Tekniska verken i Linköping

Tekniska verken säljer mindre vattenkraftstationer till Småkraft

Dela

Tekniska verken säljer 22 av sina mindre vattenkraftstationer till norska Småkraft. Affären är ett led i strategin att utveckla och framtidssäkra de större anläggningarna vid Stångån, Svartån och Motala ström.

Vattenkraftstationen i Viggeby. Pressbild: Tekniska verken
Vattenkraftstationen i Viggeby. Pressbild: Tekniska verken

De vattenkraftstationer som Småkraft tog över den 14 februari ligger i bland annat Småland, Katrineholm, Kinda samt i trakterna av Åtvidaberg och Söderköping.

– Affären är en tydlig geografisk renodling där vi nu fokuserar på våra större anläggningar och den verksamhet som ligger nära Linköping och Mjölby, säger Ola Palmquist, affärsenhetschef Tekniska verken Vattenkraft.

Han tillägger att en viktig förutsättning för att det skulle bli någon försäljning överhuvudtaget hela tiden varit att köparen är väl etablerad och välrenommerad på marknaden.

– Att sälja till Småkraft känns helt rätt. Med 165 småskaliga anläggningar i Norge och 12 i Sverige har de en årsproduktion som är fem gånger större än vår. De har alla förutsättningar att ta vid i vårt målmedvetna klimatarbete genom att fortsatt vårda och utveckla dessa anläggningar, fortsätter Ola Palmquist, och tillägger att Tekniska verken under hela 2022 kommer att finnas med sida vid sida med Småkraft för att kvalitetssäkra övertagandet.

Även Henrik Sandberg, VD på Strömfallet Småkraft AB, är mycket nöjd med affären:

– Tekniska verkens småskaliga vattenkraftverk är mycket välskötta och passar bra in i Småkrafts profil. Förvärvet ger oss också en bra plattform att bygga vidare på i regionen Östergötland/Småland.

Inga medarbetare kommer att sluta på Tekniska verken till följd av försäljningen, och Fredrik Remneblad, affärsområdeschef Sol-, vind- och vattenkraft, betonar att det även fortsatt är viktigt för Tekniska verken att stå på flera ben inom sin elproduktion; vattenkraft, vindkraft och värmekraft samt även sol som kommer att tillkomma i framtiden:

– Även om vi säljer 22 kraftverk så står de 20 vi har kvar för mer än 90 procent av vår årliga vattenkraftproduktion. Vi står väl rustade, avslutar Fredrik Remneblad.

För mer information kontakta gärna:  
Ola Palmquist, affärsenhetschef Tekniska verken Vattenkraft: 013-20 81 64 eller ola.palmquist@tekniskaverken.se

Henrik Sandberg, vd Strömfallet Småkraft AB, 070-390 22 44 eller henrik@stromfallet.se

Om Småkraft AS:

Småkraft är Europas största aktör inom småskalig vattenkraft: Företaget äger och driver fler än 165 kraftverk i Norge och efter detta förvärv 34 i Sverige. Småkraft startade sin verksamhet för 20 år sedan och gick in på den svenska marknaden 2021.

https://smaakraft.no/

Nyckelord

Bilder

Vattenkraftstationen i Viggeby. Pressbild: Tekniska verken
Vattenkraftstationen i Viggeby. Pressbild: Tekniska verken
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra 211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Linköpings- och Mjölbyborna har sänkt sin elförbrukning under hösten11.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Under oktober månad använde Tekniska verkens privatkunder i Linköping 17 procent mindre el i oktober 2022 jämfört med oktober 2021. Under september minskade samma hushålls elförbrukning med cirka 12 procent jämfört med september 2021. Privatkunderna i Mjölby-Svartådalen använde 22 procent mindre el i oktober 2022 jämfört med oktober 2021. Under september minskade Mjölbybornas elförbrukning med cirka 14 procent jämfört med september 2021.

Energiförbrukningsmätare årets vinnare i Innovation Camp11.11.2022 08:50:33 CET | Pressmeddelande

Igår kväll utsågs vinnarlaget i den årliga tävlingen Innovation Camp på Tekniska verken i Linköping. Elever från Platengymnasiet, Katedralskolan och Curt Nicolin Gymnasiet tog hem priset för företagsidén Voltsave som erbjuder en mätare med tillhörande app som visar energiförbrukningen i hemmet. Tjänsten "Tally" tydliggör i ett första steg kopplingen mellan varmvatten och energiförbrukning, då mätaren kan skruvas fast på alla vattenkranar. På sikt ska applikationen kunna visa hemmets hela energiförbrukning, för att påverka beteendet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum