Teknikföretagen

Teknikföretagen i möte med regeringen om ekonomiska läget

Dela

Svensk industri och ekonomi behöver omgående en handlingsplan för återgång till det normala. Det är budskapet när Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg idag möter statsministern, arbetsmarknadsministern och näringsministern för att beskriva det ekonomiska konsekvenserna av Coronaviruset.

Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen.
Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen.

I egenskap av representant för de svenska industriföretagen träffar Teknikföretagens vd Klas Wåhlberg idag statsminister Stefan Löfven, arbetsmarknadsminister Eva Nordmark och näringsminister Ibrahim Baylan i ett möte med representanter från fack och näringsliv. Budskapet är tydligt – industrin behöver en handlingsplan för att leda oss ur krisen.

– Risken är stor att vi hamnar i en djup ekonomisk kris med massarbetslöshet och en helt ny ekonomisk situation för Sverige och världen under många år framöver. Även om det inte går att sätta ett slutdatum på virusspridningen så behöver regeringen ihop med oss nu sätta en handlingsplan för hur vi ska återgå till det normala, säger Klas Wåhlberg.

För att råda bot på situationen måste samhällets hjul åter börja snurra. Det är en fråga om att leveranskedjor är brutna och att industrin saknar insatsvaror, men det är också en fråga om att otrygghet och rädsla för att bli smittad hämmar våra konsumtions- och rörelsemönster.

– Det epidemiologiska perspektivet måste kompletteras med ett ekonomiskt perspektiv och med insatser som ökar den upplevda tryggheten i offentliga miljöer. Det kan handla om fler avgångar i kollektivtrafiken för att minska antalet resenärer per avgång eller kraftigt utvidgade testrutiner så att människor kan känna större tilltro till att den som vistas ute är frisk och att den som är sjuk – trots milda symptom – hålls i karantän, säger Klas Wåhlberg.

Hittills har regeringen varit lyhörd inför Teknikföretagens och det övriga näringslivets synpunkter och behov. Stödpaketen till bolagen har varit kraftfulla, även om många företag och branscher ser behov av ännu kraftigare hjälppaket. När väl den första akuta fasen är över krävs det att bolagens varor och tjänster efterfrågas om de ska överleva.

– Regeringen står inför svåra avvägningar. Vi behöver en väg framåt där vården klarar belastningen utan att politik eller rädsla för smitta helt och hållet lamslår samhället, det kräver att vi väger in flera perspektiv i hanteringen av krisen, menar Klas Wåhlberg.

Kontakter

Bilder

Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen.
Klas Wåhlberg, vd Teknikföretagen.
Ladda ned bild

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

Teknikföretagen och HanaPee sänder mattelektioner live för Sveriges högstadieelever5.5.2020 10:59:41 CESTPressmeddelande

Teknikföretagen lanserar nu sin webbserie ”Vi räknar på det!” i liveformat. Syftet är att hålla igång matematikintresset bland högstadieelever under en vår som inneburit inställda nationella prov och mycket distansstudier. Matematik är det ämne som flest elever inte har godkänt i när de slutar årskurs nio – runt 10 procent klarar inte det uppsatta målen och det vill Teknikföretagen ändra på.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum