Europaparlamentet

Taxonomin: Europaparlamentet ger klartecken för gas och kärnkraft

Dela

Europaparlamentet lägger inte in sitt veto mot förslaget om att kärnkrafts- och gasverksamhet ska räknas som miljömässigt hållbar.

  • Ingen absolut majoritet för att stoppa kommissionens förslag
  • Om inte heller rådet stoppar förslaget träder de delegerade akterna om taxonomin i kraft den 1 januari 2023

Europaparlamentet har beslutat att inte invända mot kommissionens delegerade akt om att viss kärnkrafts- och gasverksamhet på vissa villkor ska räknas som miljömässigt hållbar och därmed omfattas av EU:s så kallade taxonomi.

Eftersom kommissionen anser att privata investeringar i gas och kärnkraft kan spela en roll i den gröna omställningen har den föreslagit att viss verksamhet kopplad till fossil gas och kärnkraft ska klassas som omställningsverksamhet som bidrar till att bekämpa klimatförändringarna. Möjligheten att ta med sådan verksamhet är tidsbegränsad och beroende av att vissa villkor och öppenhetskrav uppfylls.

278 ledamöter röstade för att fälla kommissionens förslag, 328 röstade emot och 33 lade ner sina röster. Det hade behövts en absolut majoritet på 353 ledamöter i parlamentet för att lägga in veto mot kommissionens förslag. Om varken parlamentet eller rådet motsätter sig förslaget senast den 11 juli 2022 träder den delegerade akten om taxonomin i kraft och börjar gälla den 1 januari 2023.

Bakgrund

Taxonomiförordningen ingår i kommissionens handlingsplan för finansiering av hållbar tillväxtoch syftar till att ge skjuts åt gröna investeringar och förhindra ”grönmålning”.

Kontakter

Om

Europaparlamentet
Europaparlamentet
Regeringsgatan 65
111 56 Stockholm

08-562 444 55https://www.europarl.europa.eu/portal/sv

Europaparlamentet är EU:s enda direktvalda institution och stiftar EU-lagar tillsammans med ministerrådet. Europaparlamentets presstjänst levererar fullständig och opartisk information till media och svarar på pressfrågor om Europaparlamentets dagliga verksamhet samt hjälper Europaparlamentariker i deras kommunikationsverksamhet.

Följ Europaparlamentet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Europaparlamentet

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum