Teknikföretagen

Teknikföretagen lanserar kampanj inför valrörelsen

Dela

Inför riksdagsvalet i september 2022 är industripolitiken viktigare än någonsin. Men det är sannolikt inte den fråga som kommer att dominera valrörelsen. Därför lanserar Teknikföretagen en kampanj för att lyfta just industrins frågor när valåret är i antågande.

Bild från Teknikföretagens kampanj Val 22: Industripolitik för 2020-talet
Bild från Teknikföretagens kampanj Val 22: Industripolitik för 2020-talet

Bara i den svenska fordonsindustrin behöver 40 000 ingenjörer som redan har jobb utbilda sig en gång till på högskolenivå fram till 2025. Den svenska elförsörjningen har gått från att vara en tillgång till skälet att en investering uteblir. Och EU har efter Brexit börjat styra i en riktning som riskerar att skada svensk export.

Sannolikt är det inte de här frågorna som kommer dominera valrörelsen. Risken är stor att frågor som är grundläggande för Sveriges välstånd på lång sikt drunknar frågor om lag och ordning, skola, sjukvård och annat.

Det är för all del viktiga frågor, men en förutsättning för allt detta är ett blomstrande näringsliv med lönsamma företag som genererar arbetstillfällen och skatteintäkter till samhället – så att vi har råd med lag och ordning, skola, sjukvård och annat.

I en kampanj med start denna vecka så sammanfattar vi våra ståndpunkter i en Industripolitik för 2020-talet. Tre övergripande frågor som är viktigare än alla andra för Sverige i framtiden.

Det handlar om trygg energiförsörjning, så att företag vågar etablera sig i Sverige och att de företag som redan finns känner att de kan investera i framtiden.

Det handlar om EU och de fördelar som ett välfungerande europasamarbete kan ge, i termer av konkurrenskraft och tillgång till marknader.

Det handlar också väldigt mycket om kunskapsförsörjningen och utbildningspolitiken. Det är centralt för Sveriges fortsatta konkurrenskraft att den kompetens som Sveriges arbetskraft besitter också motsvarar behoven hos företagen som ska anställa.

Den inom politiken som får alla de här bitarna på plats skapar förutsättningarna för att även lyckas hantera de frågor som ligger högre upp på den politiska dagordningen.

Det vill säga de frågor man vinner val på.

Kontakter

Bilder

Bild från Teknikföretagens kampanj Val 22: Industripolitik för 2020-talet
Bild från Teknikföretagens kampanj Val 22: Industripolitik för 2020-talet
Ladda ned bild

Länkar

Om

Teknikföretagen
Teknikföretagen
Storgatan 5
114 85 Stockholm

http://www.teknikforetagen.se

Teknik gör världen bättre. Den svenska teknikindustrins företag står för de lösningar som tacklar vår tids stora utmaningar. Det är hos Teknikföretagen som dessa företag är medlemmar.

Följ Teknikföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Teknikföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum