Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken i Linköping satsar på fler vindkraftverk i Sunne

Dela

Tillsammans med vattenkraft och kraftvärme, är vindkraft en förutsättning för Tekniska verkens förnybara elproduktion. Därför påbörjades under 2018 bygget av en vindkraftspark i Sunne, som kommer att stå klar under våren 2020. Nu har Tekniska verkens styrelse beslutat om att bygga etapp två i samma område, som innebär ytterligare 10 vindkraftverk.

- Tekniska verken är en viktig del i arbetet med att uppnå ett koldioxidneutralt Linköping 2025. Satsningen på ytterligare vindkraftverk i Sunne innebär att vi kan utöka andelen återvunnen och förnybar elproduktion, och på så sätt ytterligare bidra till ett resurseffektivt och hållbart samhälle med minsta möjliga klimatpåverkan, säger Gösta Gustavsson, styrelseordförande i Tekniska verken.

Under första etappen som startade 2018, har en vindkraftspark med 13 vindkraftverk byggts vid Häjsberget och Södra Länsmansberget cirka 1,5 mil söder om Sunne i Värmland. Under etapp två kommer 10 vindkraftverk att byggas vid Fryksdalshöjden och Norra Länsmansberget i samma område, där gynnsamma vindförhållanden råder. 

Satsningen på vindkraft ligger helt i linje med vår strategi och vision om att bli världens mest resurseffektiva region, och satsningen i Sunne är det första stora projekt Tekniska verken gör när det gäller vindkraft. Vår ambition är att fasa ut kol och fossilolja i el-och värmeproduktionen, och istället använda oss av förnybara och återvunna energikällor. I och med detta steg skapar Tekniska verken ett tredje likvärdigt ben av elproduktion, jämte Vattenkraft och Kraftvärme, vilket ger oss ännu bättre förutsättningar att nå våra högt uppsatta mål, säger Charlotta Sund, vd för Tekniska verken.

De 13 vindkraftverken som nu håller på att färdigställas vid Häjsberget och Södra Länsmansberget, beräknas producera 180 GWh per år. Att vi nu tar nästa steg och fortsätter utbyggnaden med ytterligare 10 vindkraftverk, som kommer producera cirka 170 GWh, känns jättebra. När hela projektområdet i Sunne är utbyggt kommer el att produceras motsvarande årsbehovet för cirka 70 000 hushåll, säger Henrik Valent, affärsenhetschef för Vindkraft på Tekniska verken.

För att bygget av etapp två ska kunna starta krävs dock ett godkännande från kommunfullmäktige i Linköping.
 

Fakta om Tekniska verkens vindkraftverk i etapp två:

Var:
 Fryksdalshöjden och Norra Länsmansberget, cirka 1,5 mil söder om Sunne i Värmland 

När: Börjar byggas i sommar och beräknas tas i drift senast 2022

Antal: Fryksdalshöjden 7stycken, Norra Länsmansberget 3 stycken

Höjd: Fryksdalshöjden 200 meter, Norra Länsmansberget 220 meter 

Elproduktion: Cirka 170 GWh. Det motsvarar cirka 35 000 hushålls elförbrukning eller cirka 9 000 eluppvärmda villor

Kostnad: Cirka 600 miljoner kronor

För mer information kontakta gärna:
Gösta Gustavsson, styrelseordförande, Tekniska verken i Linköping, 070-540 19 32
gosta.gustavsson@tekniskaverken.se

Henrik Valent, affärsenhetschef Vindkraft, 013-20 92 54
henrik.valent@tekniskaverken.se

Bilder

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken är en del av drygt 230 000 privat- och företagskunders vardag och vi levererar tjänster som gör livet enklare. Vi erbjuder elnät, belysning, vatten, fjärrvärme, fjärrkyla, hantering av avfall, bredband, biogas, effektiva energilösningar och elhandel. Vår vision är att bygga världens mest resurseffektiva region och tillsammans med våra kunder är vi på rätt väg. Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se 

Tekniska verken i Linköping AB (publ) Box 1500 581 15 Linköping Besöksadress: Brogatan 1 Presskontakt: 013-20 91 40 Växel: 013-20 80 00

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Svårt att ta hand om återbruksmaterial på Återvinningscentralerna27.3.2020 21:03:30 CETPressmeddelande

Tekniska verken samarbetar med flera hjälporganisationer som kommer och hämtar det som lämnats in till återbrukshallarna. Men utvecklingen med anledning av coronaviruset för med sig att hjälporganisationerna får allt färre kunder, och försäljningen i butikerna har minskat drastiskt. Därför hämtas inte återbrukat material i samma utsträckning som tidigare, och för att det inte ska svämma över i hallarna uppmanas nu kunderna att inte lämna in saker där just nu.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum