Tekniska verken i Linköping

Tekniska verkens vindkraft balanserar elmarknaden

Dela

Tekniska verken i Linköping är den första vindkraftsproducenten som levererar frekvenstjänster till det statliga affärsverket Svenska kraftnät. Det är vindkraftsparken Häjsberget & Södra Länsmansberget i Sunne som bidrar till att hålla frekvensen i elnätet och stabilisera det vid störningar.

Vindkraftverk_Länsmansberget. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Vindkraftverk_Länsmansberget. Pressbild: Tekniska verken i Linköping

Omställningen av energisystemet till mer förnybar elproduktion sker i snabb takt. Det innebär större utmaningar med att balansera systemet och ett ökat behov av flexibla resurser.

- Jag är stolt över att vi som ett relativt litet bolag går i bräschen för att stabilisera frekvensen i det svenska elsystemet. Jag är extra glad över att vi är det första bolaget inom vindkraft som säljer de här nya tjänsterna till Svenska kraftnät och därmed hjälper dem att fullfölja sitt uppdrag, säger Charlotta Sund, vd och koncernchef för Tekniska verken i Linköping.

Tillsammans med leverantörer och det egna elhandelsbolaget Bixia, har Tekniska verken tagit fram en helhetslösning som nu möjliggör en leverans av frekvenstjänster från den egna vindkraften.

- Den här typen av lösningar hör till framtiden. Som första bolag i Sverige både vill och kan vi nu hantera stödtjänsterna för alla våra producenter och konsumenter som har den utrustning som når upp till Svenska kraftnäts krav. Det svenska elsystemet behöver mer reglerbarhet utifrån den stora mängden förnybar elproduktion som är på väg in, säger Morgan Andersson, chef Krafthandel på Bixia.

Utvecklingen av stödtjänster på elmarknaden är en nödvändig del för att lösa det svenska elsystemets utmaningar.

- Att vindkraftens produktion nu blir möjlig för frekvensstyrning innebär positiva konsekvenser för elbalanssystemet. Vindkraften är ju till viss del ett problem för det svenska elnätet, så det är roligt att vi nu istället är en del av lösningen för att stabilisera balansen, säger Jonathan Hjort som är projektutvecklare för vindkraft på Tekniska verken i Linköping.

Fakta
Svenska kraftnät ansvarar för att Sveriges kraftsystem är i balans, det vill säga att förbrukning och produktion av el hela tiden är lika stora. På detta sätt hålls frekvensen i elnätet stabil. Svenska kraftnät upphandlar effektregleringstjänster för att kunna fullfölja sitt uppdrag.

Vindkraftsparken Häjsberget & Södra Länsmansberget i Sunne, Värmland består av totalt 13 turbiner varav Tekniska verken äger tolv och Växjö Energi äger en. Vindkraftverken är av modell Siemens-Gamesa SWT-DD-142. Parken togs i full drift sommaren 2020 och har en installerad effekt på 53,3 MW.

För mer information och/eller intervjuer, kontakta Tekniska verkens pressansvarig, se nedan. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Vindkraftverk_Länsmansberget. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Vindkraftverk_Länsmansberget. Pressbild: Tekniska verken i Linköping
Ladda ned bild

Om

Tekniska verken i Linköping
Tekniska verken i Linköping
Box 1500
581 15 Linköping

013 - 20 80 00https://www.tekniskaverken.se/

Tekniska verken-koncernen bygger världens mest resurseffektiva region genom att erbjuda smarta och effektiva lösningar som förenklar våra
211 000 privat- och företagskunders vardag. Tillsammans med våra kunder tar vi hand om och nyttjar jordens resurser på ett bättre sätt, med mer nytta och mindre påverkan på miljön. Vi erbjuder tjänster inom elnät och elhandel, avfall, biogas, effektiva energilösningar, vatten och avlopp, fjärrvärme, fjärrkyla, bredband, belysning och laddlösningar. 
Välkommen att läsa mer på tekniskaverken.se (http://tekniskaverken.se/)

Följ Tekniska verken i Linköping

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Tekniska verken i Linköping

Linköpings- och Mjölbyborna har sänkt sin elförbrukning under hösten11.11.2022 10:00:00 CET | Pressmeddelande

Under oktober månad använde Tekniska verkens privatkunder i Linköping 17 procent mindre el i oktober 2022 jämfört med oktober 2021. Under september minskade samma hushålls elförbrukning med cirka 12 procent jämfört med september 2021. Privatkunderna i Mjölby-Svartådalen använde 22 procent mindre el i oktober 2022 jämfört med oktober 2021. Under september minskade Mjölbybornas elförbrukning med cirka 14 procent jämfört med september 2021.

Energiförbrukningsmätare årets vinnare i Innovation Camp11.11.2022 08:50:33 CET | Pressmeddelande

Igår kväll utsågs vinnarlaget i den årliga tävlingen Innovation Camp på Tekniska verken i Linköping. Elever från Platengymnasiet, Katedralskolan och Curt Nicolin Gymnasiet tog hem priset för företagsidén Voltsave som erbjuder en mätare med tillhörande app som visar energiförbrukningen i hemmet. Tjänsten "Tally" tydliggör i ett första steg kopplingen mellan varmvatten och energiförbrukning, då mätaren kan skruvas fast på alla vattenkranar. På sikt ska applikationen kunna visa hemmets hela energiförbrukning, för att påverka beteendet.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum