Umeå kommun

Teknikelever från Maja Beskow är eftertraktade på arbetsmarknaden

Dela
Elias Sundström och Elton Hedström som båda läser Teknikprogrammet på Maja Be-skowgymnasiet har fått sommarjobb på ett spelföretag i Umeå. Elevernas huvudsakliga arbetsuppgift blir att programmera spel. Programmeringskompetens är väldigt eftertraktat på arbetsmarknaden just nu.

Eleverna kommer att jobba mot en av Acinos kunder som har ett spel som i dagsläget säljs till PC och Nintendo Switch. De kommer jobba på att förbättra och portera spelet så att det kan lanseras för Xbox och PlayStation. Eleverna kommer att jobba cirka 5 veckor totalt var.

Acino är ett av de företag i Umeå som är intresserande av att samarbeta med studerande inom IT. De har ett koncept de kallar Acino Academy där de bjuder in till kod- och pluggkvällar som främst vänder sig mot universitetsstudenter.

I det här fallet var det skolans tekniklärare som kontaktade företaget och visade dem ett av spelen eleverna gjort. Sedan blev eleverna kallade till en intervju.
– Främst är det en rolig och nyttig upplevelse för eleverna! För många tar det några år av studier på universitet innan de får sin första praktik i branschen, därför ser jag detta som ett kvitto på att den satsning Maja gjort inom teknikområdet gett resultat, säger William Viktorsson, lärare i Teknik på Maja Beskowgymnasiet.

– Det här känns viktigt för oss och vi har tidigare god erfarenhet att ta in sommarjobbare från universitetets teknikutbildningar, så det ska bli intressant att nu prova samma från gymnasiet. Fungerar det här bra så ser vi gärna ett fortsatt samarbete med de olika gymnasierna framöver, säger Richard Boström, marknadschef för Acino i Umeå.

”Brist på IT-kompetens i hela landet”
– Min stora förhoppning är att det ska gå bra för eleverna i sommar så att fler företag får upp ögonen för hur duktiga eleverna är, så att fler elever kan få praktik framöver. Det är brist på IT-kompetens i hela landet och med rätt innehåll i kurserna tror jag att vissa elever kommer kunna ta ett kliv in i arbetslivet tidigare. Detta kan betyda att de lättare får ett jobb på sidan om studierna, praktik, eller potentiellt direkt anställning efter gymnasiet.

– Vi har haft och har löpande dialog med teknikbranschen när vi utformar innehållet i vårt Teknikprogram, vi vill ligga i framkant och säkerställa att eleverna får lära sig det senaste. Teknikbranschen utvecklas oerhört snabbt, så det gäller att hänga med, säger Jonas Stenlund rektor på Maja Beskowgymnasiet.

Media är välkomna till skolan tisdag 8/6 mellan kl.10.00-11.00 och kl.12.00-15.00.

Om Teknikprogrammet
Teknikprogrammet på Maja Beskowgymnasiet är en högskoleförberedande utbildning där siktet är inställt på högre utbildning inom det naturvetenskapliga området på universitet eller högskola. Inriktningen Informations- och medieteknik har profilen mjukvarudesign och webbutveckling. På Maja Beskowgymnasiet börjar man med programmering redan under höstterminen i årskurs 1, vilket innebär att eleverna hinner väldigt långt inom programmering.

För mer information kontakta:
Jonas Stenlund
Rektor, Maja Beskowgymnasiet
070-616 24 17
jonas.stenlund@umea.se

Richard Boström
Marknadschef, Acino AB
070-522 50 70
richard.bostrom@acino.se

Nyckelord

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 130 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye