Örnsköldsviks Kommun

Temavecka med forskningsfokus 23-28 september

Dela

Sista fredagen i september arrangeras ForskarFredag på många platser runt om i Europa. Örnsköldsviks kommun vidgar för andra året arrangemanget till en Vetenskapsvecka som omfattar aktuella områden inom ett brett fält av vetenskapliga discipliner.

Den 23-28 september står vetenskap och forskning i fokus i Örnsköldsvik.
Den 23-28 september står vetenskap och forskning i fokus i Örnsköldsvik.

”I huvudet på en förövare”, ”Syna skitsnacket”, ”Hollywoodfysik” ­– det är några av de rubriker som under Örnsköldsviks Vetenskapsvecka 23-28 september ska locka gymnasieelever och andra intresserade att ta del av spännande dagsaktuell forskning. Närmare tjugo, företrädesvis unga, forskare gästar Örnsköldsvik för att berätta om forskningsprojekt inom vitt skilda områden. Genom föreläsningar, panelsamtal och personliga möten ger de en bild av vad vetenskap är, hur forskning går till och hur det är att jobba som forskare.

– Vår förhoppning är att många ungdomar ska passa på att ta del av fascinerande och inspirerande inslag och bli nyfikna på högre utbildning, forskning och innovationsmiljöer. I Örnsköldsvik finns goda möjligheter att fördjupa sig inom en rad ämnesdiscipliner genom ett etablerat samarbete mellan privata och offentliga aktörer och lärosäten runt om i landet, säger Martin Paju, utvecklingsstrateg vid folkhälso- och kompetensenheten, Örnsköldsviks kommun.

Exempel på andra aktiviteter under Vetenskapsveckan är ljuskonstruktioner i samarbete med KomTek, ForskarFika samt Vetenskaplig Quiz på kommunens alla bibliote. På eftermiddagen 26 september ges ett sammandrag av Vetenskapsveckan med fika och Forskarpanel. På lördagen 28 september föreläser Stig-Olof Holm, lektor vid institutionen för ekologi, miljö och geovetenskap vid Umeå universitet. Han fokuserar på den högaktuella frågan ”Hållbar utveckling – vad menas med det ?”. En öppen föreläsning som arrangeras av studieförbundet BILDA.

Genom samverkan med RISE Processum i Örnsköldsvik erbjuds allmänheten även en föreläsning med Klara Johansson vid Institutionen för epidemiologi och global hälsa i Umeå. Klara, som tidigare arbetat med bland andra Hans Rosling, berättar om vikten av en faktabaserad världsbild och varför vi människor gärna tror på saker som inte stämmer med fakta (logiska felslut). Denna föreläsning äger rum 26 september.

I anslutning till Örnsköldsviks Vetenskapsvecka – ForskarFredag kan alla vara med och bidra till forskning i ”Stjärnförsöket”. Ett nationellt kartläggningsprojekt där allmänheten bidrar med datamaterial från studier av stjärnhimlen. Syftet är att utveckla metoder för att mäta ljusföroreningar. Material som behövs är bland annat ett papprör, mobiltelefon med en app som finns tillgänglig på ForskarFredags webbplats.

Detaljerat program för Vetenskapsveckan- forskarfredag i Örnsköldsvik finns på ornskoldsvik.se/forskarfredag

Nyckelord

Kontakter

Martin Paju, utvecklingsstrateg, kommunledningsförvaltningen tfn 0660 - 88593, 073 - 087 16 29

Bilder

Den 23-28 september står vetenskap och forskning i fokus i Örnsköldsvik.
Den 23-28 september står vetenskap och forskning i fokus i Örnsköldsvik.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum