Högskolan i Halmstad

Tankesmedjan Ideas om "Maktens kvinnor" med Jenny Madestam

Dela
Trots att kvinnor i Sverige har haft rösträtt i 100 år, är det bara vid ett fåtal tillfällen som riksdagspartier har letts av kvinnor. I sin intervjubaserade bok "Maktens kvinnor" skildrar Jenny Madestam kvinnors erfarenheter i rollen som partiledare – en position där deras ledarskap och personlighet ofta ifrågasätts.

Allmänhet och media är välkommna att anmäla sig till ett föredrag av Jenny Madestam, lektor vid Södertörns högskola, som följs av att Frida Stranne, lektor i statsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, modererar ett panelsamtal med lokala kvinnliga politiker. Panelen består av:

  • Suzanne Åkerlund (L), Statsvetare och fd kommunråd i Halmstad 
  • Gun-Britt Löfdahl (S), Ledamot i kommunstyrelsen i Halmstad 
  • Jenny Håkansson (C),  ordförande för Centerkvinnorna i Halmstad.

Boken "Maktens kvinnor" bygger på intervjuer med kvinnliga partiledare, och ett genomgående tema är svårigheten att betraktas som en självklar auktoritet. Samtalet kommer att kretsa kring vad det innebär att vara kvinna i politiken idag, både på nationell och lokal nivå.

– Allt fler kvinnor avslutar sina politiska uppdrag på grund av de arbetsvillkor som råder och inte minst då det hat och hot som många måste utstå. Vi behöver lära oss mer om kvinnors villkor i politiken och hur vi kan verka för att stärka kvinnors deltagande och därmed vår demokrati, säger Frida Stranne. 

Tid: Onsdag 30 november 15.00-16.30

Plats: Högskolan i Halmstad, Digitalt laborativt centrum (DLC), hus Q, eller digitalt via Zoom.

Tankesmedjan Ideas

Ideas, som bildades hösten 2021, har sin hemvist vid Akademin för lärande, humaniora och samhälle vid Högskolan i Halmstad.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Högskolan i Halmstad
Högskolan i Halmstad
Box 823 (Besöksadress: Kristian IV:s väg 3)
301 18 Halmstad

035-16 71 00https://www.hh.se/

Det innovationsdrivande lärosätet

Högskolan i Halmstad rustar människor för framtiden genom att skapa värden, driva innovation och utveckla samhället. Ända sedan starten 1983 har verksamheten präglats av nytänkande och omfattande samverkan med samhället. Högskolan erbjuder populära verklighetsförankrade utbildningar. Forskningen är tydligt profilerad mot de två fokusområdena Hälsoinnovation respektive Smarta städer och samhällen.

Följ Högskolan i Halmstad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Högskolan i Halmstad

Sugardejting: frigörelse eller förtryck?3.3.2023 08:50:04 CET | Pressmeddelande

På onsdag, den 8 mars är det internationella kvinnodagen. En aktuell fråga i debatten om kvinnors frigörelse är sugardejting. Är det ett smart sätt att träffa en partner eller ett sätt att känna sig extra värdefull i en relation? Eller är det en form av prostitution? Åsikterna kring fenomenet – att betala en partner för att ingå en relation – går isär. Evelina Johansson Wilén, genusvetare och biträdande universitetslektor på Högskolan i Halmstad, undersöker männens och kvinnornas egna upplevelser av situationen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum