Dramaten

Tartuffe som en nutida Östermalmsmardröm

Dela

När Staffan Valdemar Holm regisserar Molières Tartuffe utspelar sig den klassiska komedin både i nutid och i Dramatens närområde, i en tidstypisk Östermalmsfamilj. Premiär på Stora scenen den 13 januari.

Hulda Lind Jóhannsdóttir, Magnus Roosmann, Magnus Ehrner. Foto Sören Vilks.
Hulda Lind Jóhannsdóttir, Magnus Roosmann, Magnus Ehrner. Foto Sören Vilks.

När Orgon bjuder hem Situation Sthlm-försäljaren Tartuffe vänds livet i den välbärgade familjen upp och ner. Trots att resten av familjen är övertygade om att Tartuffe är en skenhelig bedragare, har Orgon snart gett honom allt han äger. Allt utspelar sig inte långt från Nybroplan.

– Det är en total Östermalmsmardröm! Plötsligt förändras patriarkaten totalt och bjuder hem en Situation Sthlm-försäljare som får ta över hela hemmet. Det är ju det värsta som kan hända. Det förstör hela systemet och det är väldigt roligt, säger regissören Staffan Valdemar Holm.

Molières Tartuffe hade premiär i Versailles 1664, men förbjöds därefter. Förbudet hävdes 1669 efter att pjäsen skrivits om. I Tartuffe går Molière hårt åt dubbelmoralen inom kyrkan, vilket bland annat ledde till att han själv förvägrades att bli begravd i vigd jord. I Staffan Valdemar Holms uppsättnings spelas Molières ursprungliga version – utan fjäsk för kungamakten och utan kompromisser.

Staffan Valdemar Holm är utbildad vid Statens Teaterskole i Köpenhamn. Han var teaterchef på Dramaten 2002-2008 där han även regisserat en lång rad uppsättningar, senast Werner Schwabs Presidenterna 2016.

Medverkande:
Orgon Magnus Roosmann
Elmire Mirja Turestedt
Tartuffe Magnus Ehrner
Mariane Emma Broomé
Damis Michael Jonsson
Valère Simon Reithner
Cléante Johan Holmberg
Dorine Hulda Lind Jóhannsdóttir

Översättning Lars Huldén
Regi Staffan Valdemar Holm
Scenografi och kostym Bente Lykke Møller
Ljusdesign Torben Lendorph
Peruk och mask Sofia Ranow Boix-Vives

Tartuffe , premiär den 13 januari, Stora scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Hulda Lind Jóhannsdóttir, Magnus Roosmann, Magnus Ehrner. Foto Sören Vilks.
Hulda Lind Jóhannsdóttir, Magnus Roosmann, Magnus Ehrner. Foto Sören Vilks.
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum