Teknikföretagen

Teknikföretagen ger ut teknikbok för breddad rekrytering till teknikbranschen

Dela

Det kunskapsförsprång som Sverige och västvärlden har haft i teknikutvecklingen minskar succesivt. Nya teknologier skapar nya möjligheter men ställer också krav på Sverige att öka sin kompetensnivå. Ännu fler måste få upp ögonen för teknikämnet och då spelar skolan en avgörande roll. För att stötta och inspirera tekniklärare har Teknikföretagen tagit fram en ny teknikbok där tekniken sätts i nya, samhällsaktuella sammanhang.

Bild på den nya teknikboken.
Bild på den nya teknikboken.

Teknikföretagens 3 900 medlemmar är kunskapsintensiva teknikindustriföretag och tillhör den sektor som investerar mest i forskning och utveckling. Men företagen har svårt att hitta rätt kompetens. Hälften av Teknikföretagens medlemsföretag har inte kunnat utveckla produkter och tjänster som planerat på grund av kompetensbrist, visar Teknikföretagens egna kartläggning från 2018.

Därför behövs en breddad bas och att fler inom underrepresenterade grupper söker sig till teknikindustrin och de utbildningar som leder dit. Grundskolan spelar en avgörande roll när det kommer till att göra teknikämnet tillgängligt för alla elever. För att inspirera och stötta tekniklärare har Teknikföretagen tagit fram boken ”Teknik – 10 lektioner i att förändra världen” där globala samhällsutmaningar som rör bland annat klimat, utbildning och hälsa står i fokus.

–  Om vi tydligare kan visa hur teknik kommer in överallt och hur viktigt det är med teknikkunskaper för att påverka utvecklingen så tror vi att vi kan engagera fler, och tjejer i synnerhet, att välja teknik. Vi har fortfarande väldigt könsbundna gymnasieval i Sverige. Oavsett om man söker sig till ett renodlat teknikföretag eller inte så krävs teknisk förståelse idag, säger Li Ljungberg, expert kompensförsörjning Teknikföretagen.

Den nya teknikboken är framtagen ihop med Ulrika Sultan, redaktör för boken, som har en bakgrund som ämneslärare i teknik. Sedan 2016 forskar hon på flickors teknikintresse och hur de kan behålla det upp i vuxen ålder. Genom att visa en mer varierad bild av teknik och lyfta inspirerande personer inom teknikyrken är syftet att stödja ett intresse för teknik bland flera.

– För att Sverige ska fortsätta vara ett starkt teknikland och för att ge alla unga goda förutsättningar att leva i en teknikintensiv värld behöver vi se till att fler känner sig inkluderade i teknikens värld, säger Li Ljungberg.

Boken, som är kostnadsfri för lärare, riktar sig främst till lärare som undervisar i årskurs 7-9. På hacktheworld.se kan man både ladda ner boken digitalt och beställa ett tryckt exemplar.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Bild på den nya teknikboken.
Bild på den nya teknikboken.
Ladda ned bild
Ulrika Sultan, redaktör för "Teknik - 10 lektioner i att förändra världen".
Ulrika Sultan, redaktör för "Teknik - 10 lektioner i att förändra världen".
Ladda ned bild
Elin Östblom, ungdomskommunikatör Teknikföretagen, och Li Ljungberg, expert kompetensförsörjning Teknikföretagen, står bakom boken ihop med Ulrika Sultan.
Elin Östblom, ungdomskommunikatör Teknikföretagen, och Li Ljungberg, expert kompetensförsörjning Teknikföretagen, står bakom boken ihop med Ulrika Sultan.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum