Svenskt Trä

Teknik och miljö viktiga drivkrafter i kinesisk träproduktion

Dela

Branschorganisationen Svenskt Trä och representanter från svenska sågverk besökte den 26 november tre produktionsanläggningar för utomhusträ i Kina i samband med en konferens om behandlat trä för utomhusbruk. Besöken innefattade turer på tre av de större produktionsanläggningarna inom koncernen i Mucun Forest Product Ltd.

Den 24 – 26 november hölls en konferens om behandlat utomhusträ i Kina anordnad av China Wood Protection Industry Association, CWPIA, som är en nationell organisation med fokus på behandling av utomhusträ. I samband med konferensen anordnade CWPIA en studieresa för att visa kinesisk träproduktion. Besöken var på tre olika produktionsanläggningar med produktion inom bland annat behandlat trä, utemöbler, bambuprodukter och limträ. Ett av besöken innefattade en privattur på Merry Garden som är en anläggning för produktion inom utemöbler och trädgård.

Daniel Färdeman, säljansvarig för Asien på Norrskog Wood Products, NWP, som var en av representanterna från de svenska sågverken tyckte att besöket på Merry Garden var extra värdefullt.

- Besöket på Merry Garden var inriktat för vårt utomhussegment och vi som besökare fick inblick i både produktion och prisbild. Kina är generellt sett mycket mer krävande än andra länder när det gäller kvalitet och har en mer avancerad produktion, sa Daniel Färdeman.

Även Björn Nordin, chef för segmentet Interiör och design på Svensk Trä, noterade Kinas högt utvecklade teknik och avancerade maskinparker. På en av anläggningarna visades en optimeringsmaskin, kallad Woodeye, som inspekterar och mäter defekter i råvaran vilket försäkrar en enhetlig kvalité, med minimalt spill, i extremt höga hastigheter.

- Det var intressant att se de högt utvecklade maskinparkerna och hur produktionen av utomhusträ effektiviserats i Kina. Vi såg inte mycket av tryckimpregnerad produktion vilket är ett gott tecken för oss då svenska sågverk kan erbjuda bra virke för behandlat utomhusträ, sa Björn Nordin.

Kina producerar cirka 4 500 000 kubikmeter impregnerat trä per år vilket kan låta mycket, men förhållande till befolkningsmängden är det mycket mindre än vad som produceras i Sverige. Efter studiebesöket konstaterade deltagarna att miljövänliga alternativ och hög kvalitet på råvaran är av stor vikt i Kina.

- Mitt intryck är att Kina följer mycket av vad som händer i Europa vad gäller miljölagstiftning och kvalitetssystem. Under besöket visades även stort intresse för det nordiska kvalitetssystemet NTR och europeisk biocidlagstiftning. Vissa företag uttryckte en önskan om att kunna märka sina produkter med NTR, sa Niels Morsing, representant för Nordiska Träskyddsrådet, NTR.

Pressbilder

För mer information:
Björn Nordin, chef interiör och design
+46 8 762 79 53, bjorn.nordin@svenskttra.se 

Presskontakt:
Camilla Carlsson, kommunikationschef, Svenskt Trä
+46 8 762 79 65, camilla.carlsson@svenskttra.se 

Nyckelord

Om

Svenskt Trä
Svenskt Trä
Storgatan 19
Stockholm

08-762 72 60https://www.svenskttra.se

Svenskt Träs huvuduppdrag är att bredda marknaden för, och öka värdet på, svenskt trä och träprodukter inom byggande, inredning och emballage. Genom att inspirera, informera och sprida kunskap lyfter vi fram trä som ett konkurrenskraftigt, förnybart, mångsidigt och naturligt material. Svenskt Trä driver också viktiga bransch- och handelsfrågor för sina medlemmar.

Svenskt Trä representerar svensk sågverksnäring och är en del av branschorganisationen Skogsindustrierna. Svenskt Trä företräder också svensk limträ- och förpackningsindustri samt har ett nära samarbete med svensk bygghandel och trävarugrossisterna.

Svenskt Trä värnar om personlig integritet vilket innebär att dina personuppgifter alltid hanteras på ett ansvarsfullt sätt. Läs integritetspolicyn här.

Följ Svenskt Trä

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenskt Trä

Bygga med trä, både för klimat och affärsnytta – vem tar stafettpinnen?14.5.2019 13:55:57 CESTPressmeddelande

Klimatpolitiska rådet har precis kommit med en nedslående rapport och vi vet också att byggsektorn står för över 20 procent av Sveriges klimatutsläpp. Men det finns byggaktörer som går mot strömmen och tar hänsyn till klimatet i sin affär. Först ut av de stora byggentreprenörerna är Veidekke som genom sin satsning ”Region trä” leder förändringen i branschen mot mindre klimatavtryck.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum