TCO

TCO-styrelsen fördömer Rysslands invasion av Ukraina och ger pengar till UNHCR

Dela

Vid TCO-styrelsen sammanträde på måndagen antogs ett uttalande med anledning av Rysslands invasion av Ukraina. Styrelsen beslutade dessutom att ge 250 000 kronor ur TCO:s solidaritetsfond till UNHCR:s humanitära arbete i Ukraina.

TCO FÖRDÖMER RYSSLANDS INVASION AV UKRAINA OCH KRÄVER ATT ALLA RYSKA STYRKOR LÄMNAR UKRAINA OMEDELBART

TCO:s styrelse fördömer kraftfullt Rysslands oprovocerade invasion av Ukraina. Invasionen är ett flagrant brott mot internationell rätt och Ukrainas suveränitet och territoriella integritet. Vi kräver att alla ryska styrkor lämnar Ukraina omedelbart.

Ukrainas befolkning står nu inför en människorättskatastrof. Hundratals liv har redan gått förlorade och många tusentals liv är i fara. En och en halv miljon människor är redan är på flykt från Ukraina och världens länder, särskilt EU:s medlemsländer, måste stå redo att ta emot flyktingar i enlighet med gällande europeiska och internationella regelverk.

Vi uppmanar till fortsatta försök till meningsfull dialog för att hitta en fredlig lösning på denna djupa kris, i linje med Förenta Nationernas stadga. Det är centralt att EU:s medlemsländer, liksom den övriga demokratiska världen, fortsätter att enigt hålla trycket uppe mot Ryssland genom kraftfulla sanktioner.

Vi uttrycker vår yttersta solidaritet med de fria och oberoende fackföreningarna i Ukraina och med det ukrainska folket.

Sverige och EU bör nu sätta in omfattande stöd för att stärka Ukraina såväl på kort som lång sikt.

Kontakter

Om

TCO
TCO
Linnégatan 14


08-782 91 00http://tco.se

TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.

Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.

Läs mer på www.tco.se

Följ TCO

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från TCO

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum