Ahum

Tecken på bipolär sjukdom – och hur du som närstående kan hjälpa

Dela

En person som lider av bipolär sjukdom går igenom faser av mani och depression. Det innebär att man under period är mer upprymd, energifylld, ibland lättretlig och i behov av mindre sömn, vilket sedan följs av en period av sänkt sinnesstämning. Inför den internationella bipolärdagen den 30 mars, har Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum, samlat sina tips på vad man själv kan göra om man har fått diagnosen bipolär sjukdom eller är närstående till någon som lider av diagnosen.

Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum.
Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum.

Bipolär sjukdom innebär att en person genomgår perioder av förhöjd sinnesstämning följt av perioder med sänkt sinnesstämning. Det finns två olika typer av bipolaritet; bipolär sjukdom typ 1, som har kraftigare perioder av mani som kan leda till psykotiska tillstånd och bipolär sjukdom typ 2, även kallat hypomani, där de olika perioderna upplevs mildare. 

– Under de maniska perioderna är känslor av eufori och överaktivitet vanligt förekommande. Man kan även ha lätt till irritation och aggressivitet. Många upplever att de är mer impulsiva och göra sådant som de senare ångrar. Men vad som är viktigt att veta är att varje period kan se annorlunda ut, säger Ellen Risto.      

Anledningarna till att en person får bipolär sjukdom är inte helt klara. Man vet idag att ärftlighet spelar en viss roll, men studier har även visat att olikheter i hjärnstrukturer och hjärnfunktioner samt vilken omgivning man har också har en inverkan för att utveckla sjukdomen. 

När ska man söka hjälp?

- När man haft, eller är i perioder av eufori och behöver mindre sömn.
- När man haft flera perioder av depression i följd, även utan mani.
- Om man upplever att man har euforiska eller maniska perioder där man gjort något som man sedan ångrat.
- Om någon i släkten har bipolär sjukdom och man själv visar egna symptom. 

– Det är aldrig för sent att söka hjälp. Mitt tips är att skriva en dagbok över sitt mående för att få en tydligare bild av sina svängningar. Det gör det ofta lättare att förklara för vårdpersonalen, fortsätter Ellen Risto. 

Bipolär sjukdom går inte att bli av med helt, men det finns behandling som gör att en person med sjukdomen kan leva ett normalt och välfungerande liv. De vanligaste sätten att hantera sjukdomen är läkemedel och psykoterapi. 

Vad kan man själv göra?

Det är viktigt att få professionell hjälp, men det finns även vissa saker som kan vara bra att göra själv:

- Håll fast vid rutiner, som tider för mat och sömn. Även vid tillfällen där man känner sig mer upprymt eller nedstämd. Det kan hjälpa till med att inte hamna i för stora svängningar.

- Var uppmärksam på tidiga signaler. Det gör det lättare att avstyra en period av mani eller depression. Det är även bra att ta hjälp av närstående, om man själv har svårt att se tidiga signaler. 

Psykologens tips till närstående

Att vara närstående till någon som lider av ångest kan vara svårt. Man kan bli orolig, känna sig maktlös och inte veta vad man ska göra. Därför har Ellen Risto samlat sina fyra bästa tips på vad man som närstående kan göra:

  1. Visa att du finns där för personen som stöd.
  2. Läs på om bipolär sjukdom för att lättare veta hur du ska stötta.
  3. Hjälp personen att uppmärksamma svängningarna i tid. Ibland är det lättare att se som närstående än om man själv är mitt upp i det. Var noga med att stämma av med personen om det är okej att du påpekar svängningarna.
  4. Uppmuntra personen till att söka professionell hjälp, exempelvis att vända sig till en terapeut eller söka sig till psykiatrin. Om personen tycker att det är jobbigt eller svårt kan man själv ta kontakt med någon i samråd med personen.

Mer om bipolär sjukdom finns att läsa här.

Kontakter

Bilder

Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum.
Ellen Risto, legitimerad psykolog på Ahum.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Ahum brinner för allas rätt att må bra och prestera bra, både hemma och på jobbet. Med mer än 140 anslutna terapeuter och digitala verktyg kan de ge rätt stöd till alla. Till både anställda och privatpersoner. När det behövs. Om det behövs.

Följ Ahum

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Ahum

Var fjärde svensk missnöjd med arbetsgivarens insatser mot psykisk ohälsa10.5.2022 09:15:00 CEST | Pressmeddelande

25 procent. Så många svenskar skrotar arbetsgivares insatser mot psykisk ohälsa och stress. Det visar en färsk undersökning från Kantar Sifo. Mest missnöjda är de som arbetar med transporter, logistik, lager- och postverksamhet. "Arbetsgivares bristande insatser är ett stort problem och det behövs krafttag för att stävja trenden med ökade sjukskrivningar" säger Allireza Aromäki Ghahremani, vd på Ahum.

Pinchos erbjuder medarbetarna terapi – vill vara förebilder i restaurangbranschen14.4.2022 11:02:21 CEST | Pressmeddelande

Psykisk ohälsa står för en stor del av sjukfrånvaron på arbetsplatserna runt om i landet och restaurangbranschen är inte ett undantag. Restaurangkedjan Pinchos har därför beslutat att erbjuda sina anställda fri tillgång till terapi och inleder ett samarbete psykologtjänsten Ahum. "Genom att erbjuda proaktivt stöd till våra medarbetare vill vi säkerställa att vi förhindrar sjukfall" säger Johanna Hagström, HR-chef på Pinchos.

Pinchos erbjuder medarbetarna terapi – vill vara förebilder i restaurangbranschen11.4.2022 13:40:02 CEST | Pressmeddelande

Psykisk ohälsa står för en stor del av sjukfrånvaron på arbetsplatserna runt om i landet och restaurangbranschen är inte ett undantag. Restaurangkedjan Pinchos har därför beslutat att erbjuda sina anställda fri tillgång till terapi och inleder ett samarbete psykologtjänsten Ahum. "Genom att erbjuda proaktivt stöd till våra medarbetare vill vi säkerställa att vi förhindrar sjukfall" säger Johanna Hagström, HR-chef på Pinchos.

Förebyggande insatser kan bryta psykisk ohälsa på jobbet23.3.2022 09:07:33 CET | Pressmeddelande

Psykisk ohälsa är ett av de snabbast växande hoten mot folkhälsan i Sverige och antalet sjukskrivningar fortsätter att öka. Hårdast drabbade är kvinnor, där risken för att bli sjukskriven är 31 procent högre än män. –Det är tydligt att det inte räcker med att sätta in reaktiva insatser för att forma ett hållbart arbetsliv för sina medarbetare, säger Allireza Aromäki Ghahremani, vd på Ahum.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum