Svenska kyrkan

Tematiskt kyrkomöte inleds nästa vecka

Dela

Kyrkomötet, som inleds på tisdag den 1 oktober, är i år – för första gången – tematiskt. Under temat ”Undervisning” ligger fokus på hur budskapet om den kristna tron ska förmedlas så att det berör människor i vår tid. Tematiken innebär att programmet ser annorlunda ut, och att årets motioner antingen ska anknyta till temat eller beröra en skrivelse till kyrkomötet.

Kyrkomötets första session pågår i Uppsala den 1-4 oktober 2019. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Kyrkomötets första session pågår i Uppsala den 1-4 oktober 2019. Foto: Magnus Aronson/Ikon.

OBS! För mediabevakning krävs namnskylt - se ”Ackreditering” nedan. 

Temat gör att kyrkomötet kommer att organiseras lite annorlunda än vanligt, med tematiska block och diskussioner i dialogforum och seminarier.

– Jag hoppas att fler ledamöter ska komma till tals på det viset, säger kyrkomötets ordförande Karin Perers som betonar att undervisning är en framtidsfråga för kyrkan.

Kyrkostyrelsen har i en skrivelse även föreslagit ett uttalande om undervisning.

– Om kyrkomötet ställer sig bakom uttalandet hoppas jag att det blir en källa till inspiration. Det är också en påminnelse om att alla Svenska kyrkans stift, pastorat och församlingar måste arbeta tillsammans för att vi ska lyckas förmedla kyrkans kärnbudskap, säger Karin Perers.Se även filmen nedan.

INLEDS MED GUDSTJÄNST
Kyrkomötet inleds med gudstjänst i Uppsala domkyrka på tisdag den 1 oktober kl 14, under ledning av Visby stifts biskop Thomas Petersson.

Kung Carl XVI Gustaf och kronprinsessan Victoria närvarar vid både gudstjänsten och det formella öppnandet. Hedersgäst är också ärkebiskopen av Konstantinopel, patriark Bartholomeus I, som kommer att hålla ett hälsningsanförande. Patriarken är överhuvud för den näst största kyrkogemenskapen i världen, de bysantinskt ortodoxa kyrkorna. Hans ihärdiga arbete för skapelsens väl, miljö och klimat har gett honom smeknamnet ”den gröna patriarken”.

Efter gudstjänsten sker i kyrkan det formella öppnandet av kyrkomötet, med anföranden, musik, hälsningar och utdelning av S:t Eriks plakett samt Svenska kyrkans liturgipris. Därefter förflyttas mötet till Uppsala Konsert & Kongress (UKK) för utskotts- och tematiskt arbete. Detta inleds med ett kulturprogram om undervisning, med utgångspunkt i Nils Holgerssons underbara resa av Selma Lagerlöf. Medverkande: Västanå Teater samt Margareta Brandby Cöster, präst och teologie doktor.

På onsdagen får kyrkomötet en föreläsning, ”Det gudlösa folket” av professor David Thurfjell, Södertörns högskola, med efterföljande panelsamtal om varför och för vem det är viktigt att Svenska kyrkan ”bedriver undervisning”.

Båda dessa programpunkter är öppna för media och allmänhet. Se bilaga för information om hela det tematiska programmet.

Läs mer: 
Sammanträdesplan för kyrkomötets båda sessioner
Motioner och skrivelser till kyrkomötet 2019

ACKREDITERING
Journalister/fotografer som bevakar hela kyrkomötet eller enbart öppningsgudstjänst + inledning i Uppsala domkyrka ska bära namnskylt. Fotografering får endast ske från angivna platser.

OBS! Meddela namn, redaktion och mobilnummer i ett mejl till ewa.almqvist@svenskakyrkan.se senast fredag den 27 september kl 16. Ange ”Ackreditering kyrkomötet” i ärenderaden.

Namnskyltar lämnas ut av pressekreterare Ewa Almqvist tisdag den 1 oktober kl 13:30 vid press/fotoplatserna i Uppsala domkyrka – i den norra (vänstra) sidogången, i höjd med centralaltaret. Resten av veckan hämtas namnskyltar i mötesbyrån i Uppsala Konsert & Kongress.

Kyrkomötets ordförande Karin Perers om kyrkomötet som för första gången är tematiskt. Denna gång med temat "Undervisning".

Nyckelord

Kontakter

Ewa AlmqvistPressekreterare

Presskontakt för kyrkomöte, kyrkostyrelse, barn/unga, Act Svenska kyrkan (katastrofarbete + regionarbete), generalsekreteraren, kyrkorätt, kyrkohandboken, jourhavande präst mm.

070-546 96 77ewa.almqvist@svenskakyrkan.se

Bilder

Kyrkomötets första session pågår i Uppsala den 1-4 oktober 2019. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Kyrkomötets första session pågår i Uppsala den 1-4 oktober 2019. Foto: Magnus Aronson/Ikon.
Ladda ned bild

Dokument

Länkar

Om

Svenska kyrkan
Svenska kyrkan
Kyrkokansliet
751 70 Uppsala

https://www.svenskakyrkan.se/

Kyrkomötet är Svenska kyrkans högsta beslutande organ. Kyrkomötets 251 platser för mandatperioden 2018-2021 innehas av 121 kvinnor (48,2 %) och 130 män (51,8 %) från 11 olika nomineringsgrupper. Här finns mer statistik över kyrkomötets ledamöter.

Under kyrkomötets första session, 1-4 oktober, arbetar ledamöterna i utskott och med tematiskt program. I den andra sessionen, 18-20 november, arbetar ledamöterna i plenum och fattar alla beslut.

Kyrkomötet i sociala medier:
Facebook: Kyrkomötet
Twitter: @Kyrkomötet och #kyrkomötet
Instagram: @svenskakyrkan_delar

Följ Svenska kyrkan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan

Uttalande av ärkebiskopen och biskopen i Luleå stift på samernas nationaldag: Rasism, hot och hat kan aldrig rättfärdigas!6.2.2020 08:02:00 CETPressmeddelande

"Sverige har inte gjort upp med sitt koloniala förflutna när det gäller samerna, än finns det många fördomar och okunskap om samisk kultur som leder till rasism, hot och hat. Det kan aldrig rättfärdigas", skriver ärkebiskop Antje Jackelén och biskop Åsa Nyström, Luleå stift, i ett uttalande idag på samernas nationaldag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum