Unionen

Telia Sveriges mest hbtqi-vänliga arbetsplats 2020

Dela

Trots stora framsteg känner många hbtqi-personer oro för att deras sexuella läggning ska ha negativa konsekvenser på karriären. Telia är ett företag som tydligt tagit ton i frågan, bland annat genom att anordna en digital Pride – även i länder där hbtqi-personers rättigheter är ifrågasatta. För det vinner Telia Unionens hbtqi-pris år 2020.

Telias mångfaldschef Clara Bodin. Foto: Peter Knutsson
Telias mångfaldschef Clara Bodin. Foto: Peter Knutsson

– Unionen vill lyfta fram goda exempel och sprida kunskap för att fler ska få tillgång till arbetsplatser där det är en självklarhet att alla kan vara sig själva på jobbet, säger Marina Åman, andre vice ordförande Unionen.

Unionens hbtqi-pris ges varje år till en arbetsgivare som på ett föredömligt sätt arbetar för en inkluderande arbetsplats oavsett sexuell läggning, könsidentitet och könsuttryck.

Årets vinnare Telia har sedan flera år tillbaka uppmanat anställda i alla länder att delta i Pride-festivaler. Och när det tidigare i år stod klart att sommarens Pride-parader skulle ställas in, skapade Telia ett eget digitalt event med talare från olika länder. Detta sändes även i länder som Estland, Litauen och Ryssland – länder där hbtqi-personers rättigheter fortfarande ifrågasätts eller till och med försämras.

– Det är verkligen roligt och en stor ära att få Unionens hbtqi-pris. Eftersom nomineringen kommer från våra egna anställda så är det ett bevis på att man upplever att på Telia kan man ta med hela sig själv till jobbet och känna sig fri som människa, säger Telias mångfaldschef Clara Bodin.

– Att stå upp för hbtqi-personers rättigheter är viktigare än någonsin, och att stora företag tar ställning i denna fråga gör skillnad för såväl anställda som i samhällsdebatten. Det är glädjande att få dela ut årets pris till Telia, säger Marina Åman.

Juryns motivering

Telia tilldelas Unionens hbtqi-pris år 2020 för sitt outsinliga engagemang för en inkluderande arbetsplats där alla medarbetare kan vara sig själva. I en tid då hbtqi-personers rättigheter starkt hotas på vissa håll i Europa står Telia upp för sina medarbetares rätt att bestämma över sina kroppar, sin identitet och att älska den de vill, i samhällen där hot och brist på respekt fortfarande förekommer.

Prisutdelning

Priset delas ut vid Unionen Stockholms digitala medlemsevent. Tisdag 24 november kl. 18-19. Prisutdelningen kan ses här: https://www.unionen.se/live-om-karriar

Intervjuer och mer information

Johanna Gréen, pressekreterare, 072-469 05 91, johanna.green@unionen.se eller Telias pressavdelning, 0771-77 58 30.

 Telias tips för en mer regnbågsfärgad organisation  

  • Tydlighet från högsta ledningen är A och O.
  • Lyssna på hbtqi-anställda. Vad behövs för att företaget ska bli mer regnbågsfärgat?  
  • Syna normer och notera små saker, som att man inte ska behöva ange kön när man söker jobb vid anställning.

Nyckelord

Kontakter

PressjourUnionens pressjour för journalister

Presstjänsten besvarar medias frågor om Unionen. Vi förmedlar också kontakt till våra talespersoner

Tel:08-504 151 00

Bilder

Telias mångfaldschef Clara Bodin. Foto: Peter Knutsson
Telias mångfaldschef Clara Bodin. Foto: Peter Knutsson
Ladda ned bild

Länkar

Om

Unionen
Unionen
Olof Palmes gata 17
105 32 Stockholm

08-504 151 00http://www.unionen.se/

Unionen är Sveriges största fackförbund med 675 000 medlemmar, varav mer än 31 000 förtroendevalda på över 65 000 arbetsplatser. Vi finns för tjänstemän på den privata arbetsmarknaden.

Utöver våra yrkesverksamma medlemmar välkomnar Unionen även egenföretagare, chefer och studenter. Vi finns i allt från stora internationella koncerner till små familjeföretag, ensamföretag, organisationer och föreningar.

Tillsammans är vi i Unionen den ledande kraften som skapar framgång, trygghet och glädje i arbetslivet.

Följ Unionen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Unionen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum