Barncancerfonden

Tecknad film ska förbereda barn med cancer för strålbehandling

6.3.2017 08:00 | Barncancerfonden

Dela

Att få veta att man ska gå igenom en cancerbehandling är ofta tufft, och kan kännas otäckt för såväl vuxna som barn. Nu lanserar Barncancerfonden en tecknad film som ska ge fakta och skapa trygghet för barn som ska genomgå strålbehandling, men även involvera syskon och kompisar.

I filmen Helt unik – en guide till strålbehandling möter vi Jenny, som har en tumör i huvudet. Hon visar oss hur en strålbehandling går till och vilka förberedande procedurer som föregår själva behandlingen. I filmen får vi möta fler barn, som ska strålbehandla andra delar av kroppen. Dessutom träffar vi viktiga funktioner på sjukhuset som barnet kan känna igen, bland annat en lekterapeut.

– På ett tryggt och fint sätt guidar filmen oss genom hur en strålbehandling går till, och skapar förståelse för varför behandlingen är bra och viktig. Förberedelse är ett sätt att skapa trygghet och lugn; när man vet vad man ska gå igenom så känns det förhoppningsvis inte lika läskigt, säger Anja Malmberg, chef för avdelningen Råd och stöd på Barncancerfonden.

Målgrupp för filmen är i första hand barn som själva står inför behandling, men filmen fungerar även för syskon och kompisar eftersom den skapar en förståelse och hjälper till att involvera dem i något som kanske annars kan vara svårt att få grepp om.

Barncancerfonden står bakom den svenska versionen, som är översatt i samarbete med SDI Media. Faktagranskningen är gjort av Anna Embring som är specialistläkare vid Karolinska universitetssjukhuset. Originalversionen One of a kind – a guide to radiotherapy är skapad av Aardman Animations på uppdrag av Birmingham Children’s Hospital och Queen Elizabeth Hospital Birmingham Charity.

Se filmen här: https://youtu.be/IVOyj5kle80 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Om Barncancerfonden 
Barncancerfondens vision är att utrota barncancer. Efter att ha arbetat i närmare 35 år med att fler ska överleva klarar sig idag cirka 80 procent av barnen. Så sent som på 1970-talet var förhållandena de omvända. Barncancerfonden är den enskilt största finansiären av barncancerforskning i Sverige – helt utan bidrag från stat, kommun eller landsting. Detta kan endast ske tack vare generösa bidrag från privatpersoner, företag och organisationer. Barncancerfonden är godkänd av Svensk Insamlingskontroll vilket garanterar att pengarna alltid går till rätt ändamål. Barncancerfondens plusgironummer är 90 20 90-0. Tack för ditt bidrag.

Följ Barncancerfonden

Skriv in din e-postadress så får du ett mejl när vi har något nytt att berätta.

Senaste pressmeddelandena från Barncancerfonden