TCO-undersökning: Hot och våld mot tjänstemän hotar demokratin

- Det är hög tid att politiken agerar mot allt hat, hot och våld i samhället, även det som sker i arbetslivet. Det är allt för många spridda förslag som kommer - det behövs ett helhetsgrepp. Svensk lag måste slå fast allas rätt till ett arbetsliv fritt från våld, säger Therese Svanström, ordförande för TCO.
Hot och våld är ett allvarligt problem inte minst när det kommer från tredje man, det vill säga från till exempel kunder, patienter och elever. Det förekommer inom de flesta branscher och yrken inom såväl privat som offentlig sektor. Det drabbar dels dem som arbetar i blåljusverksamhet som polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård. Det drabbar även socialsekreterare, journalister, kulturutövare och många fler.
I en undersökning som Novus gjort på uppdrag av TCO under april svarar nästan var femte medlem i ett TCO-förbund att de utsatts för hat, hot och våld de senaste fem åren. Det motsvarar cirka 200 000 personer. I offentlig sektor är det än vanligare, där svarar tre av tio att de utsatts.
Av de som drabbats har:
- 64 procent utsatts för direkta hot på jobbet
- 21 procent utsatts för fysiskt våld, till exempel knuff eller slag
- 23 procent utsatts för hat och hot i mejl
- 12 procent utsatts i sociala medier
Hat, hot och våld är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. Men det utgör också exempel på otillåten påverkan som riskerar att medföra att tjänstemän i offentlig sektor inte fullt ut utför sitt arbete och att viktiga rättsprinciper åsidosätts. Det riskerar även ta sig uttryck som att undvika att ta befattning med vissa typer av ärenden, så kallad självcensur.
Nästan alla tycker också att hat, hot och våld mot tjänstemän i tjänsteutövningen är ett allvarligt samhällsproblem. Nio av tio förvärvsarbetande svarar i undersökningen att det är ett hot mot demokratin. De vanligaste svaren på frågan om på vilket sätt det är ett hot mot demokratin är ”att tjänstemän ej vågar utföra sitt jobb” och ”att rädslan påverkar beslut”.
- Många är medvetna om att detta sker efter upploppen under påsken. Men det är också många fler yrkesgrupper som drabbas på olika sätt som kanske inte blir lika uppmärksammade. Det här är en akut fråga som också handlar om att värna vår demokratiska rättsstat. Det är dags att vi vänder trenden och för det krävs en lång rad åtgärder, säger TCO:s ordförande
TCO anser att det behövs mer resurser, kompetensutveckling och en förbättrad och utökad statstjänstemannautbildning som även omfattar kommunala tjänstemän. God samverkan på arbetsplatsen är också avgörande. Utöver det krävs flera förändringar i lagstiftningen:
- Arbetsmiljölagstiftningen måste förstärkas och förtydligas
- Diskrimineringslagen måste omfatta trakasserier från tredje man
- Delar av straffrätten måste skärpas
- Kränkningsersättningen för den som drabbas av hot och våld i tjänsten måste höjas
Nyckelord
Kontakter
TCO:s pressjour
Tel:08-782 91 50press@tco.seBilder
Länkar
Om
TCO är en partipolitiskt fristående centralorganisation som samlar 12 fackförbund med 1,2 miljoner medlemmar.
Vår uppgift är att påverka politiken och samhällsutvecklingen för goda villkor i arbetslivet. Det gör vi genom att ge röst åt professionella och välutbildade människors behov av trygghet, utveckling och välfärd.
Läs mer på www.tco.se
Följ TCO
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från TCO
TCO rekryterar internationell chef24.3.2023 10:30:00 CET | Pressmeddelande
TCO har anställt Christina Springfeldt som internationell chef på TCO. Christina kommer närmast från Arbetsmarknadsdepartementet där hon verkar som huvudman för Sveriges internationella förhandlingar och ordförandeskap i EU inom områdena arbetsrätt och arbetsmiljö.
Män mycket mer nöjda än kvinnor med hur långt vi kommit med jämställdheten7.3.2023 12:15:36 CET | Pressmeddelande
Det är stor skillnad mellan kvinnors och mäns uppfattning kring synen på hur långt vi har kommit med jämställdheten i Sverige i dag, och även hur viktig jämställdhet är som politisk fråga. Det visar en ny Novus-undersökning från TCO.
Föräldraledigheten mer ojämställd än statistiken visar7.2.2023 13:23:39 CET | Pressmeddelande
Föräldraledigheten är ännu mer ojämställd än vad som syns i statistiken. När man räknar in även obetald ledighet är kvinnor i snitt borta från arbetet i mer än ett år under ett barns två första år. Det är drygt nio månader mer än männen. Det framkommer i en ny rapport från TCO.
TCO växer igen6.2.2023 13:43:47 CET | Pressmeddelande
Med drygt 1,2 miljoner medlemmar i TCO-förbunden under 2022 växer TCO i storlek. Under elva av de senaste tolv åren har TCO vuxit, och totalt ökade förbunden med knappt 6 000 medlemmar.
LO, TCO och Saco: Vi är oroliga över inriktningen för svensk biståndspolitik19.1.2023 10:00:00 CET | Pressmeddelande
LO, TCO och Saco vill att regeringen och biståndsminister Johan Forssell inkluderar civilsamhället och de fackliga organisationerna i dialog om hur det svenska biståndet ska utvecklas.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum