Åre 2019

Tar Svindal sista chansen i VM-störtloppet?

Dela

Den norska alpina giganten Aksel Lund Svindals framgångsrika karriär avslutas under alpina VM i Åre. Starten i VM-störtloppet blir Svindals sista stora tävling och han vill gärna sluta cirkeln i Åre genom att ta ett sist guld.

Aksel Lund Svindal går för ett sista guld. Foto: Nisse Schmidt
Aksel Lund Svindal går för ett sista guld. Foto: Nisse Schmidt

För tolv år sedan just här i Åre blev Svindal världsmästare, inte bara en gång utan två när han vann guld både i störtlopp och i storslalom, endast 24 år gammal. Förutom de två gulden har han fler bra erfarenheter från Åre med en rad världscupstarter och ett stort stöd från många norska åskådare. Svindal gillar att tävla i Åre.

Under alla år i världscupen har Svindal drabbats av en hel del skador, speciellt de senaste fem åren. Trots det vann han OS-guld i störtlopp så sent som förra året i Pyeongchang. Han har också ett OS-guld i Super-G från Vancouver 2010 och ytterligare tre VM-guld förutom de två från Åre-VM 2007.


En av de största alpina stjärnorna

Hans meritlista är lång och imponerande. Han har 36 vinster i värdscupen och totalt 80 pallplatser. Lägg till det 12 mästerskapsmedaljer varav 7 guld,

Svindals bästa grenar har utan tvekan varit super G och störtlopp men det bör även noteras att han vunnit i alla discipliner utom slalom både i världscupen och på mästerskap. Han har också vunnit totala världscupen två gånger 2007 och 2009, super G-cupen inte mindre än fem gånger, störtloppscupen två gånger och storslalomcupen och kombinationscupen en gång vardera. Det är alltså en enastående karriär som är på väg att ta slut när en av sportens största tackar för sig.

En lång karriär i hårda och utmanade pister sätter dock sina spår. För Svindals del har det resulterat i trasiga knän och flera operationer. Nu gör han ett sista försöka att vara hel och i form till alpina VMs kanske största höjdpunkt. Störtloppet. Och, se upp, han kan bli svårslagen.

Herrarnas störtlopp startar klockan 12.30 idag 10 februari.


Meriter Aksel Lund Svindal

Pallplatser i världscupen: 80
Vinster i världscupen: 36
VM-medaljer: åtta, varav fem guld
OS-medaljer: fyra, varav två guld

Vinster i totala världscupen: 2
Vinster i störtloppscupen: 2
Vinster i super G-cupen: 5
Vinster i storslalomcupen: 1
Vinster i kombinationscupen: 1

Nyckelord

Bilder

Aksel Lund Svindal går för ett sista guld. Foto: Nisse Schmidt
Aksel Lund Svindal går för ett sista guld. Foto: Nisse Schmidt
Ladda ned bild
Svindal och Vonn satsar båda på att gå ut med stil. Foto: Jan M Lundahl.
Svindal och Vonn satsar båda på att gå ut med stil. Foto: Jan M Lundahl.
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Shiffrin siktar mot att försvara titeln - Hansdotter vill upprepa OS-succén16.2.2019 08:00:00Nyheter

Efter två intensiva veckor med tävlingar går vi in i avslutningshelgen med den disciplin som har det högsta tempot och de snabbaste och kortaste svängarna – det är dags för slalom! Damerna är först ut på lördagen och herrarna stänger alpina VM i Åre på söndagen. Shiffrin som stått högst upp på slalompallen sex av sju gånger i världscupen under säsongen är givetvis en storfavorit. Men utmanarna är många och de är rejält hungriga på seger.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum