ordning på Tändsticksområdet.
Så sänkte kommunen sin elförbrukning16.1.2023 11:12:30 CET | Pressmeddelande
Tidigt under hösten 2022 satte Jönköpings kommun igång med att undersöka vilka förbättring som kunde göras för att minska energiåtgången i den egna verksamheten mot bakgrund av den rådande energikrisen i EU. Nu kan kommunen se att relativt enkla förändringar gett stor effekt.
Fritidsgården på Råslätt tryggar julen för barnen22.12.2022 06:00:00 CET | Pressmeddelande
För tjugonde året i rad håller fritidsgården på Råslätt traditionsenligt öppet på julafton. Från lunch fram till sent på kvällen kan barn komma för en trygg julafton.
Hedenstorp växer – skapar 2000 nya arbetstillfällen21.12.2022 13:20:00 CET | Pressmeddelande
Industriområdet på Hedenstorp fortsätter att växa. För att utveckla det befintliga verksamhetsområdet har Jönköpings kommun sedan några år tillbaka arbetat med att ta fram en ny detaljplan för Hedenstorp Östra.
Prioriterar om för att öka simkunnigheten20.12.2022 13:05:00 CET | Pressmeddelande
Under hösten kom signaler från simlärarna i kommunens prioriterade områden - simkunnigheten var alarmerande låg. För att möta behovet av fler simundervisningstimmar har omprioriteringar gjorts på inför våren.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum