Lernia

Techbolagens serverhallar skapar nya jobb i Norrbotten – yrkeshögskoleutbildning ska fylla kompetensbehovet

Dela

Enligt regeringens digitaliseringsstrategi ska Sverige bli bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, en vision som kräver välfungerande mobilnät, fibernät och datacenter. Norrbotten är en av de platser där techsektorn valt att etablera serverhallar och annan digital infrastruktur och för att möta de kompetensbehov som uppstår ska utbildnings- och bemanningsaktören Lernia nu utbilda fler fiber- och nätverkstekniker i Piteå.

Samtidigt som allt fler prylar kopplas upp mot olika molntjänster ökar behovet av serverhallar och kompetent personal som kan driva dem. Norrbottens unika förutsättningar med miljövänlig energiförsörjning, tillgänglig mark och kallt klimat som naturligt kyler ner dataservrarna, gör området attraktivt för techbolag. Techgiganten Meta, som bland annat äger Facebook, Instagram och Whatsapp etablerade sig i Norrbotten redan 2013 och har nu flera servrar i regionen. Servrarna kräver ständigt underhåll av auktoriserade tekniker och därför erbjuder Lernia nu till hösten den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen “Fiber- och nätverkstekniker” med bas i Piteå.

 - Techsektorn är en spännande och växande industri som skapar många nya jobb i regionen. Det är kul att se att investeringarna i industrin spiller över på andra branscher och ger norrländska städer möjlighet att växa och utvecklas, därför är vi extra stolta över den här utbildningen som bidrar till en av Sveriges viktigaste infrastrukturer, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Den ettåriga yrkeshögskoleutbildningen ger studenterna specialistkunskaper inom installation, nätverksteknik och projektledning med tydlig koppling till industrin då delar av utbildningen sker ute på arbetsplatser. Peter Hugoson ansvarar för datacenter på det multinationella företaget Meta som bland annat äger Facebook, Instagram och Whatsapp.

 - Inom datacenterindustrin ser vi en stor brist på fibertekniker både i Sverige men även i Europa. Vår industri är en spännande bransch med omväxlande arbetsuppgifter och stor utvecklingspotential. Är du driven, har ett tekniskt intresse och vill vara en del av framtiden finns det stora möjligheter till jobb efter examen, säger Peter Hugoson, LLA Manager, Global Data Center Connectivity på Meta.

Utbildningen är framtagen i nära samarbete med branschen och säkerställer därmed att den erbjuder en relevant kompetensprofil som företagen efterfrågar. Ansökan är öppen fram till 31 maj och utbildningen startar i augusti 2022.

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Lernia
Lernia
WeWork, Regeringsgatan 29
111 53 Stockholm

0771-650 650https://www.lernia.se/

Om Lernia
Vi har utvecklat individers kompetens utifrån arbetsmarknadens behov i över 100 år och har bemannat den svenska arbetsmarknaden i över 20 år. Lernia omsatte 2,9 miljarder kronor 2021 och finns på över 80 orter. Vi utbildade och coachade 19 000 personer och förmedlade 10 800 bemanningskonsulter. Under året bidrog Lernia till att över 14 000 personer fick ett nytt arbete. Lernia är auktoriserat som bemannings-, utbildnings-, rekryterings- och omställningsföretag av respektive branschorganisation. Läs mer på lernia.se

Följ Lernia

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Lernia

Bara var fjärde i Blekinge län är optimistisk över arbetsmarknadens utveckling i länet – var femte rädd att förlora jobbet1.11.2022 07:35:00 CET | Pressmeddelande

Det turbulenta ekonomiska läget påverkar många i Blekinge län – 78 procent känner sig oroliga över att det ska påverka privatekonomin. Det är en större andel oroliga än i något annat län. Skillnaden i optimism är som tydligast vid jämförelser med de nordligaste länen. I Norrbotten och Västerbotten ser hela 67 procent, respektive 54 procent positivt på arbetsmarknadens utveckling i den egna regionen, jämfört med bara 26 procent i Blekinge. Det visar en ny undersökning med över 5000 svenskar som Demoskop genomfört på uppdrag av bemannings-, utbildnings- och matchningsföretaget Lernia.

Lernias delårsrapport 1 januari - 30 september 2022: Intäktsrekord för Bemanning men fortsatta utmaningar för Utbildning27.10.2022 18:55:27 CEST | Pressmeddelande

Koncernens nettoomsättning för delårsperioden var 16 procent högre jämfört med samma period föregående år och koncernens rörelseresultat uppgick för delårsperioden till 49 (148) mkr. Det försämrade rörelseresultatet beror huvudsakligen på engångseffekter hänförliga till minskad återbetalning av Avtalsgruppsförsäkringar, lägre sjuklönestöd samt en resultatförsämring för utbildningsverksamheten.

Oro för ekonomin i söder men optimism i norr – geografiska skillnader i synen på arbetsmarknaden25.10.2022 14:29:30 CEST | Pressmeddelande

Det turbulenta ekonomiska läget påverkar många svenskar – en klar majoritet, 64 procent, känner sig oroliga över att det ekonomiska läget ska påverka privatekonomin och var femte svensk tror på en negativ utveckling på arbetsmarknaden. Men det finns geografiska skillnader – i norra Sverige, är oron inte lika påtaglig. I Norrbotten och Västerbotten ser mer än hälften, 67 procent, respektive 54 procent positivt på arbetsmarknadens utveckling i den egna regionen, jämfört med riket i stort där endast 40 procent svarar samma. Det visar en ny undersökning med över 5000 svenskar som Demoskop gjort på uppdrag av bemannings, matchning- och utbildningsföretaget Lernia.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum